CHP'li Gamze Taşcıer, Hatay'da ölüme terk edilen hastaları anımsattı: 'Acil durum planı hazırlanmış mıydı?'

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Hatay’da iki hastanede deprem sırasında ölüme terk edilen hastaları anımsatarak, Sağlık Bakanlığı’nın Hastane Afet ve Acil Durum Planı Hazırlama Kılavuzu'na dikkat çekti. Bu kılavuza göre her hastaneye özel acil durum planı hazırlanması gerektiğini vurgulayan Taşcıer, “Bu hastanelerin acil eylem planları var mıydı? İl sağlık müdürlüğü bu planları onayladı mı?” sorularını yöneltti.

Sarp Sağkal

Hatay’da Özel Defne Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hastaların ve Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki bazı hastaların deprem sırasında ölüme terk edildiği ortaya çıkmış ve konuyla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtilmişti.

CHP’nin deprem bölgesindeki sağlık komisyonunda yer alan CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Hatay’da eğitim araştırma hastanesinde yaptığı incelemelerin ardından konuya ilişkin değerlendirmede bulundu.

Sağlık Bakanlığı’nın bir Hastane Afet ve Acil Durum Planı Hazırlama Kılavuzu yayımladığına dikkat çeken Taşcıer, “Bu genel plan doğrultusunda her hastanenin kendine özel bir acil durum planı ve her senaryoya karşı da en ince ayrıntıya kadar planlar olması gerekiyordu. Buna göre bir hastanenin; afet ve acil plan komisyonu kurması, bu kapsamda planlar çıkarması, planı da il sağlık müdürlüğünün onayından geçirip her yıl güncellemesi gerekiyordu. Yıl içinde en az bir masa başı bir kez de saha tatbikatı yapılması gerekiyordu. Çünkü bakanlık hastaneleri bu konuda sorumlu tutuyor” ifadelerini kullandı. 

(Gamze Taşcıer)

‘PLANLAR NEDEN UYGULANMADI?’

Kılavuzda olası bir deprem senaryosunda ne yapılması gerektiğinin de en ince ayrıntısına kadar açıklandığını aktaran Taşcıer, “O kadar ki her birim ve bölümün ayrı ayrı planması yapılmış. Tahlil prosedürüne göre yatağa bağlı hastalar son sırada. Ama Hatay’daki bu hastanelerde tümüyle hastalar unutulmuş” tepkisini göstedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya seslenen Taşcıer, “Bu hastanelerin acil eylem planları var mıydı? İl sağlık müdürlüğü bu planları onayladı mı? Hastane acil afet planı kapsamında yapılması gereken eğitimler ve tatbikatlar düzenlendi mi? İl sağlık müdürlüğü bunların takibini yaptı mı? Bu hastalar günlerce neden kontrol edilmedi? Eğer tüm planlar kağıt üzerindeyse neden uygulanmadı?” sorularını yöneltti.