Asistanlara dahiliye, KBB branşlarında eğitim verebilecek öğretim görevlisi bulunmuyor: Uşak’ta 377 bin kişiye bir onkolog

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Giderlerse gitsinler” dediği hekimlerin yurtdışına göçü sürüyor. Türk Tabipleri Birliği’nden “iyi hâl belgesi” alan hekim sayısı 2023’te bini aştı.

Merve Kılıç

Ülkede kalan hekimler de sağlıkta şiddet ve kötü çalışma koşulları nedeniyle kamu hastanelerinden kopuyor. Sağlık Bakanlığı’nın 2024’ün ilk yeniden atama kura sonuçlarına göre kadroların yalnızca yüzde 38’inin dolduğunu gazetemiz gündeme getirmişti. 

Genel Sağlık-İş Sendikası Başkanı Derya Uğur, 377 bin nüfuslu Uşak’ta yaşanan hekim açığına ilişkin Cumhuriyet’e değerlendirmelerde bulundu. 

Uğur, “Yurdumuzda pek çok sağlık hizmeti veren kamu kurum ve kuruluşunda olduğu gibi Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de afiliye olduktan sonra hekim açığı kapatılmaya çalışılmış ancak bugün hastanede ana branşlardaki hekim sayısı yetersiz durumda kalmıştır. Onkoloji ve göğüs cerrahisinde tek hekim 7 gün 24 saat görev yapmaktadır” dedi. 

“HEKİM KALMAYACAK”

Uğur, “Çoğu branşın hâlâ tek olduğu kurumda uzmanlık eğitimi almak için tercih yapan asistanlara dahiliye, KBB branşlarında eğitim verebilecek öğretim görevlisi bulunmamaktadır. Sağlık hizmetlerinin durumu içler acısıdır” ifadelerini kullandı. Gençlerin tıp fakültesini tercih etmediğinin altını çizen Uğur, “Sağlıkta Dönüşüm Programı’na son verilmediği, sağlık emekçilerinin yaşam ve çalışma koşulları insan onuruna yaraşır şartlara getirilmediği sürece görev yapacak hekim ve sağlık çalışanı kalmayacak. Ulusal, halkçı sağlık politikalarına acilen geçilmeli” değerlendirmesinde bulundu.

 

DÜZELTME VE TEKZİP METNİ

Cumhuriyet Gazetesinde 28.03.2024 tarihli Merve KILIÇ’ın internet ortamında kaleme aldığı haberde “Çoğu branşın hâlâ tek olduğu kurumda uzmanlık eğitimi almak için tercih yapan asistanlara dahiliye, KBB branşlarında eğitim verebilecek öğretim görevlisi bulunmamaktadır. Sağlık hizmetlerinin durumu içler acısıdır” haberi gerçekdışı haberdir.

Tıpta Uzmanlık Eğitimi vermek için yeterli sayıda öğretim üyemiz (öğretim görevlileri tıpta uzmanlık eğitimi veremez) mevcut olup Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıpta uzmanlık eğitimi için yetki almış ilgili anabilim dallarında eğitici kadromuz ile eğitim faaliyetleri sürdürülmektedir.

Bahse konu haber içeriğinin yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda düzeltilmesini talep ederiz.

 

UŞAK ÜNİVERSİTESİ
TIP FAKÜLTESİ DEKANLIĞI