Tüzük taslağını bu hafta tamamlayacak CHP’de kurultay yaklaştıkça öneriler netleşiyor
Taslak metinde ön seçim için “Bazı yerlerde karar örgüte bırakılsın. Üyelik tanımı değiştirilerek ‘Aidatını ödeyen, parti çalışmalarında aktif olan kişi’ yapılsın” gibi önerilerin konuşulduğu belirtildi.
Sarp SağkalTüzüğünü değiştirmek için hazırlıklarını sürdüren CHP’de taslak yazımına geçildiği, ortaya çıkacak metnin bu hafta il başkanlarıyla paylaşılacağı ve pazartesi tüzük komisyonunun tekrar toplanacağı öğrenildi. Taslak metinde ön seçim için “Bazı yerlerde karar örgüte bırakılsın. Listelerde genel merkez kontenjanı olsun. Üyelik tanımı da değiştirilerek ‘Aidatını ödeyen, parti çalışmalarında aktif olan kişi’ yapılsın ve tanıma uyan üyenin ön seçimde oy kullanması sağlansın” gibi önerilerin konuşulduğu belirtildi. Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesiyle ilgili ise “tüm üyelerle yapılacak ön seçim önerisinin konuşulduğu ancak hem örgüt içinden hem de yönetimden öneriye sıcak bakılmadığı” kaydedildi.
CHP Tüzük Komisyonu, gelecek hafta yapılacak tüzük kurultayı öncesi partinin genel merkezinde ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda ön seçim, üyelik tanımı, dönem kuralı ve cumhurbaşkanı adayının belirlenme yöntemi gibi konuların ele alındığı öğrenildi. En çok tartışmanın milletvekili ve belediye başkanı adayı belirleme yönteminde yapıldığını aktaran başkanlar, “Şu an öne çıkan görüşe göre; bazı yerlerde ön seçim örgütlere bırakılacak. Çünkü ön seçim yapmak her zaman sahada karşılık bulmuyor. Böyle yerlerde ön seçim kararı örgüte bırakılsın düşüncesin var. Bunun dışında yığma üyelik riski var. Mesela ön seçim olacak diye bir bölgeye yığma üyelik yapma, seçimi etkileme ihtimali oluyor. Ona karşı da yeni bir üyelik tanımı getirilmesi düşünülüyor. Yani tüzükteki üyelik tanımı değiştirilerek ‘Aidatını ödeyen, parti çalışmalarında aktif olan kişi’ gibi bir ifade yer alacak. Böylece hem ‘aktif üye, pasif üye’ tanımına gerek kalmayacak hem de ön seçim sorunu çözülmüş olacak. O tanıma uyan kişiler oy kullanacak” dedi. Bunun dışında genel merkezin de adaylıklar için bir “kota” istediğini belirten başkanlar, “Mevcut yönetim önceki dönemlerde de olduğu gibi ön seçimin yanında adaylıklar için bir kontenjanın olmasını istiyor. Bu kontenjanın da kadın kollarına, gençlik kollarına ve partinin gerçekten ihtiyacı olacak isimlerde kullanılacağını söylüyor” bilgisini paylaştı.
‘ADAYI ÜYELER BELİRLESİN' ÖNERİLERİNE İTİRAZ
Milletvekilleri ve belediye başkanları için üç dönem kuralında ortaklaşıldığını da aktaran başkanlar, “Belediye başkanı ve milletvekili en fazla üç defa seçilebilecek. Sonrasında bir dönem ara vermesi gerekecek. Ara verdikten sonra tekrar aday olabilecek” dedi. Öte yandan; “Başarılı yöneticiler aday yapılsın” önerisinin de tartışıldığı ancak “Başarı kriterleri neye göre olacak? Nasıl uygulanacak?” sorunlarının ortaya çıktığı kaydedildi. Bunların yanı sıra cumhurbaşkanı adayının belirlenme yönteminin de konuşulduğu toplantıda “Adayı üyeler belirlesinin” önerisinin dillendirildiği öğrenildi. Ancak bu öneriye hem bazı il başkanları hem de parti yönetimi tarafından “Mevcut Siyasi Partiler Yasası’na göre cumhurbaşkanı adayı ya Meclis’te grubu bulunan partilerin vekillerinin imzasıyla ya da 100 bin imzayla belirleniyor. ‘Üyeler belirlesin’ önerisini tüzüğe yazmak hukuken mümkün değil” diyerek itiraz edildiği belirtildi. Bu toplantıda önerilerin biraz daha netleştiğini aktaran il başkanları, hafta içinde hazırlanacak taslağın kendileriyle paylaşılacağını ve tüzük komisyonunun da pazartesi günü tekrar toplanacağını belirtti. Ayrıca CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de taslak son şeklini almadan hem eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesi hem de Ankara’da tüzük gündemiyle yapılacak il danışma kurulu toplantısında parti üyeleriyle bir araya gelmesi bekleniyor.