‘Yeni müfredat taslağı İslamcı bir metin’

Laiklik Meclisi, nisan ayına ilişkin laiklik ihlallerine yönelik raporunu yayımladı.

Aytunç Ürkmez

Laiklik Meclisi, nisan ayın ilişkin “Laiklik İhlalleri Raporu”nu yayınladı. Raporda ihlaller 173 başlık altında işlenirken; eğitimden sağlığa, siyasetten ekonomiye, Milli Savunma Bakanlığı’ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kadar geniş bir yelpazade ihlaller sıralandı.

'KARŞI DEVRİMİN GÜVENCE ALTINA ALINMASIDIR'

Raporda; 31 Mart Yerel Seçimlerine ilişkin; “AKP’li belediyelerin tarikat cemaat uzantılı gerici oluşumlara aktardıkları kaynaklar; halka ait olan, yurtaşların vergilerinden oluşan halka ait kamu kaynaklarına hangi hedeflerle nasıl el konduğunu gözler önüne sermektedir” denildi. Raporda Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni müfredat kapsamında hazırladığı “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”ne ilişkin de değerlendirmelere yer verildi. Modele ilişkin; “Nisan ayında üç ana alanda yükselen ve kesin bir biçimde reddedilmesi gereken saldırılardan biri MEB’in ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli müfredat taslağı’ adıyla laik ve bilimsel eğitimi tamamen tasfiye etmeyi hedefleyen program dayatmasıdır. İslamcı ideoloji üzerine kurulan bu metin ile çocuklarımızın ve gençlerimizin çağdaş eğitim sisteminden uzaklaşması, tarikat ve cemaatlerin inisiyatifine bırakılması, eleştirel aklın ve yaratıcılığın engellenmesi, karşı devrimin gelecek kuşaklar üzerinden güvence altına alması hedeflenmektedir” değerlendirilmesinde bulunuldu.

İŞTE DİKKAT ÇEKEN İHLALLER

Yeni anayasa tartışması için de “Yüksek yargıda tarikat cemaat egemenliğinin iyice görünür olduğu Yargıtay başkanlığı seçimleri, “yeni anayasa” girişimiyle birlikte siyasi ve ideolojik bir tahkimatın anayasal boyutu olarak okunmalıdır” ifadeleri kullanıldı. Raporda 173 kapsamlı başlıkta işlenen ihlaller ise şunlar oldu:

'TEFEKKÜRÜ UYGULAYAN GENÇLİK'

. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ‘1921 Anayasası’nda olduğu gibi katılımcı, güçlü bir anayasa yapma imkânı bu Meclis’te vardır. Bu bir fantezi değildir. Türkiye’nin demokratik standartlarının yükseltilmesi için bir zorunluluktur’ dedi. (2 Nisan)

. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜRGEV’in İbn Haldun Üniversitesi’nde düzenlenen 

geleneksel iftarında ‘Tefekkürü hayatının her alanına uygulayan bir gençlik, Türkiye ile birlikte İslam aleminin hata tüm insanlığın umududur’ dedi. (5 Nisan)

. Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada ‘Çok açık ve net söylüyorum. Milli Mücadele’de Kuvâyi Milliye neyse Hamas da odur’ dedi. (17 Nisan)

. TBMM’deki 23 Nisan özel oturumuna katılmayan Erdoğan, aynı gün İsmailağa ‘şeyhi’ Hasan Kılıç’ın İstanbul’daki cenazesine katıldı. Kılıç’ın tabutu başında cemaate liderlik edecek yeni isim Erdoğan’ın önünde ilan edildi. (23 Nisan)

İl Milli Eğitim Müdürü tarikatta toplantı yaptı

. Milli Eğitim Bakanlığı, ÇEDES kapsamında düzenlenen gerici uygulamaların projeye aykırı olduğunu belirtti. Birgün gazetesinin CİMER’e ‘ÇEDES projesi kapsamında düzenlenen dini etkinlikler ve cami temizliği gibi eylemlere ilişkin denetim yapılmış mıdır?’ sorusuna verilen yanıta ‘ÇEDES Projesi bir din eğitimi, öğretimi değildir. İnceleme yapılmaktadır” denildi. (21 Nisan)

. Ankara Pursaklar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, ‘Pursaklar Tebessüm Külliyesi’nde Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşleyen, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Kılıçgil, İlçe Müftüsü Nihat Sevil ile ÇEDES projesinde görev alan öğretmenler ve imamlarla değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. (22 Nisan)

. İstanbul Sarıyer’de görevli polis memuru, bir şüpheliye kimlik kontrolü yapmak istemesinin ardından İsmailağa cemaatine bağlı Mekke Nur Camisi’nde yüzden fazla göçmen bulunduğunu fark etti. Kaçak 

göçmenler olduğunu bildirdiği amirleri memuru işlem yapmaması konusunda uyardı. Olayın üsütüne gitmek isteyince psikoloğa sevk edildi. Bu olayın ardından İsmailağa cemaatinin İstanbul Göç İdaresi’nden Ankara’ya insani ikamet aldırdığı orataya çıktı. (16-18 Nisan)

Diyanet medrese alışverişi yaptı

. Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Tanzanya Chanika Enderun Eğitim Merkezi’nde yetim çocuklarla bayramlık ve medrese eğitimleri için kıyafet alışverişi yaptı. (7 Nisan)

. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2024-2028 Stratejik Planı’nda ‘Seküler anlayışın toplum üzerindeki etkilerinin geleneksel değerlerimizin gelecek nesillere aktarılmasında olumsuz yansımaları olmaktadır’ ifadelerinin yanı sıra sekülerleşmenin risk olduğu belirtildi. (20 Nisan)

. Türkçe ezan ve Kuran’ın caiz olmadığını söyleyen, eğitim kademesinde bütün çocuklara Arapça eğitim programları düzenleyen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Arapça bilmediği ortaya çıktı. (23 Nisan)

. Yoksulluğa karşı halka sabır telkin eden Erbaş’a kamuda tasarruf tartışmaları sürerken ‘Audi A6’ marka yeni makam aracı alındığı, aracın Türkiye Diyanet Vakfı üzerinden alınarak Tasarruf Genelgesi’ni deldiği ortaya çıktı. (25 Nisan)

. Yeniden Refah Partili Yavuz Arslan, sosyal medya hesabında ‘Kadın polis, asker, itfaiyeci iç güvenlik sorunu. Kadına pozitif ayrımcılık ayağına bu figüranları vergilerimizle beslemek akıl dışı” ifadelerini kullandı. (6 Nisan)

. Kendilerini ‘peygamber torunu’ olarak tanıtan iki Suriyeli, Kuran Kursu ve tekke olarak faaliyet gösterecek olan medrese için para topladığı ortaya çıktı. (13 Nisan)

. İstanbul Başakşehir’de IŞİD üyelerinin medresede çocuklara eğitim verdikleri tespit edildi. (16 Nisan)

. IŞİD'in Horasan kolundan olduğu tespit edilen ve geçtiğimiz gün yapılan operasyonda gözaltına alınan Tacikistanlı terörist Somon Zokirzoda’nın, Süleymancılara ait yurta kaldığı ortaya çıktı. (21 Nisan)

. Hamas Lideri İsmail Haniye, Hasan Kılıç'ın ölümü nedeniyle İsmailağa cemaatini ziyaret etti. (25 Nisan) 

HABERLERİMİZ DE RAPORDA YER ALDI

Söz konusu rapor kapsamında gazetemizin de gündeme getiridiği gerici faaliyetler işlendi. Bu kapsamda şu haberler aktarıldı:

. HÜDA PAR’ın Batman Belediyesi Başkan adayı Serkan Ramanlı yüzde 15.4 oy alarak kente seçilen 2. ismi oldu. Partinin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi adayı Faruk Dinç de 7.01 oy alarak seçimin 3. ismi oldu. Bingöl adayı Yunus Emiroğlu ise yüzde 11.71 oy aldı. (1 Nisan)

. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı’na Karaman’da 45 çocuğun cinsel istismara maruz bırakılması skandalı ile gündeme gelen Ensar Vakfı’nın Muğla Şube eski Başkanı Prof. Dr. Osman Raşit Işık atandı. (6 Nisan)

. Diyanet’e bağlı Kur’an kurslarındaki 4-6 yaş grubu öğrenci sayısı 2023 yılı için 1 milyon 170 bin olmasına  rağmen yıl sonu itibarıyla 1 milyon 531 bin 920 oldu. Sadece resmi verilere göre, 2013’te Kuran kurslarına devam eden çocuk sayısı 131 bin 26 iken artışın 12 kat olduğu ortaya çıkıyor. (15 Nisan)

. Milli Eğitim Bakanlığı, ‘yeni müfredat’ taslak metnini yayımladı. Matematik dersinde ise integral konusu içerik dışında bırakılırken kümeler ve mantık konularının içeriği de sadeleştiriliyor. Taslağa göre ‘cihat’ kavramı 10. sınıfa işlenirken İslam inancının evrensel iletileri konusunda ele alınacağı görülüyor. Öğretmenlerden Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin Fen Bilgisi dersleriyle ilişki kurması isteniyor. Evrenin oluşumunun ‘tevhit’ (Allah’ın birliği) anlayışı üzerinden işlenmesi isteniyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, yüzde 35 oranında sadeleşme yapıldığını belirttiği müfredatta 8. sınıfta verilen T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin ünite sayısının azaltıldığı görülüyor. (27 Nisan)