GSS borcu olan milyonlarca yurttaş sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak

CHP’nin Gölge Sağlık Bakanı Zeliha Aksaz Şahbaz: “Sosyal devlet anlayışının yerle bir olduğu, insana dair hiçbir şeyin önemsenmediği bu uygulama, acımasızlığın doruk noktasıdır.”

Merve Kılıç

Sosyal güvencesi olmayanların sağlık hizmetinden yararlanabilmeleri için 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren “yeşil kart” yerine yeni bir uygulama getirilmiş, Türkiye’de ikamet eden Türk vatandaşları zorunlu olarak genel sağlık sigortası kapsamına alınmıştı. Türkiye’de 9 milyondan fazla kişi GSS kapsamında bulunuyor. 2024 yılı için GSS tutarı ise aylık 600 lira. AKP’nin TBMM’ye sunacağı torba yasalardan birinde GSS borcu olan yurttaşlar için düzenleme yapılacağı iddia ediliyor. Ancak yeni düzenleme yapılmazsa sosyal güvencesi olmayan yurttaşlar, 1 Ocak’tan itibaren sağlık hizmetinden yararlanamayacak. CHP’nin Gölge Sağlık Bakanı Zeliha Aksaz Şahbaz, konuya ilişkin Cumhuriyet’e yaptığı değerlendirmede “Türkiye’deki sosyal güvencesi olmayan yurttaşlar, işsizlik ve yoksulluk içinde kıvranırken, şimdi de sağlık hizmetlerinden mahrum bırakılıyor. İşsiz kaldığı dönemde gelir testi yaptırmakla ilgili herhangi bir tebliğ yapılmayan vatandaşlarımıza ödeyemediği prim borçları nedeniyle icra gönderiliyor, sağlık hizmeti hakkından mahrum bırakılıyor” dedi. 

‘BU ZULME SON VERİLMELİ’

GSS borcu nedeniyle hastanelere gidemeyen, hayatlarıyla oynanan insanların, iktidarın yalnızca birer rakamdan ibaret olduğunu vurgulayan Şahbaz, “Sosyal devlet anlayışının yerle bir olduğu, insana dair hiçbir şeyin önemsenmediği bu uygulama, acımasızlığın doruk noktasıdır. İşsiz, çaresiz, geçim sıkıntısı çeken yurttaşların, sağlık hizmetlerinden yararlanamaması nasıl bir mantıkla açıklanabilir? 600 liralık prim ödemesi için canını dişine takan insanların feryatlarını duymayan bir yönetim, kendi halkını yok sayarak hangi yüzle iktidarda kalmaya çalışıyor?” ifadelerini kullandı. Şahbaz, “Bu skandalı kabul etmiyoruz. Hükümeti, vatandaşların sağlığını hiçe sayan bu uygulamayı derhal gözden geçirmeye ve sosyal devlet anlayışını yeniden tesis etmeye çağırıyoruz. Bu zulme son verilmelidir” diye konuştu. 

‘KİMLİK KARTININ YETERLİ OLACAĞI SİSTEM KURULMALI’

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Alpay Azap ise “Aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olan kişilerin GSS primi, devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu tutarın üzerinde gelir söz konusu olduğunda ise sağlık hizmetinden yararlanmak için prim ödeme yükümlülüğü doğmaktadır. Bugün asgari ücretin 17 bin TL olduğu düşünüldüğünde aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı 5 bin 667 TL’nin üzerinde örneğin 6 bin TL olan bir kişi, gelirinin yaklaşık yüzde 10’unu GSS primi olarak ödemek durumunda kalmaktadır” dedi. Yıllar içinde gelir dağılımındaki eşitsizlikler ve derinleşen ekonomik krizlerle artan yoksul nüfusun bu primi ödemesinin mümkün olmadığını kaydeden Azap, “Bu durum, çok sayıda kişinin sağlık güvencesinden yoksun kalmasına yol açmakta, sağlık hizmeti alamayanların sağlık ve yaşam haklarını ihlal etmektedir. Sağlık hizmetlerine erişim, sosyal devletçe sağlanması gereken temel haklardandır. Bu nedenle sağlık hizmetine erişmek için nüfus cüzdanının yeni tabirle kimlik kartının yeterli olacağı bir sağlık sistemi kurulmalıdır. Devletin bu amaçla ayıracağı pay artırılmalıdır” ifadelerini kullandı.