VTEC bakteri nedir? VTEC bakteri nereden bulaşır?

Bolu’da, bir kişinin yaşamını yitirdiği 148 kişinin zehirlendiği Yuva köyünde hastaneye sevk edilen yurttaşların yapılan tetkiklerinde hayvansal atıklardan insanlara bulaşan VTEC isimli bakteri tespit edildi. VTEC bakteri nedir? VTEC bakteri nereden bulaşır?

cumhuriyet.com.tr

Escherichia coli O157:H7 serotipi, Shiga benzeri toksin salgılayan, çubuk şekilli Gram-negatif bir bakteridir. E. coli bakterisinin yüzlerce serotipinden biridir. Çoğu suş zararsız olup sağlıklı insan ve hayvanların bağırsaklarında yaşamasına karşın, bu serotipi oluşturan suşlar güçlü bir toksin salgılar ve ağır hastalığa neden olur. Bu serotip, patojenik E. coli 'lerin "Enterohemorajik E. coli", veya EHEC, olarak adlandırılan grubuna dahildir. Buna alternatif adlandırmalar olan "Verotoksin üreten E. coli" (VTEC) veya daha ender olarak "Shiga-benzeri Toksin üreten E. coli" (STEC) adları onun toksin üretme yeteneğine değinir.

E. coli O157:H7 1982'de ABD'de bir kanlı ishal salgınında ilk defa tanımlanmıştır. 1996-97'da İskoçya'da bu bakteri yüzünden 21 kişi hayatlarını kaybetmişlerdir. Bu serotipli bakteri yüzünden ABD'de yılda ortalama 73,000 vaka, 60 dolayında ölüm meydana gelir.

VTEC BAKTERİ NEREDEN BULAŞIR?

Başlıca kaynağı az pişmiş kıymadır. Diğer kaynaklar; pastörize edilmemiş SÜT, meyve suyu, çiğ sebze, şarküteri ve enfekte olmuş hayvanlardır. Kontamine olmuş göl veya havuzlarda yüzmek ve yeterince klorlanmamış su içmek yoluyla da iletim olabilir. Bu organizma kolaylıkla kişiden kişiye geçer ve çocuk bakım merkezlerinde kontrol altına alınması zor olan mikroplardandır.

VTEC BAKTERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

E. coli O157:H7 enfeksiyonu genelde ağır ve kanlı bir ishaleve abdominal kramplara yol açar.  Bazı kişilerde, özellikle 5 yaştan küçük çocuklar ve yaşlılarda, enfeksiyon hemolitik üremik sendroma neden olabilir, bu durumda alyuvarlar imha olur ve böbrekler iflas eder.