Sahte sertifikalı eğitim iddiası: Paylaşımlar kaldırıldı
Mersin’in Yenişehir ilçesinde bulunan Last Rose Beauty Center adındaki güzellik merkezinde yasal olmadığı halde dolgu işlemlerinin yapıldığı ve dolgu üzerine sertifikalı eğitim verildiği iddia edildi.
Çağdaş BayraktarKişisel bakım merkezlerine yönelik denetimsizlik yurttaşlar için risk yaratıyor. Mersin’in Yenişehir ilçesinde bulunan Last Rose Beauty Center adındaki güzellik merkezinde yasal olmadığı halde dolgu işlemlerinin yapıldığı ve dolgu üzerine sertifikalı eğitim verildiği iddia edildi. Merkez 'dolgu eğitimini' sosyal medya hesaplarından “Lastrose tekniği ile bire bir uygulamalı eğitim” adıyla paylaştı.
10 Kasım 2023 tarihli söz konusu paylaşımlarda 'Russianlips' adıyla bilinen ve hekimler tarafından yapılması zorunlu olan uygulamanın verildiği bilgisi yer aldı. Ancak geçen haftalarda söz konusu kuruluşun ilgili paylaşımları kaldırması dikkat çekti.
Güzellik merkezinin hesabından paylaşılan ve daha sonra kaldırılan o gönderiler.
Cumhuriyet gazetesi ilgili kuruluşun kaldırdığı paylaşımları paylaşımlar kaldırılmadan önce Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Kurul Üyesi Dr. Ali Kanatlı'ya sordu. Kanatlı botoks, PRP, dolgu ve mezoterapi gibi girişimsel işlemlerin hekim tarafından yapılmasının zorunluğu olduğunun altını çizdi.
Bu ilaçların uygulama dozundan uygulama bölgesine kadar çeşitli ayrıntıları olduğunu ve bunu da ancak uzman hekimlerin bilebileceğini söyleyen Kanatlı, ”Bunun uzman olmayan kişiler tarafından yapılması hem suçtur hem de halk sağlığı açısından felakete varan sonuçlar doğurabiliyor” ifadelerini kullandı. Avukat M. Berent Özşahin ise ülkemizdeki güzellik merkezi adı altında çalıştırılan işletmelerin büyük kısmının tıbbi uygulamalar yaptığına dikkat çekti.
Bu kuruluşlarda güzellik uzmanı olarak çalışan kişilerin 3308 sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında güzellik uzmanlığı meslek dalında ustalık belgesine sahip olması ya da bu konuda önlisans veya lisans eğitimi düzeyinde diploma sahibi olması gerektiğini belirten Av. Özşahin, “Aksi halde herhangi bir güzellik uzmanlığı faaliyetinde bulunamazlar. Bu kanuna uygun çalışmayan işletmeler ve işletme sahipleri hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 1000 güne kadar adli para ceza işlemi uygulanır” dedi.
İşletme sahibi Güllü Uncu ise iddiaları “Geçen yıl işletmem denetlendi. Rakiplerimin bana iftirası. Ben neden kendi ekmeğimle oynayacağım şeyler yapayım? Bu iftirayı atanlardan davacı olacağım” derken sertifika paylaşımlarını neden sosyal medya hesaplarından kaldırdıklarına ilişkin soruya ise “Vitaminle ilgili belgeydi. Denetlemeye gelenler ‘Kaldırırsanız iyi olur’ dediler, biz de kaldırdık” yanıtını verdi.
HABERİMİZİN ARDINDAN AÇIKLAMA
Söz konusu haberimizin yayımlanmasının ardından güzellik merkezi yetkilileri tekrar gazetemize ulaştı ve bir açıklama gönderdi. İlgili açıklamada iddiaları bir kez daha reddeden yetkililer şu ifadeleri kullandı:
Yukarıda belirttiğimiz haberde her ne kadar "Last Rose Beauty Center adındaki güzellik merkezinde yasal olmadığı halde dolgu işlemlerinin yapıldığı ve dolgu üzerine sertifikalı eğitim verildiği ortaya çıktı." ifadeleriyle haber yayımı yapmış olsanız da İl Sağlık Müdürlüğünce yapılan incelemelerde haberinizin asılsız olduğu ortaya çıkmıştır.
İl Sağlık Müdürlüğü Tutanağı ekte yer almakla birlikte tutanakta; "İş yerinde herhangi bir dermal dolgu ve botoksa rastlanmamıştır. İş yerine ait iş yeri açma ve çalışma ruhsatı ve vergi levhası tarafımıza ibraz edilmiştir." ifadelerinden de anlaşıldığı üzere paylaşmış olduğunuz haber asılsızdır. Müvekkil şirketin daha fazla hak kaybına uğramaması, ticari itibarının zedelenmemesi ve telafisi güç zararların meydana gelmemesi için söz konusu paylaşımı ivedilikle kaldırmanızı ve akabinde tekzip yazısı yayınlanmanızı rica eder aksi halde yargı yollarına başvuracağımızı bildiririz.