Bakan Ersoy’dan Haydarpaşa ve Sirkeci garlarında ‘yeni yapı’ itirafı da geldi

Gar sahalarının demiryolu işlevlerini sürdürmesini sağlayacaklarını belirten Ersoy, “Tarihi binaların restorasyonunu, millet bahçesini, sergi alanlarını ve arkeoloji müzesini kapsayan ilk etabın açılışını inşallah 2026 yılı sonuna kadar yapacağız" dedi.

Mustafa Çakır

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Sekreteri Murat Oral, Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının devrinin ardından eskiden malzeme deposu olarak kullanılan binada ve çerede kepçelerin çalıştığını söyledi. Lojmanlarda oturan personele çıkmaları için tebligat yollanması halinde onların da dava açacaklarını belirten Oral, “Açılmış çok sayıda dava var. Ancak sanki hiç dava açılmamış gibi çalışmalar devam ediyor” dedi. Oral, demiryolcuların “konteyner kente” taşınmak istendiklerini söyledi. “Oldu bittiye getirmek istiyorlar” diyen Oral, “Nereye kazma vurulduysa tarih fışkırıyor. Çevresini kimse görmesin diye saclarla kapatıyorlar. Bu bir ‘kiracının’ yapacağı iş değil. Kültür ve Turizm Bakanlığı buranın ‘sahibi’ gibi davranıyor” değerlendirmesini yaptı.      

‘RESTORASYON BAŞLADI’

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçe sunumunda, İstanbul’da biri 152, diğeri 134 yıllık bir tarihi barındıran, dünya kültür ve endüstri mirasının da nadide örneklerinden olan Haydarpaşa ve Sirkeci Gar’larında restorasyon sürecini başlattıklarını söyledi. Bu sürecin sonunda her iki bölgenin de sosyal ve kültürel bir yaşam alanı olarak yeniden hayat bulacağını savunan Ersoy, “Bu yapılar; müze, kütüphane, sergi ve fuar alanları, gösteri sanatları merkezi, tiyatro salonu, açık hava müzesi, atölyeler eğitim birimleri ve arkeoparkla yediden yetmişe toplumun her kesimine, 16 milyon nüfuslu megakent İstanbul’a hitap edecek bir komplekse dönüşecek” dedi. 

‘MİLLET BAHÇESİ’ DE OLACAK

Gar sahalarının ise demiryolu işlevlerini sürdürmesini sağlayacaklarını belirten Ersoy, “Tarihi binaların restorasyonunu, millet bahçesini, sergi alanlarını ve arkeoloji müzesini kapsayan ilk etabın açılışını inşallah 2026 yılı sonuna kadar yapacağız. Projemiz tamamlandığında Haydarpaşa ve Sirkeci Gar Sahaları Kültür ve Sanat Merkezi tarihi, kültürü, bilimi ve sanatı buluşturan bir eser olarak İstanbul’un yeni uluslararası simgesi ve markası olacaktır” dedi. 

‘ARKEOPARK’ OLACAK

Bölgede arkeolojik çalışma olduğunu dile getiren Ersoy, “O arkeolojik çalışma aslında ilk Kadıköylülerin yerleştiği yer, hatta ‘Körler Şehri’ deniyor, niye Körler Şehri? Oraya kadar gelmişler, karşıya geçmemişler diye adı da ‘Körler Şehri’ diye kalmış. Aslında biz orayı bir arkeopark hâlinde kazıp - kazı çalışmaları çok büyük kısmıyla tamamlandı - orayı koruyacağız” değerlendirmesini yaptı. 

‘YENİ YAPILAR’ İTİRAFI!

Yeni yapılar da inşaa edileceğini belirten Ersoy, “İkinci nokta, tabii, oraya yeni yapının yanına illa ki uyumlu bir yapı yapılacak, bir tek oraya bir arkeoloji müzesi yapılacak. Bu da çok gerekli ve önemli” dedi. Ersoy, Haydarpaşa’da eskisi kadar yoğun olmasa da tren trafiğinin devam edeceğini söyledi. 

‘ÖZEL SEKTÖR’ KEŞKE GELSE!

Haydarpaşa ve Sirkeci’ye yönelik “özel sektör” iddiaları konusunda da Ersoy, “Ha, özel sektör... Biz açıkçası İstanbul Modern’e de sunum yaptık, Odunpazarı Müzesi Erol Tabanca’ya da sunum yaptık, Sabancı’ya da sunum yaptık, herkese sunum yapıyoruz. AKSANAT’a da yapıyoruz, Yapı Kredi Sanat’a da yapıyoruz, Arter’e de yapıyoruz. Yeter ki hani burada bir etkinlik yapmak istiyorlarsa, bir kültür sanat yatırımı yapmak istiyorlarsa - ki onun tanımlaması var - keşke gelseler, onlar da” diye konuştu.