Ücretsiz izne çıkarılan işçiler Ankara yolunda
Sendikaya üye olmalarının ardından işverenin madendeki çökme ve çatlakları gerekçe göstererek altı aylığına ücretsiz izne çıkardığı Çorum Dodurga’daki Odaş Yel Enerji maden işçilerinin mücadelesi sürüyor.
Mustafa ÇakırMadende sendikaya üye olan 88 işçi 6 aylığına ücretsiz izne çıkarılmıştı. İşveren madendeki çökme ve çatlakları gerekçe gösterirken, işçilerin üyesi oldukları DİSK’e bağlı Dev Maden-Sen ise işyerinde toplu sözleşme için yetki belgesi almaları ve işvereni toplu sözleşme görüşmelerine çağırmalarının ardından bunların yaşandığına dikkat çekmişti. İşçilerin mücadelesi günlerdir devam ediyor. Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan DİSK Genel Sekreteri, Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu yetkilileri ile görüştüklerini söyledi. Madende hemen inceleme yapılmasını istediklerini belirten Görgün, “İşveren orada ‘üretim yapamıyoruz’ diyebilmek için hazırlık yapıyor. Çatlakları kapatacak hiçbir faliyette bulunmuyor. Tüm bunların incelenmesini istedik. Sonuçta orada bir rödövans uygulaması var. İşçilerin 6 ay ücretsiz izne çıkarılabilmesi için mücbir sebep olması lazım. Hacettepe Üniversitesi’nden aldıkları bir raporla bunu yapmaya çalışıyorlar. Oysa devletin ilgili kurumlarının bir rapor hazırlaması gerekiyor” dedi. Bunun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın alanına giren bir konu olduğuna dikkat çeken Görgün, şunları söyledi:
'BUNLAR NORMAL İŞLER DEĞİL'
“Hem yazılı, hem de sözlü olarak kendilerine bilgi verdik. Bakacaklar. Bu maden ocakları kamunun ocakları. TKİ’den rödövansla alınıyor, sonra ruhsatı da alıyorlar. Rödövans sözleşmesinde belli bir miktar üretim yapılması şartı koşuluyor. Sanki bundan kaçınmak için ‘mücbir sebeple üretim yapamıyoruz’ demek için bir hazırlık yapılıyor. Sendikadan da kurtulmaya çalışıyorlar. Sendikalı işçiler 6 ay ücretsiz izne çıkarılıyor. Böyle hileli yollara başvuruyorlar. ‘Hem ocağı işletmem, hem de kimseye vermem’ diye bir şey yok. Bu olamaz. Sendika istemiyorlar. Başka planları olsa gerek. Bunlar normal işler değil.”
Görgün, yaptıkları başvuruların hızlandırılması gerektiğini vurguladı. Madende ücretsiz izin için gereken koşulların bulunmadığına işaret eden Görgün, “İşveren bunu dayatmaya çalışıyor. Hacettepe Üniversitesi’nin raporunu dayanak yapmaya çalışıyorlar. Oysa bakanlıkların kendi raporları olması lazım. Eğer bu dayatmalar devam ederse işçiler Çorum’dan Ankara’ya yürüyecekler” diye konuştu.