Zorunlu ve ücretli!

Bakanlığa bağlı TÜÇEV’in düzenleyeceği 3 günlük çalıştay Antalya’da 5 yıldızlı bir otelde yapılacak. Çevre Mühendisleri Odası, zorunlu ve ücretli çalıştayın bakanlığın salonlarında yapılmasını istedi.

Sena Yaşar

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı’nın (TÜÇEV) düzenleyeceği 3 günlük çalıştaya, bakanlık paydaşı olan 200’den fazla firma ve laboratuvarın katılımı zorunlu tutuldu. Antalya’da 5 yıldızlı otelde yapılacak çalıştayın kişi başı fiyatının 3 bin 750 TL olması dikkat çekti. Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı Dr. Baran Bozoğlu, “Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın koca salonları bomboş duruyor. Çevre danışmanlığı firmalarının ekonomik sorunları son dönemde artmışken bir de böyle bir maliyet çıkıyor. Meslektaşlarımız zor şartlarda, düşük ücretlerle çalışıyor, firma sahipleri ayakta zor duruyor, bir de görüş vermek için para veriyorlar” sözleriyle tepki gösterdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren TÜÇEV, Antalya’da 5 yıldızlı bir otelde 22-26 Kasım tarihleri arasında Merkezi Laboratuvar Belirleme Sistemi (MELBES) Çalıştayı düzenleyeceğini duyurdu. Duyuru, Bakanlığın, ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün resmi yazısı ile çevre mevzuatı kapsamındaki laboratuvarlara ve danışmanlık firmalarına iletildi. 220’den fazla firma ve laboratuvara gönderilen yazıda, çalıştayda MELBES sistemine dair yaşanan sorunların, çözümlerin konuşulacağı ve yol haritasının belirleneceği kaydedildi. Katılımın zorunlu tutulduğu çalıştayın kişi başı bedelinin ise 3 bin 750 TL olması dikkat çekti. Çalıştay için, 4 gece her şey dahil konaklama da zorunlu tutuldu. Edinilen bilgiye göre, günübirlik, yalnızca konferanslara katılmak isteyen firma yetkililerine ise “böyle bir şeyin mümkün olmadığı, konaklama ücretini verme şartının olduğu” söylendi. ÇMO Başkanı Bozoğlu ise konuyla ilgili şöyle konuştu: “Laboratuvarların, çevre danışmanlık firmalarının ekonomik sorunları son dönemde artmışken bir de böyle bir maliyet hiç hoş değil. Birçok meslektaşımız bu firmalarda zor şartlarda, düşük ücretlerle çalışıyor. Firma sahiple

ri ayakta zor duruyor, bir de görüş vermek için para veriyorlar. Çevre sektöründe faaliyet gösteren bu paydaşlardan yoğun geri bildirim aldık. Etkinliğe katılmak zorunda olduklarını, katılmadıkları durumda sorunlar yaşayacaklarından endişe duyduklarını belirtiyorlar. Bakanlığın devasa bir binası var. Kocaman salonlar boş dururken, 3 bin 750 TL’ye lüks otellerde geleceklerine dair karar alınacak çalıştaylara katılmak zorunda bırakılıyorlar. Yol haritasına paran varsa katkı ver deniyor.” Bozoğlu, geçen yıl ÇMO olarak Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar’ın desteğiyle bakanlığın salonunda çalıştay yaptıklarına da dikkat çekerek, “Katılım ücretsizdi, bakanlık salonlarını açmıştı. Etkinliğin Ankara’da herkese açık, ücretsiz bir şekilde gerçekleştirilmesi daha yararlı olur” dedi.