Afet bölgesinde temiz su ve tuvalet problemi devam ediyor: Uyuz ve bit salgını arttı
Hatay ve Adıyaman’daki depremzedelerin temiz su ve tuvalet ihtiyacı sürüyor. Hijyen sorunu yaşayan depremzedeler, salgın hastalık tehlikesi yaşıyor. Hatay’da TTB’nin çadırında gönüllü çalışan hekimlerden biri olan Irmak Topaklı, “Hatay’da su yok. Şebeke suyu verilemiyor. Kısmen verilen yerlerde de klorlama eksik” dedi.
Merve KılıçNüfus çoğunluğunun köylere göç ettiğini kaydeden Topaklı, “Zaten köyler suyunu kuyudan elde ediyor. Oralarda da klorlama çok zayıf. Çadır kentlerde depolarda sular var. Onlarda da düzenli bir klorlama ya da ölçüm işlemi yok. Köylerde seralarda kalan insanların suya ulaşımı çok zor” ifadelerini kullandı.
Topaklı, su olmayınca hijyen sorununun ortaya çıkarak çeşitli hastalıklara sebep olduğunu belirterek “Uyuz ve bit salgın düzeyinde arttı. Kadınlarda mantar enfeksiyonu ve vajinit artmış durumda. Bu hastalıkların tedavisi suyla. Yıkanmak gerekiyor. Su olmayınca tedavi de ilerlemiyor” diye konuştu.
Afet İçin Feminist Dayanışma Platformu’ndan deprem gönüllüsü İrem Gerkuş da Hatay’daki hijyen malzemesi eksikliğine dikkat çekerek “Çamaşır deterjanı eksikliği var. İç çamaşırı yardımı çok az oluyor. Tuvalet ve duş eksikliği var. Bölgede mantar gibi vakalar başladı. Bir yandan da havalar ısınıyor. Hijyen daha büyük bir sorun olacak” dedi.
ADIYAMAN’DA
SU KISITLI
Adıyaman’da Afet İçin Feminist Dayanışma Platformu’nun kadın çadırında gönüllü olarak çalışan Yonca Cingöz, “Su kesildiğinde şebekeden kesiliyor. Ona hiçbir şey yapılamıyor. Son üç gündür, Hatay’daki haberlerden sonra burada da su eksikliği meselesi başladı. Akşamları su olmuyor” ifadelerini kullandı.
KADIN SAĞLIKÇILAR BÖLGEDE
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin deprem bölgesi Hatay’da kurduğu Afet Koordinasyon Merkezi’nde depremzedelere sağlık hizmeti veriliyor. Doktor Ayben Arslan ve Hemşire Cemre Korkmaz gece gündüz depremzedelerle ilgileniyor. Eczacı Öznur Ayas da “Çünkü her şartta çalışır kadın. Kadın, her şeye alışıktır, her şartta da çalışır” dedi.