Ankara Barosu'nun 68. olağan genel kurulu gergin başladı

Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar grubunun kadın avukatları Kürtçe slogan attı. Milliyetçi avukatlar grubu olan TÖMAG, bu slogana karşı çıkınca iki grup arasında kavga çıktı. Kavgada demir sandalyeler havada uçuşurken salon karıştı.

Aytunç Ürkmez

Ankara Barosu’nun 68. Olağan Genel Kurulu, Atatürk Kapalı Spor ve Sergi Sarayı’nda dün başladı. İki gün sürecek genel kurulda 7 grup ve 1 bağımsız aday yarışıyor. Mevcut başkan Mustafa Köroğlu, yeniden Demokratik Sol Avukatlar (DSA) grubu tarafından aday gösterildi. Avukat Bülent Yücetürk 100. Yıl Demokratik Sol Avukatlar (100. Yıl DSA) grubunun, Hakan Erdem Türk Milliyetçisi Avukatlar grubunun (TÖMAG), Mehmet Zeki Kaplan Ankara Barosu Değişim grubunun, Ebru Dönmez Avukat Hakları Grubu Ankara’nın, Coşkun Özgür Piroğlu Mücadeleci Avukatlar grubunun, Doğukan Tonguç Cankurt ise Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar grubunun adayı olarak listede yerini aldı. Avukat İbrahim Akın ise bağımsız aday olarak seçime katılan tek isim oldu.

‘CUMHURİYETİN İLKELERİYLE YOĞURULAN BARO’

Kurul divan seçimiyle başladı. Genel Kurul’un açılışını mevcut başkan ve Demokratik Sol Avukatlar grubunun (DSA) adayı Mustafa Köroğlu yaptı. Köroğlu, konuşmasının başında “Ankara Barosu 100. yılına adım atarken baromuzun geleceği ve hukukun üstünlüğü adına yeni kararlar alacağımız bu dönemde meslektaşlarımızın dayanışması adaletin korunması konusunda en büyük güç kaynağımızdır. Bugün 2 yıllık görev süremizi doldurduk” dedi. “Şikayet etmedik, sızlanmadık, sadece çalıştık” diyen Köroğlu, “Cumhuriyet’in ilkeleri ile yoğrulmuş olan bu baro, hukukun üstünlüğü ve insan haklarını savunma konusunda en önde yer almıştır. Ankara Barosu kurulduğu günden bu yana adaletin bir simgesi, hukukun bir neferi olmuştur. Baromuzun adalet mücadelesi sadece kendi üyeleri için değil toplumun her kesimi için güvence kaynağı olmuştur. Temelinde hukukun üstünlüğü olan Cumhuriyetin kurucu felsefesini ayakta tutmak ve korumak baromuzun ilk görevlerinden biridir” ifadelerini kullandı.

‘DEDİKODU VE HAZIMSIZLIK’

Köroğlu, muhalefetin “Gölbaşı tesisinin kiralanması” konusunda eleştirilerine şu yanıtı verdi: “Her dönemde zarar etmiş. Diğer yandan tesis büyük oranda yıpranmış ve çürümek üzereydi. Tesisteki malzemeler eksik ve olanlar da çalışmaz haldeydi. Bu tabloda ne yapacaksınız? İhaleye çıktık ve imzalanan kira sözleşmesi sonrasında kiracı tarafından tesise yaklaşık 14 milyon TL civarında tadilat masrafı yapıldı. Kiralama sonucunda baromuz iktisadi işletmesi, tüm işletme masrafları ve kiralama sürecinde tesisin yenilenme ve yatırım masraflarından da kurtuldu. Bu sayede modern ve sürdürülebilir bir tesis oluşturduk. Siz aldırış etmeyin 90 bin TL düşük kiraya verdiler iddiasına. Sadece dedikodu ve hazımsızlık.”

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’Nİ SAVUNACAĞIZ’

“İktidarın baroları güçsüz kılmak ve çalışamaz hale getirip meslektaşlarımızın barolara olan güvenini sarsmak olduğu çok açık. Dedikodulara kulak tıkayarak meslek örgütümüzün geleceğinin temellerini attık” diyen Köroğlu, “Eylül ayında 36 kadın öldürüldü. Çocuklarımız öldürülüyor, cinsel saldırı sıradanlaştı. İktidar bunlarla mücadele edeceğine İstanbul Sözleşmesi’ne uymama kararı alıyor. İstanbul Sözleşmesi geri gelene kadar savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

KURULDA GERGİNLİK ARTTI

Özgür Çağdaş Avukatlar grubunun kadın avukatları Kürtçe slogan attı. Milliyetçi avukatlar gurubu olan TÖMAG, bu slogana karşı çıkınca iki grup arasında kavga çıktı. Kavgada demir sandalyeler havada uçuşurken, salon karıştı. Diğer gruplar salonu zor sakinleştirirken, bazı avukatlar yaralandı. Kurul kavganın ardından normal izlencesine devam etti.