AJet, bayramda rötarsız uçamadı: 'Tren gibi uçak yolculuğu'

Eski adıyla AnadoluJet olan Ajet, Temmuz 2023 itibarıyla Türk Hava Yolları’ndan (THY) ayrılarak yeni bir şirket haline getirilmesinden bu yana uçuşlarında rötarlar yaşandığı belirtildi. Bayram tatili süresince de yaşanan rötarlar yurttaşlardan büyük tepki topladı.

Merve Kılıç

Türk Hava Yolları (THY),  Temmuz 2023’te Kamuyu Aydınlatma Platformu’na alt markası Anadolujet’in yola ayrı bir şirket olarak yola devam edeceği AJet Hava Taşımacılığı A.Ş.’yi (AJet) kurdu. Ancak Ajet’in sorunları kurulduğu günden beri bitmiyor. Yurttaşların; sık sık arızalanan uçaklar, uzun saatler süren gecikmeler, 2 kişiye birden satılan koltuklar, kapıların erkenden kapatılarak yolcuların alınmaması gibi nedenlerle AJet’e tepkileri her geçen gün büyüyor. Uzun bayram tatilinde ise sorunlar daha da tırmandı. Ajet bayram tatiline gidiş ve dönüş tarihlerinde rötarsız (gecikme) sefer yapamadı. Yolcular saatlerce hava alanlarında mahsur kalarak gidecekleri yere ulaşamadı. Firmadan yurttaşlara yapılan açıklamada gecikmelere “operasyonel nedenler” gerekçe gösterildi. En çok sorun yaşanan gün ise 22 Haziran Cumartesi oldu. Kars’ta yurttaşlar neredeyse 14 saat uçak beklerken, Ankara-İzmir arası seferlerde de 4 saatlik gecikmeler yaşandı. Söz konusu durum, Kars’tan Ankara’ya tren yolculuğunun 25 saat sürmesi nedeniyle “Tren gibi uçak yolculuğu” yorumlarına neden oldu. Bazı illerde firmanın yaptığı anonslarda da gecikmelere Hava Trafik Kontrolörleri ve Diğer Ulaştırma Çalışanları Sendikası’nın (HTK-SEN) “sendikal faaliyeti” gerekçe gösterildi. Hava araçlarının emniyetli bir şekilde sevk ve kontrolünden sorumlu hava trafik kontrollerinin “özlük hakları” için insiyatif almadan çalışma faaliyetleri icra edileceğini duyuran sendika da “İnsiyatif almadan çalışma, faaliyeti katiyen bir iş bırakma ya da iş yavaşlatma değildir. Hava trafik kontrolörlerimizin kendi insiyatiflerinde mesleki açıdan zorunlu olmadıkları halde iş yüklerini ve risklerini artırarak uçuşlara direkt rota verme insiyatifini askıya almaktan ibarettir” denildi.

'KİRALIK FİLODA ARIZALAR OLUYOR'

Cumhuriyet’in ulaştığı HTK-SEN’den bir yetkili de “AJet ile ilgili operasyonel de çok ciddi sıkıntılar var. İzmir’den Ankara’ya 17.45’te sefer yapacak uçak, erken saatte Kayseri’den gelmiş. Zamanında ama İstanbul Sabiha Gökçen’den Ankara’ya geç gelmiş. Sonrasında Iğdır git-gel ve İzmir git-gel yapmış. Sonra da Antalya’ya devam edecek, hepsi zincirleme gecikmeli. Bu bizim inisiyatif almama çalışmamızın bir ürünü olamaz. Sabiha Gökçen’da 3 saat yatmış uçak. Muhtemelen teknik bir sebep olabilir. Bazı şirketler operasyonel sıkıntılarını da bize yüklemeye hevesli olabiliyor, bazı anonslarda duyuyoruz” yorumunu yaptı. Bir başka trafik kontrolörü de “Gerçek AJet uçağı olmayan kiralık filolar da var. Arızalardan arızalara... Neler oluyor, neler. Bir firmadan hem ekip, hem uçakları kiraladılar AJet olduktan sonra. Bizim şirketlerimizin hepsinin uçakları gerçekten çok iyiydi, bu kiralık filoda her gün ciddi arızalar oluyor. Gecikmelerin bir sebebi de bu arızalanan uçakların bir yerlerde gün içinde 8-10 saat tamirinin yapılması, üç uçak böyle olsa tüm operasyon çöküyor özetle” dedi.

'KENDİNİ İLETİŞİME KAPATTI'

CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp de Kars’ta yaşanan gecikmeyi şöyle anlattı:  “13.55’te kalkması gereken Kars-Ankara uçağı, akşam saat 10.30’da kalktı. Saat 19.00 itibariyle Türkiye’nin dört bir yanından yolcular tarafından arandık. Bilgi vermeden saatlerce bekletmeler, rötarlar konusunda sıkıntı başladı. Akşam saatlerinde yolcular beklemeye devam edince tansiyonda yükseldi. AJet tamamen iletişime kapatmıştı kendisini. Oradaki hem tansiyonu düşürmek hem de bilgi alabilmek için Kars Havaalanı’na gittim. Bekleme sürelerini öğrendikten sonra temasa geçtim. 10.30’da uçağın kalkacağı söylendi. O saate kadar çocuklular, engelliler, yaşlılar mağdur oldu. Hiç yardım yapılmamıştı. Konaklama verilmiyordu.”

'ÖZELLEŞTİRME HAZIRLIĞI'

Anadolujet’in Ajet olduğu günden beri hem yüksek fiyatları hem organizasyon bozuklukları, içerisindeki servis gibi sorunları olduğunu kaydeden Alp, “Bir bardak su bile vermiyorlar 45 lira su. Küçük bir sandviç 250 lira” dedi. Milletvekillerinin de AJet nedeniyle çok mağdur olduğunu belirten Alp, “En çok seyahat eden meslek grubu olduğumuz için alana yetişme problemlerimiz oluyor. Birçok yere sadece AJet gidiyor. Kars da bunlardan biri. Bizler artık İstanbul aktarmalı THY’yi tercih ediyoruz. Biz bu sorunları, bir özelleştirme hazırlığı olarak görüyoruz. İnşallah böyle bir durumla karşılaşmayız” ifadelerini kullandı.

'SENDİKAL MÜCADELEYİ BASTIRMA'

Alp, “Hava kontrolörleri, sendikal bir mücadele yürütüyor. Değerli arkadaşlarımız sadece Ajeti kontrol etmiyorlar. THY, diğer hava yolları şirketlerinin uçaklarını da kontrol ediyorlar. Bu aksama, diğerlerinde yaşanmayıp bu firmada yaşanıyor. Hava kontrollerinden değil, yönetimsel kaynaklı problem olduğunu düşünüyorum.  AJetin kendi operasyon eksikliğini sendikal mücadeleye mal ederek sendikal mücadeleyi de bastırma gibi bir yaklaşımı var. Hem suçlu hem güçlü” diye konuştu.