Uğur: Toplum sağlığı tehlike altına girecek
Derya Uğur: “Çoğu sağlık emekçisi, aile sağlığı merkezlerinde artık çalışmak istememekte ve bu arkadaşlarımız istifalarını verdiklerinde yerlerine çalışacak personel bulunamayacağı için nitelikli sağlık hizmeti verilemeyeceği için toplum sağlığı tehlike altına gireceği kaçınılmazdır.”
Merve KılıçSağlık-meslek örgütlerinin “eziyet yönetmeliği” olarak tanımladığı “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 30 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin içinde yer alan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının aleyhinde düzenlemeler nedeniyle aile hekimleri 6-10 Ocak tarihlerinde iş bırakacak.
Eylem öncesi Cumhuriyet’e konuşan Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Derya Uğur, “Fesih işlemleri kolaylaştırılmakta, sözleşme yenilenmesi konusu zorlaştırılmakta, iş yükü artmakta ama ödemeler düşmekte, iş güvencesi ortadan kalkmakta ve çalışma barışı olumsuz etkilenmektedir. Yeni yönetmelik adeta sağlık emekçilerini nasıl daha çok çalıştırıp nasıl daha az ücret öderiz diyen düzenlemeler içermektedir” dedi.
Uğur, “Yönetmeliğin getirdiği yeni görevlerle asıl görevleri gebe, lohusa, bebek, çocuk, 15-49 izlemleri ile aşılama hizmetlerine ayırmaları gereken zaman artık merhaba/hoşçakal diyecek kadar kısalmıştır. Aile sağlığı çalışanları ne kadar çalışırlarsa çalışsınlar tavana takıldıkları için emeklerinin karşılığını alamadıklarını tavan ücretlerinin acilen düzenlenmesini istemekte, sağlık sisteminin yükünü bu kadar çekerken yok sayılmaktan, mesleklerinin itibarsızlaştırılmasından fazlaca rahatsızlık duymaktadır” ifadelerini kullandı.
‘YURTTAŞLARA DA YAPTIRIM GETİRİLMELİ’
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yönetmeliğe ilişkin olarak amaçlarının nitelikli sağlık hizmeti sunmak olduğunu ifade ettiğine işaret eden Uğur, “Fakat gözden kaçırdığı bir konu vardır ki o da son yönetmelikle il, ilçe sağlık ve aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık emekçilerine göre aile sağlığı çalışanları daha az maaş almaya mahkum edilmektedir. Çoğu sağlık emekçisi, aile sağlığı merkezlerinde artık çalışmak istememekte ve bu arkadaşlarımız istifalarını verdiklerinde yerlerine çalışacak personel bulunamayacağı için nitelikli sağlık hizmeti verilemeyeceği için toplum sağlığı tehlike altına gireceği kaçınılmazdır” diye konuştu. Uğur; şunları kaydetti:
“Kendi görev tanımında olmayan işlemlerin yapılmamasından (hastalık yönetim platformu (HYP), antibiyotik, ağrı kesici, mide koruyucu yazma oranı, memnuniyet anketi) maaşlarında kesintiye gidilmektedir. Aile sağlığı çalışanları, hekim çalışmaları üzerinden maaş almak istememektedirler. Aile sağlığı çalışanları; aşı retlerinin, ASM’ye gelmek istemeyen gebe, bebeğin her ay performansının peşine düşmek istememekte bu konuda yurttaşlara da yaptırım getirilmesini istemektedirler ve bu hizmeti almak istemeyen kişilerin cezasının kendi maaşlarından kesilmesini kabul etmemektedir. Aile sağlığı çalışanları, insanca yaşam ve çalışma koşulları istemektedir.”