Rusya'nın tahıl anlaşmasını askıya almasının ardından Erdoğan'dan ilk açıklama

8. Türk Tıp Dünyası Kurultayı'nda konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın tahıl koridoru anlaşmasını iptal etmesi hakkında değerlendirmede bulundu. Erdoğan, "Rusya tahıl anlaşmasını askıya alsa da biz elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz" dedi.

cumhuriyet.com.tr

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8. Türk Tıp Dünyası Kurultayı ve Tıp Tarihine / Ortak Geçmişe Vefa Ödül Töreni'nde açıklamalarda bulundu.

Erdoğan yaptığı açıklamada Rusya'nın tahil koridoru anlaşmasını askıya alması hakkında konuştu. Erdoğan, "İstanbul'da kurduğumuz mekanizma ile 9 milyon ton tahılın dünyaya ulaşmasını sağladık. İnsanlığa hizmet için gayret göstermeye devam edeceğiz" dedi.

NE OLMUŞTU?

Türkiye’nin öncülüğünde gerçekleştiren tahıl koridoru anlaşmasında dikkat çeken bir gelişme yaşanmıştı. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'dan tahıl çıkışını sağlayan anlaşmayı askıya aldığını bildirmişti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kiev'in “İngiliz uzmanların katılımıyla Karadeniz Filosu gemilerine ve tahıl koridorunun güvenliğini sağlamada yer alan sivil gemilere karşı terör eylemi gerçekleştirdiği” belirtilmişti.

Açıklamada, “Terör eylemini göz önünde bulundurarak, Rus tarafı Ukrayna limanlarından tarım ürünlerinin çıkışına ilişkin anlaşmaların uygulanmasına katılımını askıya aldı” ifadeleri kullanılmıştı.

'TÜRKİYE YÜZYILI' VURGUSU

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan satırlar şu şekilde:

"Ödülleri takdim edeceğimiz isimleri tebrik ediyorum. Türkye Yüzyılı'nı kendimizle birlikte tüm dost ve kardeşlerimizle ortak geleceğimziin vizyonu olarak tasarlıyoruz. Karadeniz'den Akdeniz ve Afrika'nın dört bir yanına kadar tüm dostlarımızla ortak hayalleri paylaşıyoruz. Siyasi ve ekonomik olarak değil doğrudan insanın varoluş gayesiyle ilgili arayış içinde olduğu dönemde Türkiye Yüzyılı hepimiz için deniz feneri mahiyetinde bir rehber olacaktır."

COVİD-19 SALGINI

"Küresel düzeyde giderek belirginleşen bu tablo kendi içinde elbette tartışılmayı hak ediyor. İnsana hizmet etmesi gereken araçların sistemlerin bri süre sonra insanı kendisine hizmet etirmeye başlaması sahip olduğumuz değerler açısından kabul edilebilir bir durum değil.

İnsanı eşya seviyesine indiren zihniyetin gidebileceği yolun sonuna gelinmiştir. Ecdadın nice büyük alimlerinin yaptığı gibi insanın merkezinde yer aldığı bir bilim anlayışını yeniden yükseltmenin vaktidir. Covid-19 salgını tüm dünyayı kasıp kavurduğunda bilim insanları insanları bu salgından korumak için bir dizi tedbirler açıklamıştı. Benzer tarz şeylerin daha önce de verildiği görülüyordu."

"KÜRESEL SALGINLA İMTİHANIMIZI ALNIMIZIN AKIYLA VERDİK"

"Dünyada gelişmiş diye tarif edilen ülkelerin sağlıkta da sadece belirli gelir seviyesindeki insanlara iyi hizmet veren bir kapasiteye sahiptir. Gelişmiş ülkelerde hastane kapılarına bile yaklaştırılmadan salgınla mücadele edilmeye çalışıldı. Vahim durumlarla karşılaştık. Az gelişmiş ülkelerdeki içler acısı durumu anlatmaya bile gerek duymuyorum. Küresel salgınla imtihanımızı alnımızın akıyla verdik. Salgının ilk gününden itibaren hiçbir ayrım yapmadan elimizdeki tüm imkanları insanlık için seferber ettik.

Sağlık alanında gösterdiğimiz tartışılmaz başarı ise insanlığa hizmet yolunda yeni fırsatları önümüze sermiştir. Bunda 20 yılda ülkemize kazandırdığımız güçlü sağlık altyapısı vardır. Şehir hastanelerimiz ile yetişmiş insan kaynağımız bu başarıda büyük pay sahibidir.İnsanımızın tüktettiği her 100 ilaçtan 89'unu yerli üretimle sağlıyoruz. Dünyada Covid-19 aşısı üretebilen 9 ülke arasına girdik."

RUSYA'NIN TAHIL KORİDORU ANLAŞMASINI ASKIYA ALMASI

"Benzer süreç küresel üretim ve tedarik zincirlerinde yaşanmaktadır. Dünya buğday üretimimin 3'te biri Ukrayna ve Rusya tarafından gerçekleştirilmektedir. İstanbul'da kurduğumuz mekanizma ile 9 milyon ton tahılın dünyaya ulaşmasını sağladık. İnsanlığa hizmet için gayret göstermeye devam edeceğiz."