Son dakika... Can Atalay'ın dosyası yeniden Yargıtay'a gönderildi
AYM'nin 'hak ihlali' kararına rağmen tahliye edilmeyen Can Atalay'ın dosyası, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Yargıtay’a gönderildi.
Rengin Temoçinİstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) ikinci kez hak ihlali kararı verdiği Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili 'Can Atalay hakkında karar vermesi için' dosyayı Yargıtay’a gönderdi.
‘BU KARAR YOK HÜKMÜNDEDİR’
Kararın ardından adliye önünde bir basın açıklaması yapan Can Atalay'ın avukatı Deniz Özen, "Kabul etmiyoruz, bu karar yok hükmündedir. Anayasa Mahkemesinin verdiği ikinci ihlal kararında açık açık muhatabın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi olduğu tespit edilmiş durumda. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği ikinci hilal kararında hukuka aykırı keyfi tutum ve davranışların anayasal düzeni askıya almak olduğu ve bunu yapan ilgililerin cezai, hukuki ve idari sorumluluğunun bulunduğu tespit edilmiş durumda. Bu lafın muhatabı 13. Ağır Ceza Mahkemesidir. Daha önce suç işliyorlar demiştik, hala aynı suçu işlemeye devam ediyorlar. Bu kararı tanımıyoruz. Verilen karara itiraz edeceğiz" dedi.
İKTİDARDAN TALİMAT ALDIK DEMEKTİR
TİP Parti Meclisi Üyesi ve Avukat Özgür Urfa da, "10 saatin sonunda yaza yaza 2 buçuk sayfalık bir evrak imza atmışlar. Elimizdeki karar bir mahkeme kararı değildir. Yukarıda bu karara imza atan 3 kişi cübbe giymiş olsa da hakim falan değildir. Bu 3 kişi suçludur. Anayasaya karşı suç işlemişlerdir. Anayasa Mahkemesini de anayasayı da tanımıyoruz demişlerdir. Anayasal rejime karşı başkaldırmışlardır. Bu 3 hâkimin derhal bu gece HSK tarafından açığa alınması gerekmektedir. Böyle bir rezalet, böyle bir kepazelik olamaz. 2 buçuk sayfa yazdık demek 10 saatte , 10 saattir iktidardan talimat aldık demektir" dedi.
SARAY MI BÜYÜK HALK MI?
TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise, "Yaşadığımız şey bir hukuk süreci değildir. Belli ki bu ülkede iktidarı ele geçirmiş olanlar bu iktidarlarını sonsuza kadar sürdürmek üzere her tür hukuksuzluğu, her tür pervasızlığı yerine getirmekte kararlılar ama unuttukları bir şey var. Bu ülkede bütün özgürlükler halkın mücadelesinin eseridir. Bu ülkede hukuk bizim mücadelemizin eseridir ve biz onlardan daha inatçıyız. Asla teslim olmayacağız" dedi. Baş sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bakın saatlerdir karar alamıyorlardı. O kararı vermezseniz buradan gitmiyoruz dedik, döndüler saraya ve 'merak etmeyin alın kararı biz arkanızdayız' sözünü duyunca o kararı aldılar. Peki beyler, görelim bakalım. Saray mı büyük halk mı?" diyerek tepkisini dile getirdi.
ÇAĞRIDA BULUNUYORUZ'
"Bütün yurttaşlarımıza çağrı yapıyoruz" diyen Baş, "Mahalle mahalle, sokak sokak gezeceğiz. Hiçbirimizin, herhangi bir güvencesi olmadığını bildiğimiz için tek tek tüm yurttaşlarımıza ulaşacağız. Yarın sabah bir taraftan hukukçu arkadaşlarımız itirazlarını yaparken biz de bu ülkede adaletten yana, demokrasiden yana, insan haklarından yana, yurttaş hakkından yana olan bütün siyasi partilerle ortak bir değerlendirme yapma çağrısı bulunuyoruz" dedi.
AYM İKİ KEZ 'HAK İHLALİ'NE HÜKMETMİŞTİ
Anayasa Mahkemesi (AYM), tutuklu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay dosyasında hak ihlali olduğuna oy çokluğuyla ikinci kez hükmetmişti.
YEREL MAHKEME 'GEREKÇE' BEKLEMİŞTİ
Yerel mahkemeye kısa karar geçen hafta gelirken, mahkeme heyeti dosyayı görüşmek için 'gerekçeli kararı' bekleyeceklerini belirtmişti.
Yüksek mahkeme, Atalay hakkında verdiği kararın gerekçesiyle ilgili özeti dün gece internet sitesinde yayımladı.
Açıklamada Yargıtay'ın işaret edildiği "Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru yoluyla bir temel hak ve özgürlüğün ihlal edildiğine karar verdiğinde herhangi bir merciin bu kararın Anayasa'ya veya kanuna uygun olup olmadığını inceleme ve denetleme yetkisi bulunmamaktadır" ifadeleri dikkati çekti.
Cumhuriyet gazetesi yazarı Müjdat Gezen de Çağlayan Adliyesi’nin önündeki oturma eylemine katıldı.