Dr. Kandemir: Sağlık Bakanlığı deneme tahtası değildir

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, bakanlığın yürürlüğe koyduğu yönetmeliği sağlıkçılara danışmadan yaptığını belirterek, “Bu hem sağlık çalışanlarını hem de halkı olumsuz etkiler. Sağlık Bakanlığı, deneme tahtası değildir. Sağlık politikaları, vatandaşa hizmet eden bizlerle birlikte yapılmalıdır” dedi.

Ece İçmez

Aile hekimleri, yeni yönetmeliklerin hasta-hekim ilişkisinin ticari bir ilişkiye dönüştürdüğünü, hekimlerin ilaç yazma yetkilerinin kısıtlandığını ve hastaların hastanelere sevk edilmesinin engellendiğini belirterek 2-6 Aralık 2024 tarihleri arasında yeniden iş bırakma eylemi başlattı. Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir gazetemize açıklamada bulundu.

Sağlık emekçileri Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir’in katılımıyla, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde iş bırakma eylemi yapıldı. Eylemde, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne yönelik tepkiler dile getirilirken sağlık sisteminde yaşanan sorunlara dikkat çekildi. Yapılan eylemde "Sağlığa bakan arıyoruz", "Sağlıkta ticaret ölüm getirir", "Sağlıkta şiddet politiktir" sloganları atıldı.

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile ilgili yapılan düzenlemelerin, hem halk sağlığını hem de sağlık emekçilerinin çalışma koşullarını olumsuz etkilediğini belirten hekimler, yapılan değişikliklerin mevcut sağlık sorunlarını daha da derinleştirdiğini vurguladı. Bu kapsamda, birinci basamak sağlık hizmetlerinin kamusal bir hizmet olarak sağlanması, koruyucu sağlık hizmetlerinin önceliklendirilmesi ve sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi taleplerinde bulunuyorlar. Ayrıca, ücretsiz sağlık hizmetlerinin ücretli hale gelmesi ve katkı paylarının artması nedeniyle halkın daha fazla ödeme yapmaya zorlanacağına dikkat çekildi.

“SOSYAL DEVLET İLKESİNE AYKIRI”

Yeni yasa tasarısının etkileri hakkında endişelerini dile getiren sağlık çalışanları, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının aile hekimliği birimlerinde paralı olarak uygulanmasının, halk sağlığına zarar verebileceğini ve sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu savundu. Ayrıca, ücretsiz verilen raporların ücretli hale gelmesi ve sevk zincirlerinin hekimleri cezalandıracak şekilde düzenlenmesi de eleştirilen diğer düzenlemeler arasında yer aldı.

“SAĞLIK BAKANLIĞI DENEME TAHTASI DEĞİLDİR”

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, "Bizim amacımız eylem yapmak değil, işimizi en iyi şekilde yapmaktır. Ancak sistemin tıkanması nedeniyle sağlık hizmetlerinin kalitesi olumsuz etkileniyor ve bu da doğal olarak aile hekimliğini bitirme noktasına getiriyor. Bakanlık, düzenlemeleri bizimle danışmadan yaparsa, bu hem sağlık çalışanlarını hem de halkı olumsuz etkiler. Sağlık Bakanlığı, deneme tahtası değildir. Sağlık politikaları, vatandaşa hizmet eden bizlerle birlikte yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.