Hekimler Yenidoğan Çetesi iddianamesindeki ruhsatı iptal edilmeyen hastanelere dikkat çekti

Yenidoğan çetesi skandalıyla ilgili olarak Cumhuriyet’e konuşan İstanbul Tabip Odası’ndan Dr. Recep Koç, “Sağlık bakanı çete ayağından konuşuyor ama kendi memurları hakkında herhangi bir disiplin soruşturması yapılmış mı? Açığa alınmış mı?" ifadelerini kullandı.

Merve Kılıç

Türkiye, yenidoğan çetesi skandalıyla sarsılırken, sağlık meslek örgütleri olayın sağlık sisteminin çöküşünün göstergesi olduğunun altını çiziyor. Skandala ilişkin soruşturmanın iddianemesinde ise her gün farklı bir detay ortaya çıkıyor. Hekimler, iddianamede yer alan 19 hastaneden yalnızca 10’unun ruhsatının iptal edilmesine dikkat çekiyor. Cumhuriyet’e konuşan İstanbul Tabip Odası’ndan Dr. Recep Koç, “Bu olayın 3 ayağı var. Birincisi çete ayağı, ikincisi ambulansları yönlendiren 112 komuta merkezi var, üçüncüsü de SGK denetim ve ödeme ayağı. Sağlık Bakanı hep çete ayağından konuşuyor ama geri kalan kendi memurları hakkında herhangi bir disiplin soruşturması yapılmış mı? Açığa alınmış mı? Memuriyetten uzaklaştırılmış mı? Bu konuda hiçbir bilgi yok” dedi. 

Soruşturmaya ilişkin şüpheler olduğunu söyleyen Koç, “İddianamede adı geçen 19 hastaneden 10 tanesinin ruhsatı iptal edilmiş. Ama geri kalanların özelliği ne? İddianame ortada, her birine eşit muamele yapılması lazım. Geri kalan hastaneleri kim koruyor? Neden korunuyorlar? Bu hastane sahiplerinde AKP’li olduğu görülürse, acaba birilerinin daha mı çok siyasi nüfuzu fazla? Ondan mı korunuyor. Bu da akla geliyor” ifadelerini kullandı. 

‘KADROLAR İÇİN MİLYONLARDAN BAHSEDİLİYOR’

Koç, “Burada şehir hastanelerinde olan bir olay daha var. Acaba bu küçük hastaneler kapatılıp, büyük zincir hastanelere hasta sevkiyatı mı sağlanacak? Aynısı şehir hastanelerinde yapıldı. İzmit’te, Ankara’da, İstanbul’da yapıldı. Bir de bildiğiniz gibi hekim ruhsatları şu an aynı araba plakaları gibi. Bir hastane açmanız için hemen gidip, ‘Hastane açayım’ deyip ruhsat isteyemiyorsunuz. Önce bir hekim kadroları var ki milyonlardan bahsediliyor. Bir uzman hekim kadrosu, milyonlardan bahsedilen bir ücreti var. Karaborsa gibi diyelim. Acaba böyle bir olay da mı dönüyor içinde. Bunlar da ayrı araştırılması gereken konular” açıklamasında bulundu. 

‘HASTANELERE DEFALARCA CEZA VERİLMİŞ!’

Şafak hastanelerine daha önce defalarca SGK tarafından ceza verildiğini kaydeden Koç, “Gereksiz anjiyolar yapılmış çok sayıda. Bir Şafak hastanesinde çok sayıda göz ameliyatı yapılmış. Bunlar hakkında SGK soruşturma başlatmış. Para cezası vermiş. Tabip odalarına suç duyurularında bulunulmuş. Fakat bugün bakıyoruz ki Gaziosmanpaşa’daki 2 Şafak Hastanesi hâlâ çalışıyor. Bunları kim koruyor? Bunların nüfuzu nedir, Sağlık Bakanına sormak gerek” dedi. 

‘KAHRAMAN YARATMAYA ÇALIŞIYORLAR’

Koç, “Sağlık Bakanlığı ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, eline yüzüne bulaştırdı bu işi. Şimdi buradan bir kahraman yaratmaya çalışıyorlar. Bir Sağlık Bakanının il sağlık müdürlüğünde olduğu zamanlardan bir kahraman yaratılmaya çalışılıyor. Şimdi bunun propagandası yapılıyor. Ama gördük ki bu olaylar devam ederken 7 bebek ölmüş” ifadelerini kullandı. Olayın CİMER şikayetiyle ortaya çıktığını anımsatan Koç, “Özel hastanelerin bir Sağlık Bakanlığı denetim ayağı var. Özel hastaneler şubesi var bakanlıkta, bunlar denetliyor. Ayrıca SGK’nin denetim ekipleri var. Bu yıllardır devam eden bir şey. Son bir yılda olan bir şey değil. Ama neden bunlar ortaya çıkarılmamış da CİMER şikayetiyle üzerine gidilmiş” dedi. 

‘ÖZELDE BEBEK YOĞUN BAKIMLARI FAZLA’

Koç, “İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nde de SGK’de de bebek ölüm oranları var. Kaç çocuk tedavi görmüş, kaç çocuk yoğun bakımda ölmüş gün gün bildiriliyor. Bunlar hiçbir şüphe taşımamış mı acaba? Neden bu hastanelere yoğun bir bebek nakli var. Sağlık Bakanlığı’nın yıllık istatistiklerine göre kamuda yoğun bakım yatak sayısı, özeldekinden fazla. Ancak yenidoğan yoğun bakım yatak sayısında tam tersi söz konusu. Özel hastanelerde bebek yoğun bakımları daha fazla” ifadelerini kullandı.