Seçim faturasını valilere kesti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 28 valiyi kapsayan atama kararı dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Atama kapsamında 12 kentin valisi merkeze çekilirken 16 kente de yeni vali atandı. Görev değişikliği yapılan valiller arasında dikkat çeken isimler de bulunuyor.

Aytunç Ürkmez

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 28 valiyi kapsayan atama kararı dün Resmi Gazete’den yayımlandı. Atama kapsamında 12 kentin valisi merkeze çekilirken, 16 kente de yeni vali atandı. Görev değişikliği yapılan valiller arasında dikkat çeken isimler de bulunuyor.

MİLLETVEKİLİ SEÇİLEMEDİ, VALİ OLARAK ATANDI

2023 depremlerinin ardından depremzedelere karşı tutumuyla tepkilerin nedeni olan eski Hatay Valisi Rahmi Doğan, 2023 Türkiye Genel Seçimi’nde AKP’den Sivas Milletvekili adayı olmak için görevinden istifa etti ancak AKP’den aday gösterilmedi. Bunun üzerine merkezde görevlendirilen Doğan, dünkü kararla Sakarya Valisi olarak atandı. Bunun yanı sıra Yargıtay’ın 6 Şubat depremlerinde ailesini kaybeden Hataylı Cahit Aşkar’ın Doğan hakkında yaptığı suç duyurusunu işleme koymama kararı sonrası Doğan’ın Sakarya Valisi olarak atanması da dikkat çekti. 

BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLEMEYİNCE VALİ OLDU

Kararla Isparta Valisi olarak atanan Abdullah Erin ise yerel seçimlerde AKP’den Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı gösterilmişti. Erin, seçimleri kazanamayınca vali-mülkiye müfettişi olarak görevini sürdürüyordu. Bununla birlikte Erin’in adı Şanlıurfa valisiyken Şenyaşar ailesinin cinayetine ilişkin bulguları karatılması olayında da gündeme gelmişti. Eski AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız, 2018 genel seçimlerinden 10 gün önce Suruç ilçesinde esnaf ziyareti yapıyordu. Yıldız, ziyaret kapsamında Şenyaşar ailesine ait işyerinde karşılık bulamayınca koruma ve yakınlarıyla birlikte silahlı saldırıda bulundu ve yaşanan olaylarda 7 kişi yaralandı. Yaralıların kaldırıldığı Suruç Devlet Hastanesi'nde Yıldız’ın ağabeyi yaşamını yitirince, hastanede bulunan Yıldız’ın yakınları, yaralı Şenyaşar kardeşlere sağlık personellerinin arasında saldırdı. Celal Şenyaşar, kırılan serum şişesiyle boğazı kesilerek öldürüldü. İddiaya göre; olay sırasında dönemin Şanlıurfa Valisi Erin de hastane bahçesindeydi. Hastanedeki devlet erkanı ve üst düzey güvenlik durumuna karşın, hastane kamera kayıtları bir saati aşan bir zaman diliminde sökülerek yok edildi, hastanede sarı alanda saldırılan Esvet Şenyaşar’ın etrafa saçılan kanı boyanarak bulgular temizlendi. Erin ise konuya ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadı.

SIĞINMACILARIN KAÇIŞINDAN HABERİ OLMADI

Atamalarda dikkat çeken bir diğer isim ise Çorum Valisi Zülkif Dağlı oldu. Dağlı, dünkü kararla merkeze çekildi. Çorum’da okul müdürü Hacı Ömer Atılgan ve okul görevlisi Mehmet Öztürk, 2 Ağustos’ta okulda fenalaşan S.D.S. isimli öğrencinin yakını 2 kişi tarafından zincirlerle saldırıya uğradı. Dönemin Çorum Valisi Doğan, 12 Ağustos’ta gerçekleşen asayiş değerlendirme toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Söz konusu saldırılara ilişkin gelen soru üzerine Doğan, urumu İl Emniyet Müdürü Arif Pehlivan’dan açıklamasını istedi. İl Emniyet Müdürü Arif Pehlivan, “Şahıslar kaçak yollardan yurt dışına çıktılar” dedi. Vali Dağlı ise, “Onlar yurt dışına çıktı bir daha da girmesi mümkün değil” diye konuşması dikkat çekti.

DEĞİŞİM YAŞANAN KENTLERDE VALİLER MERKEZE ÇEKİLDİ

Bu isimlerin yanı sıra listede yerel seçimlerde değişim yaşayan kentlerin valilerinin bulunması da dikkat çekti. Bu kapsamda 15 yıldır MHP’nin yönetiminde olan, son seçimlerde CHP’ye geçen Manisa’da vali Enver Ünlü kararla merkeze çekildi. Manisa Valiliği’ne Konya Valisi Vahdettin Özkan atandı. Son seçimlerde CHP’ye geçen Amasya’da da vali Yılmaz Doruk merkeze çekilen isimlerden oldu. Bununla birlikte yerel seçimlerde tekrar CHP’nin seçildiği Kırşehir’de vali Hüdayar Mete Buhara, Bolu’da vali Erkan Kılıç, Artvin’de vali Cengiz Ünsal ve Burdur’da Türker Öksüz de merkeze çekildi. Bu durum, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerel seçim sonuçlarının hesabını valilere kesmesi olarak yorumlandı.

BURDUR’DA İLK KADIN VALİ

Bunun yanı sıra Budur Valiliği’ne Tülay Baydar Bilgihan atandı. Bu kararla Burdur’a ilk kez kadın vali atanmış oldu.