İlber Ortaylı'dan seçim analizi: 'Denenmiş liderleri deneme dönemi bitmeli!'

Tarihçi İlber Ortaylı, Hürriyet gazetesinde bugünkü köşe yazısında 28 Mayıs'ta gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin bir yazı yazdı. "Denenmiş liderleri deneme ve sürekli öne sürme dönemi bitmelidir" diyen Ortaylı, "Diğer mesele de maalesef Suriyeli göçmenlerin verecekleri rey bize daha az gösterildi. Neredeyse iki misli düzeyde seçime katıldıklarından söz ediliyor" ifadelerini kullandı.

cumhuriyet.com.tr

Tarihçi İlber Ortaylı, bugün "Cumhurbaşkanlığı seçimleri" başlıklı bir yazı kaleme aldı. 

28 Mayıs'ta gerçekleştirilen ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yeniden seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi kariyerini aktaran Ortaylı, "Geleceğin Türkiye’si bugünkü strüktürünü değiştirmek zorundadır. Denenmiş liderleri deneme ve sürekli öne sürme dönemi bitmelidir" ifadelerini kullandı.

Ortaylı, seçimdeki sorunlara değindiği yazısında yurtdışında oy kullanan Türklere ve Türkiye'de bulunan Suriyeli sığınmacılara ilişkin "Şurası bir gerçek; buradaki seçmenin yaşadıkları ve gördüklerini yaşamıyorlar ve de görmeye niyetleri yok. Diğer mesele de maalesef Suriyeli göçmenlerin verecekleri rey bize daha az gösterildi. Neredeyse iki misli düzeyde seçime katıldıklarından söz ediliyor" dedi.

"DENENMİŞ LİDERLERİ DENEME DÖNEMİ BİTMELİ"

Ortaylı'nın söz konusu yazısının ilgili kısmı şu şekilde: 

"Geleceğin Türkiye’si bugünkü strüktürünü değiştirmek zorundadır. Denenmiş liderleri deneme ve sürekli öne sürme dönemi bitmelidir. Bu anlaşılıyor. En çok önümüzdeki belediye seçimlerinden sonra bu yapının düzenlenmesine geçileceğine ümit ediliyor. Toplumun dikkat edeceği ikinci bir husus; anket şirketlerinin tavrıdır. Her yerde bu alanda sapmalar ve yanlış tespitler söz konusu olduğu malum ama bizdeki sapmaların rekor teşkil ettiği açık. Artık bir zikzak halindeler.

"YURTDIŞINDAKİ TÜRKLERİN SEÇİMLERE KATILMA SORUNU..."

Dışarıdaki Türk vatandaşlarının (ki önemli bir kısmı çifte vatandaştır) seçimlere katılma sorununu tekrar ele almamız lazım. Şurası bir gerçek; buradaki seçmenin yaşadıkları ve gördüklerini yaşamıyorlar ve de görmeye niyetleri yok.

Diğer mesele de maalesef Suriyeli göçmenlerin verecekleri rey bize daha az gösterildi. Neredeyse iki misli düzeyde seçime katıldıklarından söz ediliyor. Türkiye gibi bir ülkenin nüfusunun neredeyse 1/20’i kadar bir ilaveyi kabul etmesi mümkün değildir. Gelecekte kaynaşma, iktisadi, kültürel senteze dönüşmek şöyle dursun; iç kavgalara, irridantist özlemlere, partileşmeye ve siyasi taleplere dönüşür. Otokton ve otantik; yani yerleşik ve özgün olmayan bir toplumun 21. yüzyılda herhangi bir memlekette söz sahibi olması hiçbir yerde mümkün değildir.

"SURİYELİLERİN VARLIĞI BİR TARİHİ KAZADIR"

Toplumla bütünleşme yeteneğine sahip göçmen gruplarının kimler olduğu bellidir. Türkiye bu grupların göçüne yardım etmelidir. Çünkü kuruyan ziraatımız, mahvolan hayvancılığımız bu gelen işgücüne de ihtiyaç duyuyor. Gelenler içinde nitelikçe iskân ve vatandaşlık kanununun ruhu buna müsaittir. Suriyelilerin varlığı bir tarihi kazadır. Bunların burada kalmasına müsaade edilmesi mümkün değildir çünkü bu sorun hiçbir zaman çözülemeyecek. Türkiye bu kadar ıssız ve imkânlı bir ülke değil. Siyaset üzerinden sosyal mühendislik yapamazsınız. Geleceğin Türkiye’sini sizin temennileriniz ve arzularınız doğrultusunda karşılamanız ve kurmanız mümkün değildir. Toplum mühendislik alanı değildir; ona yön vermek geniş bir toplumsal uyumu ve zamanı gerektiren bir olgudur."