Aile hekimleri iş bıraktı: 'Deprem desteği uzatılsın'
Deprem bölgesindeki aile hekimleri dün sorunlarını ve taleplerini duyurmak için iş bıraktı. Basın açıklaması yaptı.
Çağdaş BayraktarDepremin üzerinden yaklaşık 15 ay geçti. Buna karşın sorunlar azalması gereken yerde artmaya devam ediyor. Deprem sonrası can kayıpları ve göç nedeniyle oluşan nüfus değişimine bağlı gelir kaybının önüne geçen düzenleme sona erdi. Bu nedenle zor şartlarda çalışan aile hekimlerinin gelirleri de büyük ölçüde azaldı. Yaşananlara dikkat çekmek isteyen aile hekimleri dün sorunlarını ve taleplerini duyurmak için iş bıraktı. Konuya ilişkin demokratik kitle örgütleri ve sendikalar Antakya Saray Caddesi'nde ortak basın açıklaması yaptı.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Türkü Yağmur Nehir’in okuduğu basın açıklama sırasında AHEF’in Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya il dernekleri, Hatay Tabip Odası, Kahramanmaraş Tabip Odası, Adıyaman Tabip Odası, ?Türk Tabipler Birliği Aile Hekimliği Kolu, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), ?Hekimbirliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (Tabip-Sen) ve Türk Sağlık Sen temsilcileri hazır bulundu.
“Asrın felaketinin üzerinden bir yıl geçti. Bakanlık tarafından sanıldı ki her şey düzeldi. Geçici önlemler kaldırıldı, yeni düzenlemeler yapılmadı. Üstüne yetmiyormuş gibi; kontroller, denetimler artırıldı” ifadelerinin de yer aldığı açıklamada, “Hala hasarlı binalarda çalışmaya zorlanıyoruz, hala konteynerlerde hizmet veriyoruz, hala ASM’lerimize güçlendirme yapılmasını bekliyoruz, hala ASM dışında zorla görevlendiriliyoruz. Aile hekimliği çalışanları kalıcı hizmet vereceği iş yerine kavuşamıyor. Ama a sınıfı hizmet bekleniyor! Malzemen eksik, odan eksik deniyor, gruplandırma denetimleri yapılıyor, soruşturmalar açılıyor” denildi.
Düzeni olmayan aile hekimliği çalışanlarına bir depremin de deprem de Bakanlık tarafından yaşatılmak istendiğine dikkat çekilen açıklamada talepler şöyle sıralandı:
“- Güvenli yaşam alanları, güvenli çalışma koşulları olmalıdır. Aile hekimliği çalışanlarının barınma ve yaşam koşullarındaki gereksinimleri karşılanmalıdır.
- Yeni yapılan TOKİ ve Emlak Konut projeleri başta olmak üzere yeni yerleşkelerin hepsinde 1. basamak sağlık hizmetleri göz önünde bulundurulmalı ve depreme dayanıklı ASM planlaması nüfus yoğunluklarına göre yapılmalıdır.
- Kalıcı hizmet noktaları tamamlanmalıdır. Başta uygun yerlerde kalıcı yapı ASM’leri, özellikli yerlerde prefabrik ASM’ler inşa edilmelidir. Bunun için illerimizde bulunan örnek prefabrik ASM projeleri değerlendirilmelidir.
- ?Mevcuttaki Konteyner ASM’lerin güvenliği sağlanmalıdır.? Konteyner kentlerdeki ASM’ler başta olmak üzere güvenliği sağlanamayan ASM’ler için esnek mesaiden muafiyet sağlanmalıdır.
- Devlet tarafından temel demirbaş malzemeler noktasında destek verilmelidir. Sarf malzeme, aşı lojistiği ve aşı malzemelerinin temini sağlanmalıdır.
- ?Aile sağlık çalışanı (ASÇ) eksikliği problemini çözmek için ASÇ’lerin çalışma şartları düzeltilmelidir.
- ?Hastalık Yönetimi Platformu (HYP), teşvik ve performans kriterleri gözden geçirilmelidir. Muafiyetler özellikli deprem illeri için devam ettirilmelidir.
- ?Nüfus kayıplarının cezası aile hekimlerine yüklenilmemeli taban nüfus iyileştirmesi yapılmalıdır.
- ?Hizmet puanları deprem bölgesi için yeniden değerlendirilmelidir. Hizmet güçlüğü tazminatı hesaplanmalıdır.
- ?İllerin satın alma gücü paritesi deprem durumuna göre güncellenmelidir.
- ?Sağlık Bakanlığı tarafından ‘sağlıkta afet hazırlık eylem planı’ oluşturularak saha eğitimleri tamamlanmalıdır.”