Alpay Azap: ‘Hapis cezaları para cezasına dönüştürüldü’

Azap: “Özel hastanelerin çalışmasını düzenleyen asıl yönetmelik, 2002 Mart’ında yayımlanan Özel Hastaneler Yönetmeliği. Bu yönetmelikte bugüne kadar 45 değişiklik yapılmış durumda.”

Merve Kılıç

Yenidoğan Çetesi skandalının ortaya çıkmasının ardından Meclis’te kurulan Bazı Özel Sağlık Kuruluşlarında Yaşanan Bebek Ölümlerinin Tüm Yönleriyle Araştırılması, Özel Sağlık Kuruluşlarının Yenidoğan, Çocuk, Engelli ve Yaşlılarla İlgili Bakım Servislerindeki Uygulamalarının ve Mevzuatın İncelenerek Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu dün toplandı. Türk Tabipleri Birliği (TTB), Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği, Türk Neonatoloji Derneği, Özel Hastaneler Platformu ve İstanbul Tabip Odası’nın temsilcileri komisyona sunum yapmak üzere katıldı.

TTB Başkanı Alpay Azap, yaptığı sunumda “Ülkemizde son yıllarda uygulanmakta olan sağlık politikalarını biz Sağlıkta Dönüşüm Programı olarak tanımlıyoruz. Bu programı hayata geçiren iktidar yetkilileri de bu şekilde tanımlıyorlar. Bu programın temel kabulü şu: ‘Kürek çeken değil dümen tutan olmak istiyor Sağlık Bakanlığı’. Bunu Sayın Recep Akdağ birkaç kere ifade etmişti. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı, hizmeti sunan değil bu alanda düzenleyen ve denetleyen rolü üstlenmiş oldu bu programla beraber” dedi. Bu düzenleme ve denetlemelerin 2000 yılından bu yana nasıl seyrettiğini aktaran Azap, şunları kaydetti:

“Aslında 2219 sayılı Özel Hastaneler Kanunu, 1933 yılında ilk defa yürürlüğe giriyor, daha sonra bu yasanın 35 ve 45’inci maddesi 6514 sayılı yasayla 2014 yılında yürürlükten kaldırılıyor. Bu maddeler, aslında, mesul müdürün yetkili mercilerin kararlarına uymama suçundan cezalandırılmasını öngören hususlar ve kanunda hafif hapis cezası öngörülen hükümler de 5728 sayılı yasayla para cezasına dönüştürülüyor.  Bunun geldiğimiz noktada yaşadığımız olayla doğrudan ilişkisi olduğunu düşünüyoruz. Benzer düzenleme yani para cezasına çevrilmesi meselesi, 2014’te 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nda yapılıyor. O değişiklikler dışında hâlen 1933’te çıkan bu Özel Hastaneler Kanunu yürürlükte.”

‘EKSİKLİKLER GİDERİLMEMİŞ’

1 Temmuz 2014’te Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliklerle, denetimde tespit edilen bu eksiklik ve usulsüzlüklerin yönetmelikte belirlenen süreler zarfında giderilmesi, giderilmediği takdirde yapılacak müeyyidelerle ilgili kuralların belirlendiğinin görüldüğünü söyleyen Azap, “Eksikliğin ilk tespitinde giderilmesi için 15 günlük bir süreyle birlikte ilgili hastanenin tamamen yani eksikliğin tespit edildiği biriminde veya tamamında neredeyse üç günlük poliklinik faaliyetine ara verilmesi müeyyidesi var. İkinci kere ve beraberinde de bir önceki ay fatura etmiş olduğu faturaların binde 1’i kadar da bir para cezası var.

Dediğim gibi, para cezasına çevrilmişti müeyyideler” diye konuştu. Azap, “Aynı eksiklik, ikinci kere tespit edilecek olursa bu sefer binde 2 oranında bir para cezasıyla birlikte bir önceki ayın faturasından, bu sefer poliklinik faaliyetinin durdurulması 2 katı süreyle yine uygulanıyor. Üçüncü kere tespit edilecek olursa üç gün süreyle faaliyet durdurulur yani böyle bir silsile şeklinde giden ve poliklinik faaliyetinin durdurulmasıyla ve para cezasıyla giden bir şey var. Denetimlerde tespit edilen eksiklikler konusunda uygulanan yaptırımlar, yargı yolu açık olduğu için hastanelerin yargıya başvurduğunu, örneğin bir hastanenin tam 189 dava açtığını ve bu nedenle de bu eksikliklerin bir türlü giderilemediğini görüyoruz. Demek ki aslında burada denetimde tespit edilen eksikliklerin giderilmesiyle ilgili yönetmelikte bir eksiklik olduğunu da görmüş oluyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘2 YILDA 45 DEĞİŞİKLİK’

Denetimlerin sıkı yaptırımlara ve belli bir takvime bağlanması gerektiğini söyleyen Azap, şu ifadeleri kullandı:

“Özel Hastaneler Kanunu’nun uygulanmasına ilişkin nizamname 1934 yılında yürürlüğe giriyor. O zamanki yönetmeliğin ruhu da daha çok hastaların sağlığı ve verilecek sağlık hizmetinin öncelendiğini görüyoruz. Birden fazla yatak olan odalarda pencereye en uzak hasta yatağına doğrudan ışığın hangi açıyla gelmesi gerektiğine dair düzenlemeler dahi var. Ama bu nizamname 1982’deki Bakanlar Kurulu kararıyla -henüz 1982 Anayasası çıkmadan önce- 1983’te Resmi Gazete’de yayımlanan Özel Hastaneler Tüzüğü’yle yürürlükten kaldırılıyor. 1983 tarihli tüzükse, 2021 yılında Cumhurbaşkanı kararıyla yürürlükten kaldırılıyor. Ama 2021’de kaldırılmasına rağmen özel hastanelerin çalışmasını düzenleyen asıl yönetmelik, 2022 Mart ayında yayımlanan Özel Hastaneler Yönetmeliği. Bu yönetmelikte bugüne kadar ilki Nisan 2023’e olmak kaydıyla tam 45 değişiklik yapılmış durumda.”