Genel Sağlık-İş Sendikası Başkanı Uğur, herkes için nitelikli hizmet talep etti
Genel Sağlık-İş 5. Olağan Genel Kurulu, dün Ankara’da başladı. Kurula, CHP Osmaniye Milletvekili ve Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya, Ankara Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Gamze Şengel Taşcıer, Gölge Sağlık Bakanı Zeliha Aksaz Şahbaz da katıldı.
Merve KılıçGenel Sağlık-İş 5. Olağan Genel Kurulu, dün Ankara’da bir otelde başladı. Divan başkanlığını eski Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut’un yaptığı genel kurula 28. Dönem CHP Osmaniye Milletvekili ve CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya, CHP Ankara Milletvekili ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Şengel Taşcıer, CHP’nin gölge Sağlık Bakanı Zeliha Aksaz Şahbaz, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Mali Sekreteri Hasan Kütük, Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Kadem Özbay, Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, Ulaşım-İş Sendikası Genel Başkanı Cihad Koray ve Tüm Yerel-Sen Genel Başkanı Mücahit Dede katıldı.
ÖZGÜRLÜK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ
Genel kurulun açılış konuşmasını yapan sendika Genel Başkanı Derya Uğur, “Bugün Genel Sağlık İş Türkiye'nin dört bir yanında sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin umudu, sığınacak limanıdır. Üye sayımızı bu üç yıllık süreçte iki binlerden on binlere, 3 olan şube sayımızı hep birlikte 11’e çıkardık. Bundan sonraki hedefimiz de on binlerden yüz binlere hep birlikte çıkarmaktır. Değerli mücadele arkadaşlarım, hepinize bu başarı için bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.
Uğur, “Tüm yurttaşlarımız için sağlık ve sosyal hizmet emekçileri için, adalet için, özgürlük için mücadele ediyoruz. Her bir üyemizin katkısıyla, özverisiyle, inancıyla bu sendikayı Türkiye'nin her köşesinde bir umut haline getirdik. Çünkü biz herkes için eşit, ulaşılabilir, nitelikli ve ücretsiz sağlık hizmeti istiyoruz” ifadelerini kullandı. Bilimsel, kamucu, halkçı sağlık hizmeti vermek istediklerini kaydeden Uğur, “Çünkü biz laik cumhuriyeti savunuyoruz. Her adımda bize engel çıkarmaya çalışanlara karşı onurlu ve dik durduk, durmaya da hep beraber devam edeceğiz” diye konuştu.
‘SAĞLIK ÇÖKME NOKTASINA GETİRİLDİ’
Sağlık sistemindeki sorunları da dile getiren Uğur, “Sağlık ve ticaret yan yana gelmemesi gereken iki kavramken, ülkemizde 22 yıllık siyasi iktidar döneminde sağlığı piyasalaştıran Sağlıkta Dönüşüm Programı sonucunda parası olana sağlık hizmeti verilir hale gelmiştir” dedi. Uğur, “Özel hastane sahiplerinin Sağlık Bakanı olarak göreve getirildiği bu ülkede sağlık çalışanlarını köle, yurttaşı müşteri haline getiren bu zihniyet; karşısında Genel Sağlık-İş’i bulmuştur. Bir ülkede sermaye ve sağlık, hasta ve para yan yana geliyorsa bu; o ülkeyi yönetenlerin utancıdır” ifadelerini kullandı.
İktidarın ülkesinde yaşayan insanları düşündüğü en önemli göstergelerden birinin sağlığa yapılan yatırımlar olduğunun altını çizen Uğur, “Sağlık sistemi bile isteye çökme noktasına getirilmiştir. Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin hak ettiği değeri görmediği ve birçok sorunla boğuşma durumunda olduğunu hepimiz hem biliyor hem de ilgilerimize kadar yaşıyoruz” açıklamasını yaptı. Uğur, “Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin haklarını savunmak için 3 yıl gibi kısa bir sürede tam 277 dava açıldı. Sonuçlanmış 181 davamız var arkadaşlar. Bunların yüzde doksan 90’ı başarıyla sonuçlandı. Hepimizin onurudur” dedi.
‘ADİL OLMAYAN GELİR SİSTEMİ’
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Kaya da "22 yıllık siyasi iktidarın ülkeyi getirdiği noktada halk sağlığına dair sistem çoktan çökme noktasına gelmiş, sağlık emekçilerimizin sorunları ise çığ gibi büyümüştür” dedi. Sağlık çalışanlarının en önemli sorunlarının başında adil olmayan gelir sistemi geldiğini vurgulayan Kaya, Sağlık çalışanları zaten vergide ciddi bir adaletsizlik yaşarken bir de enflasyon mağduru oluyor. Halkımız, yaşamlarını sağlık emekçilerine emanet ediyor ve onlara güveniyorken sağlık emekçileri maalesef geçim derdiyle boğuşmak zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı. Kaya, “Hem bir sağlık emekçisi hem de bir siyasetçi olarak sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin kötü, eşitsiz, adaletsiz çalışma koşulları düzeltilinceye kadar, etkin bir sağlıkta şiddet yasası çıkartılıncaya kadar mücadelenizde yan yana olacağız” dedi.
‘SAĞLIK EMEKÇİLERİ HEDEF GÖSTERİLİYOR’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Taşcıer de yaptığı konuşmada, "İktidarın Sağlıkta Dönüşüm Programı'yla hayata geçirdiği ucube bir sistemi her geçen gün sağlık emekçisinin omzuna bir kambur gibi yüklenen bir süreç. Bu süreçte bizlerin iş yükü artarken, bu işe karşılık aldığımız ücretler her geçen gün hem iktidarın kötü ekonomi politikaları nedeniyle enflasyon karşısında erirken, hem iktidarın sağlık emekçilerini hedef gösteren söylemleriyle şiddet olarak karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı.
‘HEPİMİZİN HAYATI TEHLİKE ALTINDA’
CHP Gölge Sağlık Bakanı Şahbaz ise “Bizim görevimiz, bu ülkede dejenere edilen ve yok edilen sağlık hakkını bu ülkedeki her vatandaşımız için, her çocuğumuz için savunmak ve hayata geçirmektir. Sağlıkta Dönüşüm Programıyla birlikte artık sağlık hakkı oradan kaldırıldı. Yıkılan, piyasalaştırılan, ticari meta haline getirilen sağlık sistemimizde sağlık hizmetlerimizde bugün sağlık emekçilerimiz köleleştirildi” diye konuştu. Toplumun sağlık hakkının yok sayıldığını söyleyen Şahbaz, “CHP olarak tüm sağlık emekçilerimizin insanca yaşadığı, insanca ücret aldığı ve özlük haklarıyla çalıştığı bir sağlık hizmetinin, bir sağlık sisteminin kurulması için varız. Çünkü biliyoruz ki emek olmadan bu dünyada hiçbir şey olmaz ve sağlık emekçilerimizin emekleri olmadan da bu dünyada yaşam olmaz. Hepimizin hayatı tehlike altındadır. Onun için mücadelemize devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Genel Kurul, bugün de devam edecek. 200 delege, iki liste için oy kullanacak.