Hızlı kan yapan yiyecekler nelerdir? Kanı en çok ne yükseltir? Kansızlığa evde ne iyi gelir?
Kansızlık (anemi), kana rengini veren ve oksijenin hücrelere taşınmasını sağlayan protein olan hemoglobinin normal seviyenin altına düşmesi veya alyuvarların sayısının azalması durumuna verilen isimdir. Vücutta kan az olursa ne olur? Kanı en hızlı ne yükseltir? Hızlı kan yapan yiyecekler nelerdir? Kansızlığa evde ne iyi gelir?
cumhuriyet.com.trGünümüzde birçok insanın problemi olan kansızlık (anemi), vücuttaki hemoglobin oranının belli dönemlerde azalmasıyla ortaya çıkar. Kansızlığın sebepleri arasında çeşitli faktörler bulunsa da yetersiz ve sağlıksız beslenme bu konuda önemli rol oynar. Eğer demir eksikliğine bağlı kansızlık problemi yaşıyorsanız kan yapıcı yiyeceklerle bitkisel tedavi sağlayabilirsiniz. Bu besinleri düzenli bir şekilde tüketerek hem kan yapıcı özelliklerinden hem de diğer faydalarından yararlanabilirsiniz. Hızlı kan yapan yiyecekler nelerdir? Kanı en çok ne yükseltir? Kansızlığa evde ne iyi gelir? Vücutta kan az olursa ne olur? Kanı en hızlı ne yükseltir? Kan değerleri en hızlı nasıl yükselir?
KANSIZLIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Akdeniz anemisi taşıyıcılığı doğumsal bir hastalık olduğundan önceki yıllara ait kan düzeyleri var ise bunlar tekrar gözden geçirilmelidir. Yıllar önceye ait düşük hemoglobin düzeyleri Akdeniz anemisi taşıyıcılığından kuşku duyulmasına neden olur. Tabii burada yıllar boyunca tekrarlayan demir eksikliği anemisi olan ve tam tedavi edilmemiş hastaları da göz ardı etmemek gerekir.
Kansızlığın belirtilerinden bazıları şöyledir:
* Halsizlik
* Yüzde, gözde veya tırnak yataklarında solgunluk
* Baş dönmesi
* Çarpıntı
* Unutkanlık
* Saç dökülmesi
* Kulak çınlaması
* Erken yorulma
* Üşüme
* Nefes darlığı
* Dudakta çatlaklar
* Göz kararması
* Huzursuz bacak sendromu
* Konsantrasyon bozukluğu şeklinde görülebilir.
İşte kansızlığa iyi gelen besinler...
KANSIZLIĞA İYİ GELEN BESİNLER NELERDİR?
KEÇİBOYNUZU PEKMEZİ
Keçiboynuzu pekmezi içerisinde bulundurduğu demir, mineral ve vitaminlerin etkisiyle en hızlı kan yapan yiyeceklerin arasındadır. Kahvaltı rutininize ekleyeceğiniz birkaç kaşık keçiboynuzu pekmezi hem vücudunuzdaki kan oranını arttıracak hem de sağlığınıza katkıda bulunacaktır. Pekmez seçerken dikkat etmeniz gereken nokta ise içerisinde ilave şeker barındırmamasıdır. Çünkü keçiboynuzunda yeterince şeker mevcuttur.
KIRMIZI PANCAR
Daha çok yemeklerin yanında tercih edilen kırmızı pancar içerisindeki C vitamini sayesinde demirin vücutta emilimini daha fazla arttırır, kan basıncını dengeler. Kansere karşı koruyucu etkilerinin yanında tansiyonu düşürmek için de tercih edilir. Kırmızı pancarı sadece turşu olarak değil cips ve salata olarak hatta suyunu içerek de tüketebilirsiniz.
ISPANAK
Demir oranı bakımından zengin besinlerden biri olan ıspanak en çok kan yapan yiyecekler arasındadır. Kalp ve damar rahatsızlıklarına iyi gelirken içerisindeki vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Haftada en az bir kez öğlen ya da akşam yemeklerinizde ıspanağı tercih edebilirsiniz.
KARACİĞER
Karaciğer içerisindeki demir ve B12 vitaminiyle vücuttaki hemoglobin oranının arttırılmasında oldukça etkilidir. Üstelik içindeki A vitamini sayesinde bağışıklık sisteminizi de güçlendirecektir. Sığır karaciğeri, kuzu karaciğeri ve tavuk karaciğerini tercih edebilir ve mümkünse günlük öğünlerinize dahil edebilirsiniz.
ÇEKİRDEKLİ SİYAH KURU ÜZÜM
Her gün tüketilen çekirdekli siyah kuru üzüm kanı sulandırıcı etkiye sahiptir. Bununla birlikte hem enerji deposudur hem de kalp ve beyin için çok yararlıdır. Canınız tatlı çektiği zamanlarda tüketebilir, ara öğünlerde tercih edebilir ya da çerez tabağınıza dahil edebilirsiniz.
BADEM
Özellikle cilt bakımında çokça tercih edilen badem içerisinde E vitamini bulundurması ile meşhurdur. Demir emilimini arttığı için ise kan yapan yiyecekler arasında yer alır. Günde ortalama 4-5 adet tüketilen badem kan hücrelerine destek olurken cildinizi de güzelleştirecektir.
YEŞİL MERCİMEK
Yeşil mercimeğin içindeki demir, magnezyum ve çinko kırmızı kan hücrelerinin oluşmasında önemli rol oynuyor. Buna bağlı olarak da yorgunluk gibi belirtileri azaltıyor. Yeşil mercimek çorba olarak tüketilebileceği gibi haşlanıp salatalarda da kullanılabilir.
PORTAKAL
C vitamini vücutta demir emilimini çok daha hızlı bir şekilde arttıracağı için bol bol tüketilmesi gerekmektedir. Portakal da C vitamini deposu bir meyve olması sebebiyle hem demir oranını arttıracak hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir.
KİVİ
Kivi içinde bulunan A, K, E vitaminleri, potasyum ve demir hem kırmızı kan hücrelerini arttıracak hem de vücuttaki kan basıncınızı dengeleyecektir. Kiviyi meyve salatalarınıza ekleyebileceğiniz gibi tatlılarınızda da kullanarak tüketebilirsiniz.
KIRMIZI ET
Neredeyse en önemli demir kaynağı olan kırmızı et günlük hayatta çok tüketilmesi gereken bir besindir.
Birçok faydasının yanında gıdalardan alınan demirin sindirilmesinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu sebeple mümkünse haftada 2-3 kez tüketmek gerekir.
Demir yönünden zengin diğer besinleri ise şöyle sıralayabiliriz:
* Tavuk, hindi
* Ton balığı, somon
* Yumurta
* Tofu, soya fasulyesi
* Kuru baklagiller (kuru fasulye, mercimek, nohut, iç bakla, barbunya gibi)
* Yağlı tohumlar (fındık, ceviz, badem)
* Taze bezelye, börülce, fasulye, yeşilbiber
* Taze meyveler (portakal, kavun, çilek, dut, muz gibi)
* Yeşil yapraklı sebzeler (maydanoz, nane, roka, ıspanak, pazı, brokoli, dereotu…)
* Pekmez, tahin, kuru meyveler (kuru üzüm, kuru erik, kuru incir, hurma, kuru kayısı gibi),