Sağlık Bakanlığı şiddeti önleyemediği gibi yeni uygulamalarıyla da körüklüyor
Hekimlerden aşı reddi olanlardan her ay imza alması istendi. Doktorla hastalar karşı karşıya getirildi. Şiddete başvuran da var dava açan da.
Merve KılıçAşı retçilerin sayısı her geçen gün artarken Sağlık Bakanlığı sorumluluğu sağlık emekçilerinin sırtına yüklüyor.
Sağlık Bakanlığı’nın aile sağlığı merkezlerindeki (ASM) hekimlerden, aşı reddi veya tereddütünde olan hastalar için her ay imza almasını istemesi, günde 60-70 civarı hasta bakan aile hekimlerine hem fazla iş yükü getiriyor hem de imza alınamayan hastaların faturası hekimlerden kesiliyor. Aşılama oranının düşmesi ve toplum sağlığının tehlikeye girmesi üzerine aşı reddi yapan yurttaşlar, bağlı bulundukları ASM’lerce telefonla aranıyor.
Son olarak ASM’de çalışan bir hemşireyle aşı retçi yurttaşın mesajlaşmasının ekran görüntüsü sosyal medyada tartışma yarattı. Söz konusu yazışmada aşı yaptırmak istemeyen yurttaş, “Avukatla görüştüm. İmza atma zorunluluğum yok. Bana baskı yapmak suç unsurudur. Size psikolojik tacizden, mobbingden ve özel hayatın gizliliğini ihlalden hakkınızda suç duyurusunda bulunur; görevi kötüye kullanmaktan dava açarız” dedi.
‘HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDIYORLAR’
Konuyu Cumhuriyet’e değerlendiren Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği (TTB-AHEK) Kolu Başkanı Emrah Kırımlı, “Bu nedenle doktor bıçaklayan oldu. Şiddet olayları yaşanıyor. Dava da açılabilir. Sonuçta yurttaş teorik olrak haklı. Mesela tasiyon hastasına tansiyon ilacı yazıyoruz. Kalp ilacını yazıyoruz. Kullanmıyor. Onları arayıp sormuyor kimse. Sadece verem hastalarında var. Yasası olduğu için. Biz de bunun yasası olsun istiyoruz” dedi.
“Dava açarım” diyen yurttaşın çocuğunun iyiliği için bunun aşı yaptırmamanın doğru olduğuna inandığını söyleyen Kırımlı, “Bakanlık, doğrunun bu olmadığını anlatmadığı için yurttaş, o yanlış bilgiden kurtulamıyor. Ona yanlış bilgiyi veren de engellenmiyor. Canan Karataylar, profesörler çıkıp ‘Aşı olmayın’ dediği zaman Sağlık Bakanlığı bir şey yapmıyor. Biz konuştuğumuz zaman bize soruşturma açıyor. Onlar halk sağlığını tehdit ediyorlar, onlara soruşturma açılmıyor. İnsanların kafasının karışması normal. ‘Beni niye habire arıyorlar’ diyorlar” ifadelerini kullandı.
‘PARA İÇİN AŞI YAPAN HEKİM ALGISI’
Çocuğun iyiliği için aileyi aradıklarını vurgulayan Kırımlı, “Bakanlığın şöyle bir tavrı var. Aşıya teşvik etmiyor ama bize habire ‘İkna edin’ baskısı yapıyor. Sanki bizim elimizde sihirli değnek var. Bir de bakanlık ödemeden kesinti yaparak ceza verince şöyle bir söylem oluşuyor: Siz para için bize aşı yapmak istiyorsunuz. Bunun da nedeni ceza verdiği için Sağlık Bakanlığı. Para için aşı yapan hekim algısı oluşuyor” dedi.