Köy Kanunu düzenlemesine bir tepki de TMMOB’den
Yurttaşların mülkiyetine doğrudan müdahale hakkı veren “Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Düzenlemesi”ne bir tepki de TMMOB’dan geldi.
Çağdaş BayraktarÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na geniş yetkiler ve yurttaşların mülkiyetine doğrudan müdahale hakkı veren “Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM’de 247 kabul, 73 ret oyu ile geçti.
Kabul edilen 26 maddelik torba yasada bulunan “imar hakkı aktarımı” uygulamasıyla özel kişilerin mülkiyetindeki taşınmazların kamuya devredilmesi mümkün olacak. Teklifin TBMM’den geçmesi sonrası TMMOB Mimarlar Odası Genel Sekreteri Tores Dinçöz Cumhuriyet’e konuştu.
‘HER PARSEL ÜZERİNDE YETKİ’
İmar kuralları içerisinde imar planı ile bir hak oluşturma yöntemi bulunmadığına değinen Dinçöz, “İmar hakkı aktarımı adı altında getirilen değişiklikle parsel özelinde ek imar hakkı kazandırılması Anayasa’ya aykırıdır. Getirilen değişiklik imar düzenini bozacağı gibi, mülkiyet hakkının da gaspı söz konusu olabilir” uyarısında bulundu.
Düzenlemede imar hakkı aktarımı için yüzde 30’luk bir sınırdan bahsedildiğini ancak yüzde 30’a varan bir düzenlemenin de plan bütünlüğünü bozacağı gibi, sosyal ve teknik altyapıdan nüfus yoğunluğuna kadar alıcı parselin bulunduğu alanı olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Dinçöz, “Ayrıca 6306 sayılı Yasa ile getirilen uygulamalara benzer bir uygulama getirilerek, sadece afet riski altındaki alanlar değil, bu defa her parsel üzerinde mülkiyet hakkına müdahale edilebilecek bir yöntem belirlendiği görülmektedir” ifadelerini kullandı.
‘ANAYASAL SORUN YARATACAK’
Düzenlemedeki 9. Maddeye de değinen Dinçöz, "Söz konusu madde ile genel ve muğlak bazı yetkiler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na tanınmış, Dolayısıyla söz konusu yasalarla değişik kamu kurum ve kuruluşlarına verilen görev ve yetkilerin eylemsel işlevlerine son verilmesine ve bu görev ve yetkilerin Bakanlıkta merkezileşmesine olanak tanındığı görülmektedir” dedi.
Bu değişiklik başta ruhsat ve yapı kullanım izni olmak üzere birçok düzenlemede birden çok Anayasal sorunu beraberinde getireceğinin altını çizen Dinçöz, sözlerine şöyle devam etti:
‘UCU AÇIK DENETİM’
“Bir hukuk devletinde, hukuk düzeninin belirliliği esastır. Hukuk devletinde yargı denetiminin sağlanabilmesi için, yönetimin bir bütün olarak görev ve yetkilerinin yetki çatışmasına dayalı, çelişkili, niteliği tartışmalı ve içeriği belirsiz olmaması, her idarenin görev ve yetkilerinin bir başkasınınkini örtülü şekilde işlevsiz kılmaktan uzak bir şekilde açık ve net olarak düzenlenmesi gerekir. Getirilen düzenlemenin ise aksine yetki karmaşasına neden olacağı görülmektedir.”
Düzenlemenin Meslek kuruluşlarına yönelik kısmına da değinen Dinçöz, “İlk taslak üzerinde değişiklikler yapılsa da mevcut hali ile Bakanlığa Anayasa’da düzenlenen hükmü aşar nitelikte bir denetim yetkisi verildiği görülmektedir. Ucu açık bir denetim öngörülmesi Anayasa’ya aykırıdır” dedi.