300 yıllık tarihi Kürtler Camisi'nin isminin Türkler Camisi olduğu iddiası
Kilis'te bulunan ve tarihi eser olan Kürtler Camisi'nin adının Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün talimatıyla Türkler Camisi olarak değiştirildiği öne sürüldü. Ancak söz konusu iddianın gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.
cumhuriyet.com.tr
Kilis kent merkezindeki Küçük Çarşı Sokağı’nda 17. yüzyılda inşa edilen "Kürtler Camisi"nin adının, Vakıflar bölge Müdürlüğü tarafından "Türkler Camisi" olarak değiştirildiği iddia edildi.
Resmi kayıtlarında "Kürtler Camisi" olarak yer alan caminin tabelasının üzerine Vakıflar Bölge Müdürlüğü görevlileri tarafından "Türkler Camisi" tabelasının asıldığı ve bir süre sonra da söz konusu tabelanın tamamen kaldırıldığı öne sürüldü.
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, HDP Van Milletvekili Adem Geveri konuyu Meclis gündemine taşıdı. Geveri’nin soru önergesine Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen yanıtta, caminin kayıtlarda "Kürtler Camisi" olarak tescilli olduğu ifade edildi.
VALİLİK: ÖZGÜNLÜĞÜNÜ YİTİRDİ
Hatay Valiliği’nin internet sitesinde tarihi camilerin tanıtıldığı bölümde hala ‘Kürtler Camisi’ adı ile yer alan yapı hakkında şu bilgiler mevcut: “Bölük Mahallesi (eski Sibat ve Kana Mahallesi) Küçük Çarşı Sokak’ta (Binbaşı Sokak) bulunan Kürtler Camisi’ni Kürt Hüseyin Ağa yaptırmıştır. Çok onarım gören cami, özgünlüğünü yitirdiği gibi özgün adını da yitirmiştir. Adı “Türkler Camisi” olarak değiştirilmiş olan camiden günümüze sadece minaresi kalmıştır. Kaidesi kare planlı ve köşeleri pahlı olan minare; kesme, kirli kalkerli taşlardan yapılmıştır. Çokgen olan gövdesi oldukça kısadır. Peteği (petek, gövdeye göre daha ince) ve külahı taştan yapılmıştır. Şerefe altı, altında yuvarlak bir silme bulunan mukarnaslarla doldurulmuştur.”
Ancak, doğrulama platformu teyit.org, Kürtler Cami’nin isminin değiştirilerek yerine Türkler Cami şeklinde bir tabela asıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını tespit etti.
Caminin girişindeki “Türkler Cami” yazan tabelanın 2015 yılından önce var olduğu belirtildi. Ayrıca, Google Haritalar yardımıyla camiye bakıldığında girişteki "Türkler Cami Tabelası’nın" 2015 yılında asılı olduğu da aktarıldı.