Kayısının faydaları nelerdir? Kayısıda hangi vitaminler bulunuyor? Kayısı neye iyi gelir?

Kayısının içeriğinde bulunan "karotenoid” antioksidan etkiye sahiptir ve sarı, turuncu ile kırmızı renkleri barındıran karotenoidlerden olan beta-karoten kayısıda bol miktarda bulunmaktadır. Kayısının faydaları nelerdir? Kayısıda hangi vitaminler bulunuyor? Kayısı neye iyi gelir?

cumhuriyet.com.tr

Kayısının içeriğinde bulunan "karotenoid”, A vitaminin ön maddesidir ve ihtiyaç duyulduğunda vücut tarafından A vitaminine dönüştürülerek kullanılır. Vücutta, A vitaminine dönüşebilen birçok karotenoid arasından, dönüşüm oranı en fazla olanı beta-karotendir. Yağda çözünebilen A vitamini; görme, üreme ve sağlıklı bir cilt ile bağışıklık sisteminin korunması açısından önemlidir. Kayısının faydaları nelerdir? Kayısıda hangi vitaminler bulunuyor? Kayısı neye iyi gelir?

Kayısı, bolca vitamin, lif ve antioksidan içeren lezzetli bir meyvedir. Kayısıya sarı-turuncu rengini veren beta-karoten vücutta A vitaminine dönüşerek gece körlüğünü engeller ve göz sağlığını korur. Kayısının içerdiği lifler sindirim sistemi sağlığı için çok faydalıdır. Ayrıca zengin bir potasyum kaynağıdır, bu sayede kalp sağlığını korur. Kolajen oluşumuna yardımcı olur. Cildi dış etkenlerden korur ve yaşlanmayı geciktirir. Kayısı besleyici ve düşük kalorili olduğu için sağlıklı kilo vermeye de yardımcı olur. Taze ya da kuru olarak tüketilebilen kayısı ayrıca kemik sağlığı destekleyen bor mineralince zengindir. Taze ya da kuru kayısı tamamen doğal besinlerdir. Ancak çok fazla tüketildiklerinde ishal, karın ağrısına yol açabilir.

KAYISININ FAYDALARI NELERDİR?

* Kayısı yüksek potasyum içeriği sayesinde kalp koruyucu etkiye sahiptir. Kalp atış hızının düzenlenmesine yardımcı olur. İçeriğindeki potasyum kalp kaslarını besler.

* Tansiyonu dengeler ve kan basıncının normal düzeylerde seyretmesini sağlar.

* İçerdiği kalsiyum, fosfor gibi mineraller kemik sağlığı açısından önemlidir.

* Ağız ve diş sağlığı için yararlı bir meyvedir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, diş eti sorunlarının oluşmasını engeller ve ağız içi yaraların iyileşmesine yardımcı olur.

* Bol miktarda demir içeren kayısı, kansızlığa karşı koruyucu etkiye sahiptir.

* Hamileler, büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar için yararlı bir meyve olan kayısının taze olanında C vitamini bulunmaktadır.

* Antioksidan özellikteki beta-karotenin yaşlanmayı geciktirme etkisi vardır. Kayısı cildi nemlendirir, korur ve pürüzsüzleştirir. A vitamininin deride yağ bezlerinin aktivitesini baskıladığı kanıtlanmıştır. İçerdiği A vitamini akne gibi cilt bozuklukları oluşumunu önler.

KAYISININ BESİN DEĞERLERİ

2 adet taze kayısı (yaklaşık 70 g) aşağıdaki besinleri içerir:

* Karbonhidrat: 8 g (gram)

* Şeker: 6.5 g

* Protein: 1 g

* Yağ: 0,27 gram

* Lif: 1,5 gram

* A Vitamini: 67,2 mcg (Günlük ihtiyacın %8’i)

* C Vitamini: 7 mg (Günlük ihtiyacın %8’i)

* Potasyum: 182 mg (Günlük ihtiyacın %4’ü)

* Kalsiyum: 9 mg

* Magnezyum: 7 mg

* Fosfor: 16,10 mg

* Kayısı ayrıca demir, sodyum, çinko, bakır, selenyum, tiamin, riboflavin, niasin, Beta-karoten, B6 ve K vitamini ve E vitamini gibi çeşitli vitamin ve mineraller de içerir.