Siyasiler ve yakınları için VIP filyasyon ekipleri kurulduğu iddia edildi: '70-80 kilometre mesafe gidip geliyorlar'
Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, salgının ilk dönemlerinde temaslıları belirleyip salgının yayılmasını önlemek için hayata geçirilen filyasyon uygulamasının amacından saptığını öne sürdü.
ANKABirlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol'dan, Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüsün bulaş zincirini kırmak amacıyla salgının ilk dönemlerinde hayata geçirdiği 'filyasyon' uygulaması ile ilgili İzmir'den dikkat çeken bir açıklama geldi. Doğruyol, "Özellikle siyasiler ve yakınları için VIP olarak oluşturulan ekipler var. Mesela vatandaşın evine gidip test alınmazken bir siyasinin yakınıysa araca binip, 30-40 kilometre gidip, sürüntü alıp geri gelen var. Filyasyondan bir an önce vazgeçilmeli" dedi.
"SADECE İLAÇ BIRAKIYORLAR"
Filyasyon ekiplerinde görev yapan personelin Sağlık Bakanlığı'na bağlı doktor ve hemşireler olduğunu söyleyen Doğruyol, "Filyasyon, başlarda çözüm yolu gibi görünüyordu. Bugün geldiğimiz noktada, filyasyonun ne kadar gereksiz olduğunu görmüş durumdayız. Bunlar Sağlık Bakanlığı'nın personelleri. Bir doktoru, hemşireyi meslekleri doğrultusunda çalıştırmamız gerekirken eve ilaç götürmek için kullanmak doğru değil" diye konuştu.
Halen binlerce sağlık personelinin bu ekiplerde görev yaptığını hatırlatan Doğruyol, "Devletin aracıyla 30 kilometre, 50 kilometre, yerine göre 70-80 kilometre mesafelere ilaç bırakmak için giden personeller var. Özellikle siyasiler ve yakınları için VIP olarak oluşturulan ekipler var. Mesela vatandaşın evine gidip test alınmazken bir siyasinin yakınıysa araca binip, 30-40 kilometre gidip, sürüntü alıp geri gelen var. Bunlar uygun değil. Yasalar ve kanunlar önünde tüm vatandaşların eşit olduğunun bilinmesi gerekiyor. Devlet büyüklerimiz haricinde hiçbir siyasinin ya da bürokratın ayrıcalığının olmaması lazım" ifadelerini kullandı.
Doğruyol, bir an önce filyasyondan vazgeçilmesi gerektiğini de vurguladı.
"MALİYETİ DE YÜKSEK"
Filyasyon ekiplerinin önemli bir maliyet de yarattığını söyleyen Doğruyol, "Ekiplerin ilk dönemlerde bulaşı artırmamak adına çabaladıkları gerçek, ama şu an sadece eve ilaç götürüyorlar. Bu dönemde 'Çift maske takın, göreve gidin' denilen sağlık çalışanlarımız bile var. Diğer vatandaşların 14 gün karantinaları varken sağlık çalışanlarının 10 gün oldu. Bulaş riski varsa tedbir alınması tabii ki gerekir" dedi.
"Bugünün şartlarına baktığımızda bunun çözümü filyasyon değil" diyen Ahmet Doğruyol, "Bugün değerlendirdiğimizde, filyasyon daha fazla vatandaş memnuniyeti üzerinden giden, görsel olarak 'Vatandaşın ayağına sağlık hizmeti götürüyoruz' izlenimi vermek gibi bir amacı var. Buradaki aracın yakıtıdır, amortismanıdır, personelin mesaisidir, hepsini değerlendirmek lazım. Filyasyondan bir an önce vazgeçilmesinde büyük yarar var" şeklinde konuştu.