'Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu' sorusuna 'Gündem Filistin' yanıtını veren Adalet Bakanı Tunç'tan açıklama: 'Bu tam anlamıyla bir dezenformasyondur'
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud'un İstanbul'da karıştığı ve motokurye Yunus Emre Göçer’in hayatını kaybettiği kaza ile ilgili soruya verdiği yanıtın bazı basın yayın organlarınca çarpıtıldığını söyledi. Tunç, “Bu tam anlamıyla bir dezenformasyondur” dedi.
BBC TürkçeAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, Fox TV muhabirinin Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu hakkında sorduğu soruyu, “Gündem Filistin arkadaşım" diyerek yanıtlamamıştı.
Muhabirin, “Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu…” şeklinde başlayan sorusunu kesen Tunç, “Gündem Filistin… Bakın gündem Filistin… Tamam mı?” demiş, muhabirini sorusunu sürdürmesi üzerine, "Gündem Filistin arkadaşım… Arkadaşım Filistin bak…” ifadelerini kullanmıştı.
Bakan Tunç, bu anların sosyal medyada da tartışılması sonrası açıklama yaptı:
Bu tam anlamıyla bir dezenformasyondur.
— Yılmaz TUNÇ (@yilmaztunc) December 10, 2023
Bir gün önce Fox muhabirinin Ankara’daki aynı konudaki sorusuna “sıfatı ne olursa olsun kanun önünde herkes eşittir, olayı tüm yönleri ile soruşturacağız” şeklindeki cevabımızı bildikleri halde;
Bu kez İstanbul’da Filistin ile ilgili bir… pic.twitter.com/NQeYv8QMAJ
Tunç, ilgili soruya verdiği yanıtın bazı basın yayın organlarınca çarpıtıldığını söyledi. Tunç, “Bu tam anlamıyla bir dezenformasyondur” dedi.
NE OLMUŞTU?
Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud, İstanbul’daki Aksaray Kennedy Caddesi’nde trafikte seyir halindeyken bir motokuryenin ölümüne yol açmakla suçlanıyor.
Mahmud’un kullandığı araç 30 Kasım'da, motokuryelik yapan Yunus Emre Göçer’in kullandığı motosiklete arkadan çarpmış, yaralı olarak hastaneye kaldırılan Göçer 6 Aralık’ta hayatını kaybetmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, olaydan hemen sonra düzenlenen kaza tespit tutanağında motosiklet sürücüsünün şerit değiştirme kuralını ihlal ettiği gerekçesiyle kusurlu olarak yer aldığını, araç sürücüsüne bir kusur atfedilmediğini, gözaltına alınan Mahmud’un bu yüzden “taksirle yaralama” ile suçlandığını ve serbest bırakıldığını açıklamıştı.
Başsavcılık ayrıca Göçer’in hayatını kaybetmesinin ardından dosyanın 7 Aralık’ta trafik bilirkişisine gönderildiğini ve bilirkişinin aynı gün Göçer’in kusuru olmadığı yönünde görüş bildirdiğini, şüpheli hakkında 8 Aralık’ta yakalama kararı çıkarıldığını ancak şüphelinin 2 Aralık’ta Türkiye'den ayrıldığının tespit edildiğini duyurmuştu.
Adalet Bakanı Tunç, kaza sonrası olay yeri incelemesini ve ilk kusur değerlendirmesini yapan polis memurları hakkında adli soruşturma başlatıldığını söylemişti.