Zorlu Holding CEO’su Yüngül: Her tarafta korumacılık ve türbülans var
Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, şu anda her tarafın karışık olduğuna işaret ederek, ‘Her tarafta korumacılık ve türbülans var. Neyle satıyorsak ona göre borçlanmak temel hedefimiz’ dedi.
Şehriban KıraçHer gün artan döviz kurları büyük kuruluşları da harekete geçirdi. Holdingler de döviz riskine karşı güvenliği artırmak için kendi bünyelerinde önlemlerini arttırıyor. Zorlu Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ömer Yüngül, “Bir ürünün değeri neyse ona göre hedge yapıyoruz. Neyle satıyorsak ona göre borçlanmak temel hedefimiz” dedi.
Uludağ Ekonomi Zirvesi sırasında bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Yüngül, şu anda her tarafın karışık olduğuna işaret ederek, “Her tarafta bir korumacılık, her tarafta türbülans var. Bu tehlikeli ama bunun bile değerlendirilebilecek avantajı var. 80 milyon nüfusumuz var. Coğrafik olarak jeopolitik olarak kötü bir yerdeyiz ama bu sular durulduğunda en hazır asker biz olacağız. Reformların her şekilde devam etmesi gerekiyor” diye konuştu.
Ortak bulmak akıllıca
Faizlerin yukarıya gittiği bir ortamda refinansmanın zor olduğunu belirten Yüngül, “Başka kaynaklara yönelmek lazım. Bonolar, halka arzlar gibi. Bakan Mehmet Şimşek’in söylediği, ‘Borçlanmayın, ortak alın’ uyarısı da yerinde. O da bir finansman yolu. Bir ortak aldın mı otomatikman daha ucuza kaynak bulmuş oluyorsun” değerlendirmesini yaptı.
İMZALAR ÇOK YAKINDA
İHA’larda ilk ihracat anlaşmasının çok yakın zamanda olabileceğini belirten Ömer Yüngül, “İmzalar için ‘eli kulağında’ diyebiliriz. Bu yıl içinde ilk anlaşmayı yapabiliriz. Şu anda aynı zamanda silahlı olan bu tip araçlar için en iyi pazar Ortadoğu. Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan, Azerbaycan, Gürcistan gibi ülkelere ihracat için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
İHA ihracat yolunda
İHA ih raCAT yolunda Zorlu Grubu’nun halen TSK tarafından da kullanılan insansız hava aracı (İHA) Karayel, ihracat için gün sayıyor. TSK envanterine henüz girmese de kiralık olarak kullanılan Karayel’in Ortadoğu’dan Türk cumhuriyetlerine kadar birçok ülkeye satışı için görüşmelerin başladığını anlatan Ömer Yüngül, Karayel’in ihracatı için çalışmaya başladıklarını söyledi. Karayel’in, keşif ve gözetleme yapmak amacıyla NATO’nun ‘Sivil Hava Sahasında Uçuşa Elverişlilik’ standardına göne göre tasarlanıp, üretilen ilk ve tek taktik insansız hava aracı olduğunu belirten Yüngül, “Karayel sistemi, her türlü kontrolsüz kırıma karşı koruma sağlayan özgün 3’lü yedekli dağınık aviyonik mimariye sahip. Bu özelliğiyle Vestel, dünya genelinde şimdiye kadar sadece insanlı havacılıkta kullanılan sistematik hata emniyetini Karayel ile birlikte ilk kez bir insansız hava aracına taşıdı ve 22 saat havada kalabiliyor. Bu özellikleri nedeniyle ülkelerin ilgisini çekiyor” diye konuştu.
Yüngül, 4.5 milyar dolarlık pil üretimi konusunda da ön anlaşmanın yapıldığını belirterek, “Pil projesi için 2.5 yıldır uğraşıyorduk. Şimdi realize oldu. Kuracağımız tesis 25 bin megawatt. Türkiye kurulu gücünün 3’te biri. Yani çok büyük bir iş. Madenle birlikte 5 milyar dolara yakın bir yatırım. 6 bin kişilik istihdam yaratılacak. Şimdi Ekonomi Bakanlığı ile görüşmeler içindeyiz. Tahmin ediyorum iki ay içinde o da bitecek ondan sonra inşallah yatırım başlar. İlk etapta Manisa’da 6 bin megawata kadar paketleme yapacağız, sonra ana yatırım için yer belirlenecek. Bu üretim otomobil, otobüs, kamyon ve enerji yatırımlarında kullanılacak. Finansmanını ise yüzde 25 öz varlık, gerisini de proje finansmanı şeklinde karşılayacağız” dedi.