Emekli ‘intibak’ istiyor!
Bugün Türkiye’de sayıları 16 milyonu bulan emeklilerin büyük bir bölümü, en düşük aylık olan 10 bin lira ile geçinmeye çalışıyor.
Mustafa ÇakırAylıkları düşük kalan emekliler şu anda toplumun en mağdur kesimleri arasında yer alıyor. Toplam 16 milyon emeklinin büyük bir bölümü en düşük aylık olan 10 bin lira ile geçinmeye çalışıyor. Bu aylık açlık sınırının çok altında. İktidar seçim öncesinde emeklilerin oyunu alabilmek için her gün farklı bir “projeyi” gündeme getiriyor. Önce 10 bin lira aylık alan emeklilere “Emekli Kart” verileceği duyuruldu. Sonra “taban aylıkta emeklilik yaşının esas alınacağı” haberleri çıktı. Kök aylıklarda düzenleme yapılacağı belirtildi. Oysa iktidar mayıstaki genel seçim öncesinde bu sözü vermişti. Ancak kök aylıklarla ilgili hiçbir düzenleme yapılmadı. AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok, “Cumhurbaşkanımız ile konuştum, emeklilerle ilgili bütçe imkanlarına göre iyileştirme yapılacak” dedi. Ancak şu anda Meclis kapalı. Altınok da, “TBMM kapalı ve emeklilerle ilgili karar Meclis’te alınıyor” dedi. Bu söz de “vaat” olarak kaldı.
Oysa emeklilerin temel talepleri çok farklı. Emekliler öncelikle 2000 sonrası için intibak düzenlemesi talep ediyor. Emekli aylığı hesaplama sisteminin değiştirilmesi bir diğer talep. Emekliler, eşitliği sağlayacak herkesin kazancına, prim ödeme gün sayısına göre tek bir sistem üzerinden aylıkların hesaplanmasını istiyor. 2000 sonrası emeklilerin aylıklarının yeniden hesaplanması talep ediliyor. Şu anda 5 bin 400 prim günü olanla, 9 bin prim günü olan emeklinin 10 bin lira aylıkta eşitlendiklerine dikkat çekiliyor.
Türkiye Emekliler Derneği’nin (TÜED) talepleri arasında da ilk sırada “intibak” geliyor. TÜED emeklilerden katkı payı alınmamasını, emeklilerin barınma, ısınma, konut gibi giderlerinin vergiden muaf tutulmasını da talep ediyor.
‘SEÇİM MALZEMESİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ’
DİSK Emekli-Sen Genel Sekreteri Fikri Kalender de, öncelikle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nın değiştirilmesini istediklerini söyledi. Milli gelir payının yansıtılmasını, toplu sözleşme, sendika hakkının verilmesini talep ettiklerini belirten Kalender, “insanca yaşamak istediklerini” vurguladı.
‘ZATEN İKTİDARDASIN VERSENE O ZAMAN?’
Bu seçim yerel seçim olmasına karşın genel seçimmiş gibi vaatlerde bulunulduğuna işaret eden Kalender, “Emekliler seçim malzemesine dönüştürüldü. Birisi çıkıyor ‘et vereceğim’ diyor, birisi ‘kart vereceğim’ diyor, birisi ‘5 bin lira’ vadediyor. emekliyle dalga geçiyorlar. Zaten iktidardasın versene o zaman ? 16 milyon emekli olunca herkes gözünü oraya dikiyor. Emeklilerin yaşam koşullarını, saygınlığını artıracak şeyler yapmak lazım. ‘Et vereceğim, kart vereceğim, 5 bin lira vereceğim’ demek emeklilere hakarettir” dedi.