Aile sağlık merkezi çalışanlarının yüzde 97’si yeni yönetmeliği ‘tehdit’ olarak görüyor
Genel Sağlık-İş’in yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre; aile sağlık merkezi çalışanlarının yüzde 97’si, yeni yönetmeliğin iş güvencesi açısından bir tehdit niteliği taşıdığını belirtiyor.
Taylan GülkanatAile hekimleri 1 Kasım’da yürürlüğe konan “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” protesto ediyor. Hekimler “eziyet yönetmeliği” olarak isimlendirdiği yönetmeliğe karşı 5-6-7 Kasım tarihlerinde iş bırakmışlardı. Şimdi ise bugünden 6 Aralık tarihine kadar iş bırakacak.
Genel Sağlık-İş Sendikası ise, aile hekimleri için belirsiz sözleşme koşulları, düşük hak edişler ve performansa dayalı ödemeleri içeren söz konusu yönetmeliğe yönelik bir alan araştırması yaptı.
İŞ GÜVENCESİ AÇISINDAN TEHDİT
Araştırmada, katılımcıların yüzde 55,6’sını aile hekimleri, yüzde 20’sini ebeler, yüzde 19,3’ünü hemşireler ve yüzde 5.2’sini ise diğer aile sağlığı merkezi çalışanları oluşturdu.
Araştırma sonuçlarına göre aile sağlık merkezi çalışanlarının; yüzde 99,3’ü yönetmeliğin sözleşme yenileme koşullarını belirsizleştirdiğini, yüzde 97’si iş güvencesi açısından bir tehdit niteliği taşıdığını, yüzde 98,5’i ise gelir kaybı yaşanmasına neden olacağını düşünüyor.
GELİR KAYBI YAŞANACAK
Araştırma sonuçlarına göre aile sağlık merkezi çalışanlarının neredeyse 10’da 9’u tavan nüfus sayısını 3 bin 500’e düşüren maddenin iş yoğunluğunu azaltmayacağını belirtiyor. Katılımcıların yüzde 91,9’u tavan nüfus sayısının düşmesi nedeniyle gelir kaybı yaşayacağı düşüncesini taşıyor.
Katılımcıların yüzde 61,5’i lohusa izlemeleri düzenlemesinin uygulanamayacağını, yüzde 97’si ise yönetmelikte getirilen asgari nöbet uygulamasının sürdürülemez olduğunu savunuyor. Aile sağlık merkezi çalışanlarının yüzde 99,3’üne göre, ücretlendirmeye dair yeni hükümler aile sağlık merkezindeki çalışmaları zorlayacak bir niteliğe sahip.
Yine yüzde 99,3 oranında katılımcı, yönetmelikte yer alan disiplin cezaları nedeniyle ‘sözleşmenin vali tarafından feshedilebileceğine’ ilişkin düzenlemenin istismar edilebileceği düşüncesinde.
HİZMET KALİTESI ARTMAYACAK
Aile sağlık merkezi çalışanlarının yüzde 92,6’sı yönetmelikteki performansa dayalı puan sistemini konu alan yeni düzenlemelerin sağlık hizmetlerinin kalitesini olumlu etkilemeyeceğini ifade ediyor.
Yüzde 95,6’sı ise yönetmelikte yer alan yeni hükümlerin aile sağlık merkezlerinin mali sürdürülebilirliğini olumsuz etkileyeceğini belirtiyor. Katılımcıların yüzde 99,3’ü yönetmelikle birlikte aile hekimliği hizmetlerinin kalitesinin artmayacağı yönünde görüş bildiriyor.
ÖNCELİKLİ MÜCADELE: İŞ BIRAKMA
Aile sağlık çalışanlarına göre öncelikli mücadele yöntemi yüzde 84,4 ile iş bırakma olarak öne çıkıyor.
Diğer mücadele yöntemleri olarak ise; yüzde 49,6 ile CİMER’de toplu kayıt oluşturma, yüzde 48,1 ile MHRS dışında hasta bakmama ve yüzde 41,5 ile iş yavaşlatma seçenekleri belirtiliyor.