CHP kurmayları, Cumhur-DEM yakınlaşması sonrası ‘85 milyon için gerekeni yaparız’ mesajı verdi

Doğu turuna çıkacak CHP’de kurmaylar, “Kürt sorunu” tartışmaları için, “CHP’nin ilkelerinde Misakı Milli vardır” dedi. CHP lideri Özel’in, gelecek hafta Demirtaş’ı ziyaret etmesi bekleniyor.

Sarp Sağkal

Siyasette Meclis’in açılışından bu yana Cumhur İttifakı ve DEM Parti arasındaki yakınlaşmaya ilişkin konuşan CHP kurmayları, ilk olarak CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önceki gün Meclis’te yaptığı grup toplantısını işaret ediyor. Özel’in “Ne Devlet Bey’in sözde endişelerini haklı çıkaracak bir şey yaparız, ne DEM’in geçmişe birtakım referanslarla ortaya koyduğu güvensizlik üzerinden ‘Aman kendimizi birilerine beğendireceğiz’ diye olmadık bir şey yaparız” sözlerini alıntılayan kurmaylar, “Genel başkanımız gelecek hafta Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Hakkari ve Van ziyareti gerçekleştirecek. Orada da bu konularla ilgili ne açıklama yapılacaksa, bizzat kendisi yapacak” diyor. Kurmaylar bu süreçte MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bir aktör olarak terörist başı Abdullah Öcalan’ı muhattap almasıyla ve ona çağrı yapmasıyla ilgili ise yorum yapmıyor. Nitekim, CHP Genel Başkanı Özgür Özel de dün Yerel Yönetimlerde Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilir Tarım konferansı sonrasında gazetecilerin konuyu sorması üzerine, gerekli tüm açıklamaları partisinin grup toplantısında yaptığını belirterek “Süreçle ilgili partimizin hattını net olarak ortaya koydum. Bu konuda bir şey duyulacaksa benim ağzımdan duyulacak. Yeni bir şey duyulacaksa da önümüzdeki hafta 6 günde 6 ile gideceğimiz seyahatte duyulacak” dedi.

DEMİRTAŞ’A ZİYARET BEKLENİYOR

Bahçeli’nin DEM Parti’yle olan yakınlaşmasını yorumlayan partililer, yine Özel’in grup toplantısındaki açıklamalarına değinerek “Genel başkanımızın dediği gibi eski söylemlerine rağmen Sayın Bahçeli’nin yeni açıklamalarını doğru buluyoruz. Bu ülkenin huzura, seçilmiş partilerinin birbirine saygı göstermesine ihtiyacı var. Bu açıdan Sayın Bahçeli’nin geldiği nokta önemli” diyor. Ancak yine de Bahçeli’nin çıkışının anayasa tartışmalarına denk geldiğine dikkat çeken kurmaylar “Anayasa değişikliği ve Erdoğan’ın yeniden aday olma sorunu konuşulduğu süreçte bu çıkışın samimiyeti düşündürücü. Gönül ister ki bu konuda dürüst olsunlar ve ülkeye barış, huzur gelsin” yorumunu yapıyor. “Cumhur İttifakı’nın DEM’e yakınlaşma ve hamlesiyle CHP milliyetçilik ve Kürt sorunu arası bir gündeme sıkıştırılır mı?” sorusunu yanıtlayan parti kurmayları “Bu ülkede Kürt vatandaşlarımız kendini ötekilenmiş, yok sayılmış hissediyorsa biz de kendi inandığımız değerlerlerle ne gerekiyorsa yaparız. CHP’nin ilkelerinde Misakı-Milli vardır ve bu sınırlar içinde devletin bütünlüğü partinin kuruluşundan beri savunduğu temel değeridir. Bu sınırlar içinde de hem Kürt vatandaşlarımızın hem de 85 milyon insanımızın hiçbir ayrımcılık görmeden yaşaması için ne gerekiyorsa yaparız” diyor. Tüm bu konular gündemdeyken CHP lideri Özel’in gelecek hafta eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’a da bir ziyaret yapması bekleniyor.