Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarı 'devleti yönetemiyorlar' sözleriyle eleştirdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Kısır tartışmalar içinde, ‘Acaba belediye başkanına nasıl çelme takarım, nasıl görev yapamaz’ diye bir arayışa girerseniz siz devleti yönetemezsiniz. Nitekim yönetemiyorlar. Bizler hep beraber Türkiye’yi ikinci yüzyıla hazırlayacağız” dedi.

Gökhan Kam

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB),  dün “150 Günde 150 Proje” maratonunun 100’üncü gününde, 101’inci açılışını yaptı. Rumelihisarı-Aşiyan Füniküler Hattı; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile eski İBB Başkanları Nurettin Sözen, Ali Müfit Gürtuna ve bir grup Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinin katıldığı açılış töreninin ardından hizmete girdi. Hatla birlikte, yenilenen Aşiyan Parkı da yurttaşların kullanımına açıldı. 

‘ÜNİVERSİTEYİ FELÇ EDERSENİZ TEKNOLOJİ DEVRİMİNİ KAÇIRMIŞ OLURSUNUZ’

Tören alanına gelmeden önce, heykeltraş Rahmi Aksungur tarafından füniküler hattının Boğaziçi Üniversitesi İstasyonu girişine yapılan bir rölyefi incelediklerini aktaran Kılıçdaroğlu, “Boğaziçi Üniversitesi hocaları ve öğrencilerini temsil eden ya da onları yansıtan bir rölyef. Boğaziçi Üniversitesi, sadece Türkiye açısından değil, akademik dünya açısından da son derece önemli bir üniversite. Üniversitenin saygınlığının korunması, üniversitede her türlü düşüncenin özgürce tartışılması, üniversitenin bilgi öğretmesi, bir ülkenin ekonomik açıdan sıçramasına yol açar. Üniversiteyi felç ederseniz, Osmanlı nasıl sanayi devrimini kaçırdıysa, siz de teknoloji devrimini kaçırmış olursunuz. Acaba bunun farkında mı devleti yönetenler? Temel sorudur bu. Bir kişi ‘Ben vizyon sahibiyim’ diyorsa, önümüzdeki yüzyıldaki gelişmeleri görmek zorundadır. Ne demiş düşünür? ‘Sultan'ın sofrasına oturan alimin fetvasından hayır gelmez’ demiştir. Eğer birileri Sultan'ın sofrasına oturarak Boğaziçi'nde görev yapmaya çalışıyorsa, oradan hayır gelmez” dedi. 

‘TÜRKİYE’MİZİ GELECEĞE HAZIRLAMALIYIZ’

“Bilgi kadar değerli bir şey yoktur” diyen Kılıçdaroğlu, “Aksini düşünmek, farklı düşünmek kadar değerli bir şey yoktur. Hayatı sorgulamak kadar değerli bir şey yoktur. Merak duygusunu güçlendirmek kadar değerli bir şey yoktur. Eğer siz, bunları önemsiyor ve bunlara önem veriyorsanız o zaman sizin bir vizyonunuz var demektir. Bir hedefiniz var demektir. Bir ilçeniz var demektir. Kısır tartışmalar içinde, ‘Acaba belediye başkanına nasıl çelme takarım? Nasıl görev yapamaz’ diye bir arayışa girerseniz, siz devleti yönetemezsiniz. Nitekim yönetemiyorlar” şeklinde konuştu. 

‘BOŞUNA UĞRAŞMASINLAR’

Kılıçdaroğlu’nun ardından konuşan İmamoğlu, kendilerinden önceki 25 yıl boyunca, İstanbul’da yıllık raylı sistem inşa ortalamasının 5 kilometrenin altında olduğu bilgisini aktararak, “Biz, her yıl neredeyse bunun 2,5 kat fazlasını inşa ediyoruz. Bizim 3,5 yılımızı, kendi 25 yıllarıyla yalan yanlış karşılaştırıp, yaptıklarımızı azmış gibi göstermeye çalışıyorlar. Üstelik kaynaklarımızı keserlerken, her alanda bizi engellemeye çalışırlarken, kredilerimizi geciktirirlerken veya hiç onay vermezlerken... Ama bunlarla bize engel olmazlar, olamıyorlar. Boşuna uğraşmasınlar. Biz, işimizi, ‘insana saygı, kente özen’ anlayışıyla ve bütün detaylarına hassasiyet göstererek yapıyoruz. Şehrin çeyrek asırdır çözülmemiş, kördüğüm olmuş meselelerini bir bir çözüyoruz” dedi. 

“BİZDEN ÖNCEKİ BEYEFENDİLER…”

“Bizden önceki beyefendiler. ‘Beyefendiler’ diyorum, çünkü aralarında hiç üst düzey ‘kadın yönetici’ yoktu. Bakın bizde bu önemli alt yapı işlerinin başında Pelin hanım var” diyen İmamoğlu, “Bu ‘beyefendiler’, hükümetle tam bir uyum içinde çalışıyorlardı. Kendi partilerinin mutlak iktidarı altında, her istediklerini yaptırabiliyorlardı. Ortada pandemi yoktu. Enflasyon ve döviz kuru, bugünkü gibi korkunç seviyelerde değildi. Bütün bu uygun koşullar altında bile yapıp yapabildikleri, işte bu kadardı. Şimdi yine çıkıp, ‘İmamoğlu bizim projemizi sahipleniyor’ diyorlar. Projenin parasını sen mi cebinden mi verdin de ‘bizim projemiz’ diyorsun.  Sevgili vatandaşlarım, bütün bu işler, bütün bu projeler sizin paranızla, yani bu şehirde yaşan her bir vatandaşın parasıyla yapılıyor. Projelerin tek bir sahibi var: Millet. Gelip geçici yöneticiler, ister seçilmiş, ister atanmış yöneticiler, projeleri sahiplenemezler. Bu projeler, kimsenin babasının malı değil. Devlette devamlılık esastır. Görevde kim olursa olsun, proje milletindir, devletindir. Ne yaptığın değil, nasıl yaptığın önemlidir” şeklinde konuştu.

BOĞAZİÇİLİ ÖĞRENCİLERLE TEKNE TURU

Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve beraberlerindeki heyet, hattın Boğaziçi Üniversitesi İstasyonu’ndan Aşiyan İstasyonu’na hizmete alınan füniküler ile indi. Yenilenen Aşiyan Parkı’nda da incelemelerde bulunan Kılıçdaroğlu, Kaftancıoğlu ve İmamoğlu, tekneyle Kabataş Transfer Merkezi şantiyesine geçti ve İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Alpay’dan sunum aldı.