CHP, tüzük değişikliğine son şeklini verdi, eklenen yeni detaylar delegelerin oylarına sunulacak
CHP’nin bu üç günlük kurultay sürecinde sürpriz bir kampanya da başlatması bekleniyor. “Seçim sürecine doğru giderken ilk yapılacak kampanya” olarak da yorumlanabileceği söylenen bu çalışmayla ilgili CHP kurmayları “Videolar hazırladık, afişler yapılıyor. Seçime kadar bu tip devam eden kampanyalarımız olacak” bilgisini paylaşıyor.
Sarp SağkalCHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin tüzük değişikliği çalışmaları için dün son kez tüzük komisyonu üyeleriyle birlikte parti üye ve örgütlerinin, milletvekillerinin ve Parti Meclisi üyelerinin ve eski genel başkanların önerileriyle taslak metne son şeklini verdi. Komisyonun son halini verdiği metin bugün saat 10.00’da ATO Congresium’da başlayacak program ile CHP delegelerinin oylarına sunulacak. Bugünkü program kapsamında ilk olarak CHP Genel Başkanı Özgür Özel bir açılış konuşması yapacak. Sonrasında tüzüğün delegeler tarafından tartışılması, bazı maddeler üzerine önerge vererek değişiklik talep edilmesi ve metnin oylanması süreci basına ve seyirciye kapalı şekilde gerçekleştirilecek. Kurultayın ikinci günü program çalışmalarına başlanılacak. Bu kapsamda yarın program çalışması usulü belirlenecek. “Demokrasi ve Adalet”, “Sosyal Refah”, “Kapsayıcı Kalkınma” ile “Dış Politika ve Güvenlik” ana başlıklarında kurulacak masalarda alanında uzman kişiler CHP delegeleriyle bir araya gelecek. CHP’nin Gölge Kabine üyeleri ve milletvekilleri de masa çalışmalarına dahil olacak. Program çalışmasının son gününde ise CHP’nin küresel konulardaki sorunlara getirebileceği sorunlar ele alınacak. Dünyada aşırı sağın yükselişi, sosyal refah, artan eşitsizlikler, kalkınma, dış politika ve ulusal güvenlik gibi konular Sosyalist Enternasyonel’den gelecek üyelerin de katkısıyla değerlendirilecek. Bu masalarda konuşulan konular partinin Merkez Yönetim Kurulu üyeleri tarafından raporlaştırılarak genel sekreterliğe teslim edilecek.
VERİLMESİ BEKLENEN ÖNERGELER
CHP’nin tüzük çalışmaları kapsamında ilk taslak metin geçen hafta cuma günü partilerle paylaşıldı. Milletvekilleri ve Parti Meclisi üyeleri ile yapılan toplantılarda taslak metinin en çok eleştiri alan maddeleri ön seçim yöntemleri ve genel merkeze verilen aday belirleme kontenjanı oldu. İlk taslağa göre yönetimin milletvekili kontenjanını yüzde 5’ten 15’e çıkartmak istediğini söyleyen bazı vekiller ve PM üyeleri, “Metin bu şekliyle kurultaya gelirse genel merkez 90 vekili istediği gibi belirleyebiliyor. Hatta Siyasi Partiler Kanunu’ndaki yetkiyi kullanırsa bu sayı 120’ye bile çıkabilir. O zaman ön seçim yapmanın da anlamı olmaz” eleştirisini getiriyor. Metnin bu şekilde gelmesi halinde bazı delegelerin genel merkez kontenjanının yüzde 5’te kalması için önerge vereceği konuşuluyor. Metinde öngörülen “örgüt denetiminde ön seçim” yöntemi de eleştiriliyor. Parti yönetimi bu yöntemi “Kadınlara, gençlere ve bazı meslek gruplarına kota verilmesi için gerekiyor” diyerek savunsa da maddeyi eleştiren parti üyeleri de “Ön seçim hakim denetiminde olur. Yoksa eğilim yoklaması olur. Yönetimin ön seçime müdahale ihtimali artar, koyduğu kişiyi seçtirmek için baskı yaratır” diyor. Yönetim ise bu eleştiriye karşı “Örgüt denetimine güvenilmeli” savunmasını yapıyor. Ön seçimin hakim denetiminde olması için bugün yapılacak görüşmelerde bir önerge verilebileceği söyleniyor. Ayrıca metne eleştiri getiren partililer, en çok önergenin aday belirleme yöntemi maddesinde geleceğini söylüyor. Yine ilk taslak önerisinde “İttifak yapılırsa ön seçim yapılmaz” maddesinin kaldırılmasının öngörüldüğüne dikkat çeken bazı partililer “Bu maddenin olması ya şimdiden ‘Kimseyle ittifak yapmayacağım’ demek ya da ön seçimde ittifak adayları için bir baskı kurulacak demek. Bu da doğru olmaz” eleştirisini getiriyor.
DESTEK GÖREN BAŞLIKLAR
Öte yandan; taslakta yer alan yüzde 33 olan cinsiyet kotasının kademeli olarak artırılması, belediye başkanlıklarının ve milletvekillerinin dönem sınırı için geriye dönük de olarak dönem sınırı getirilmesi, mevcut genel başkanın sadece kendi isterse aday olması ve diğer adaylar arasında da imza kavgasını bitiren yüzde sınırlamaları gibi önerilerin parti içinde genel olarak destek gördüğü söyleniyor. Aynı şekilde partinin danışma kurullarının etkinleştirilmesini öngören maddelerin de olumlu olduğunu söyleyen CHP’li isimler, “Bu konularda örgütün beklediği bazı adımların karşılandığı görülüyor. Bu nedenle kurultay günü de bu öneriler destek alacaktır. Yani en kritik konunun kontenjan ve aday belirleme yöntemleri olacağı, kalan kısımların da olumlu karşılanacağı görülüyor” diyor.
KAMPANYA DA BAŞLATILACAK
CHP’nin bu üç günlük kurultay sürecinde sürpriz bir kampanya da başlatması bekleniyor. “Seçim sürecine doğru giderken ilk yapılacak kampanya” olarak da yorumlanabileceği söylenen bu çalışmayla ilgili CHP kurmayları “Videolar hazırladık, afişler yapılıyor. Seçime kadar bu tip devam eden kampanyalarımız olacak” bilgisini paylaşıyor.
OYBİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, tüzük komisyonunun son toplantısının ardından sosyal medya hesabından “Örgütlerimizin görüş ve önerileriyle şekillenen tüzük taslak metni komisyon üyelerimiz tarafından oy birliğiyle kabul edildi. Tüm komisyon üyelerimize verdikleri emek için yürekten teşekkür ediyorum. Cumhuriyet Halk Partisi’ni katılımcı, demokratik ve çağdaş bir tüzükle iktidara taşımak için şimdi daha da umutluyuz” paylaşımını yaptı. Toplantı sonucu önseçim ve genel merkez kontenjanıyla ilgili maddelerde ufak bir değişikliğe gidildiği öğrenildi. Bu kapsamda genel merkez kontenjanının yüzde 5’i gençlik kollarının tavsiyesine, yüzde 5’i kadın kollarına ve yüzde 5’i de Meclis grubunda ihtiyaç duyulacak meslek gruplarındaki isimlere ayrılacak. Her yöntemle yapılan önseçimin sonucuna kesin olarak uyulacağı tüzüğe de yazılacak. Buna göre; önseçim hakim denetiminde yapılırsa genel merkez kontenjanı Siyasi Partiler Yasası’na göre yüzde 5 olacak. Örgüt denetiminde yapılırsa yüzde 15 olacak. Kontenjanın kullanımında illere göre sınırlar olacak. Böylece kontenjanın tamamının bir yerde kullanılmasının önüne geçilecek. Önseçimin detayları tüzük değişikliği yapıldıktan sonra yönetmeliklerle netleşecek ve illeri göre değişecek.