Bülent Eczacıbaşı’nın şantiyede çektiği fotoğraflar sergi oldu
İş insanı Bülent Eczacıbaşı, İstanbul Modern binasının inşaatına elinde fotoğraf makinesiyle, yeleğini baretini giyip gitti ve günbegün, inşaatı fotoğrafladı. Ortaya bir arşiv ve şantiye değil, sanat fotoğrafları çıktı.
Yazgülü AldoğanBülent Eczacıbaşı, amcası Şakir Eczacıbaşı gibi fotoğraf sanatına meraklı. Daha önce de çektiği fotoğrafları “Yoldan” adıyla kitap yaptı. Bu kez ise serüven başka. Eşi Oya Eczacıbaşı’nın başında olduğu İstanbul Modern’in Galata Antrepoları’ndaki binası yıkılıp yerine ünlü mimar Renzo Piano’nun çizdiği yenisi yapılırken boş durmamış, inşaatın aşamalarını tek tek fotoğraflamış. İşçileri, demirleri, harfleri, boruları, baretleri sanatçı gözüyle fotoğraflarken aslında bir arşiv de oluşturmuş! Fotoğrafları çok beğenen Oya Eczacıbaşı’nın cesaretlendirmesiyle bunları İstanbul Modern’in geçici olarak kaldığı ve şimdi boşalttığı yerde sergilemeye karar vermiş. Eş dost, basın ve fotoğraf sanatçılarının akın ettiği açılış davetinde kimse böylesine çarpıcı fotoğraflar beklemiyordu sanırım! Ama Bülent Bey, işi şansa bırakmamış, fotoğrafları, usta bir grafik ve fotoğraf sanatçısı Menderes Coşkun’un asistanlığında çekmesinin yanı sıra, yine duayen bir sanatçı Bülent Erkmen’e göstermiş, onayını aldıktan sonra onun küratörlüğünde hazırlatmış “Dönüşümden Yansımalar: Yeni İstanbul Modern’e Doğru” adlı sergiyi.
Şantiye fotoğraflarına niye bu kadar bayıldın derseniz, beni çarpan, boruların kesişmesi, metaller değil, fotoğraflardaki işçilerdi. Kendisine de söyledim, bu kadar işçi dostu bir patron olduğunu bilmiyordum! Zaten fotoğrafları çekerken işçiler de onun patronları olduğunu bilmiyormuş, öyle güzel gülümsüyorlar ki! Fotoğraflar şantiye fotoğrafı ama odak noktası, asıl konu işçiler, emekçiler. Kiminde çalışırken, kiminde dinlenirken kiminde sadece bir kenara astığı baretiyle varlar. Bence İnşaat Mühendisleri Odası da serginin kitabına bir teşekkür yazmalı; Bir inşaatın serüveni bu kadar mı sanatsal anlatılır diye. Çekilen fotoğrafların bir önemi de tanıklık. Bu görüntüler, inşaat yapılırken çekildi ve bitti. Bir daha olmayacak, fotoğraflar ise tarihe kalacak. Eline sağlık Bülent Eczacıbaşı, fotoğraf çekmeye devam. Fotoğraf sanatçısı Lütfü Özgünaydın da sergiyi gezmiş, çok etkilenmiş, “Ülkemizin önemli bir iş insanının fotoğraf sanatı için yoğun çaba vermesi ve sergiler açması bizi çok sevindirdi, bu sergide çok önemli fotoğrafları var, mutlaka gezilmelidir” diyor. Meşrutiyet Caddesi 99 numaralı binada fotoğraflar üç katta birden 3 Temmuz’a kadar pazartesi hariç her gün sergileniyor. Bu arada biz de heyecanla bekliyoruz İstanbul Modern’in açılışını. Oya Eczacıbaşı’na sordum: Ekim ayını işaret etti. 19 Mayıs hevesim suya düştü!