‘Hâkim ve savcılar kaçtı’ iddiası
FETÖ’nün Ergenekon kumpası davasında görev alan savcı ve hâkimlerin “görevi kötüye kullanma, hürriyeti tahdit, suç uydurma, evrakta sahtecilik” suçlamalarıyla yargılandıkları davaya Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nde dün gerçekleşen duruşmayla devam edildi.
Aytunç ÜrkmezFETÖ’nün Ergenekon kumpası davasında görev alan savcı ve hakimlerin “görevi kötüye kullanma, hürriyeti tahdit, suç uydurma, evrakta sahtecilik” suçlamalarıyla yargılandıkları davaya Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nde dün gerçekleşen duruşmayla devam edildi. 6 yıldır süren dava kapsamında Ergenekon kumpası davasının görüldüğü ve kapatılan 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin eski başkanı Hasan Hüseyin Özese, üye hakim Hüsnü Çalmuk ve eski savcı Mehmet Ali Pekgüzel başta olmak üzere hakimler Sedat Sami Haşıloğlu, Ercan Fırat, Fatih Mehmet Uslu, Nihat Topal ile savcılar Zekeriya Öz, Nihat Taşkın, Mehmet Murat Dalkuş ve Mehmet Murat Yönder yargılanıyor.
PEKGÜZEL KAÇTI İDDİASI
Sanıklardan Özese ve Pekgüzel duruşmaya katılmadı. Pekgüzel hakkında 25 Nisan’da “zorla getirilmesi” talimatı verilmesine karşın bu duruşmaya katılmaması dikkat çekti. Sanık Çalmuk duruşma salonunda yer alan tek sanık oldu. Sanıklardan Yönder ise SEGBİS’le katıldı. Mahkeme başkanı duruşmayı başlatırken Özese'nin 2 Mayıs’ta mahkeme heyetine yönelik “reddi hakim” talebinde bulunduğunu açıkladı. Mahkemeye katılan şikayetçilerden Vatan Partisi Merkez Yürütme Kurulu üyesi Nusret Senem, duruşmada sanıklar hakkında tutuklama kararının çıkarılmasını istedi. Senem, sanıklardan Fırat ve Dalkuş’un kaçtığını, Uslu’nun da kaçarken Edirne sınırında yakalandığını anımsatarak, Pekgüzel’in kaçtığını iddia etti.
'GÖZÜNÜZÜN ÖNÜNDE KAÇTILAR'
Şikayetçilerin avukatlarından Av. Zeynep Küçük de mahkemenin sanıklara yönelik “adli tedbir” kararı vermediği için firari sanıkların olduğunu vurgulayarak, “Gözünüzün önünde kaçtılar. Bizler, ‘Bu hakimler, savcılar kaçacak’ dediğimizde onlar gülerek ‘Hayır’ dediler. Yakın zamanda yargılayacak hakim bulamayacaksınız. Mahkemenizin bu tutumu devam ederse sanıkların tamamı kaçacağı için infaz mümkün olmayacak. Yargıtay bir an önce, sanıkların kaçmaması için gerekli tedbirleri almalıdır. Bu bir yetki olduğu kadar görevdir” ifadelerini kullandı.
'64 CELSEDİR UYARDIM, ÖNLEM ALMADINIZ'
Şikayetçilerden İbrahim Özcan, 25 Nisan’daki duruşmada ifadesindeki “iki cümlenin” tutanaklara geçirilmediğini bildirerek, “Tutanaklara geçmesi için tekrar söylüyorum, sanıkların kaçmasında takdir ve sorumluluk mahkemenize aittir. 64 celsedir ben burada uyardım ancak siz önlem almadınız” dedi. Özcan, davadaki şikayetçiler arasında CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve CHP milletvekilleri Mahmut Tanal, Veli Ağbaba ve Ali Özgündüz’ün bulunduğunu ancak duruşmalara katılmadığını belirtti. Özcan söz konusu isimlerin şikayetlerinin devam edip etmediğinin taraflara sorulmasını yazılı olarak talep etti.
'YAKINDA SİZİN OTURDUĞUNUZ MAKAMLARDA YENİDEN BİZ OTURACAĞIZ'
Özcan’ın açıklamasının ardından söz hakkı alan mahkemenin savcısı; Özese’nin “reddi hakim” talebinin “açıkça yargılamayı uzatma hamlesi” olduğunu belirterek, telebin reddedilmesini talep etti. Sanık Çalmuk ise kumpas sürecinde “hukuku doğru uyguladıklarını” savunarak, şunları kaydetti: “Biz o dönem devletin resmi hakimiydik. Ben görevimi yaptım. Daha sonradan bize kumpas kurarak burada oturttular. Ben Türkiye Cumhuriyeti’nin şerefli bir hakimiyim ve kaçmayacağım. Bu davadan da şerefimle beraat edeceğim. Yakında sizin oturduğunuz makamlarda yeniden biz oturacağız. Ben bu mahkemeden beraat edeceğim ve ileride Yargıtay üyesi olacağım, göreceksiniz.”
ÖZESE'NİN TALEBİ REDDEDİLDİ
İfadelerin ardından kararını açıklayan mahkeme; Özese’nin “reddi hakim” talebinin reddine, tutuklama istemlerine yer olmadığına, milletvekillerine düzneli olarak davetiye gönderilmesi gerekçesiyle “şikayetlerinin sürmesinin sorulmasına yer olmadığına” karar verdi. Mahkeme 13 Mayıs, saat 10.00’a ertelendi.