Zonguldak’ta maden işçilerinin açlık grevi sona erdi
Zonguldak’ ın Kilimli ilçesinde 4 aydır maaş alamadıkları gerekçesiyle ocaktan çıkmama eylemi ve açlık grevi başlatan maden işçileri eylemin 11. günde İl Emniyet Müdürü Osman Ak tarafından ikna edilerek dışarı çıkartıldı. Ocak önünde işçilerin sağlık kontrollerinin yapıldığı bildirildi..
DHA<video:542052>
Zonguldak Kilimli'de Deka Madenclik A.Ş. ve bu şirkete bağlı Balçın Madencilik'te çalışan 85 işçinin 18 Mayıs’ta çalıştıkları ocağa girerek başlattığı açlık grevi 11'inci gününde sona erdi.
Madende direnişe devam eden 19 işçinin ikna edilerek bugün sağlık kontrolünden geçirildiği
öğrenildi.
Kilimli İlçesi Gelik Beldesi’nde geçen 4 Nisan'da iş bırakan Deka Madenclik A.Ş. ve bu şirkete bağlı Balçın Madencilik'te çalışan 282 maden işçisi, şirketlere 'Paralel Devlet Yapılanması' soruşturması kapsamında kayyum atanması üzerine eylemler yapmaya başladı. Balçın Madencilikte çalışan 85 işçi, seslerini duyurabilmek için 18 Mayıs’ta çalıştıkları kömür ocağına girerek dışarı çıkmama eylemi başlattı. İşçilerin eylemi 1 gün sonra açlık grevine dönüştü. Geçen 11 günde 68 işçi sağlık sorunları nedeniyle eylemi bırakırken 17 işçi eylemine devam ediyordu.
İl Emniyet Müdürü Osman Ak, bugün tekrar ocağa gelerek eylemi sürdüren işçilerle görüştü. İşçiler yaptıkları görüşme sonrası eylemi sonlandırma karar aldı. Dışarı çıkan 17 işçiye ocak önünde bekleyen sağlık görevlileri tarafından kontrolleri yapıldı. Ardından işçilere sosyal yardım olarak 750’şer ve alacaklarının bir bölümü olan 1000'er lira ödendi. İşçiler polis barikatı önünde bekleyen ailelerine el sallayarak iyi olduklarını gösterdi.
Kilimli'de duygusal anlar
MADEN İŞÇİSİ DEMİR: "ÇOK ZOR GÜNLER GEÇİRDİK"
Devletten beklentileri olduğunu söyleyen 36 yaşındaki Serkan Demir, 11 gün yer altında beklememenin kendilerine çok şey öğrettiğini söyledi. Maden ocağında zor günler geçirdiklerini ifade eden Demir, şöyle konuştu:
"Yer altı bize israfı, paylaşımı, birlikteliği, arkadaşlığı kısacası hayatı öğretti. Maden ocağı buzdolabı gibi soğuktu. Havasızlık olsun, oksijensizlik olsun. Hasta olanlarımız oldu. En son 17 kişi kaldık. Bugün çıkmasaydık belki daha kötü olacaktı. İçerdeki şartlar zordu. 11 gün boyunca devamlı çoluk çocuğumuzu düşündük. Emniyet müdürü her gün yanımıza geldi. Ona teşekkür ediyoruz. Bize maaşlarımızın tamamını elden alma ve kıdem tazminatı için hukuki süreci takip etme sözü verdi. Bizde dışarı çıktık."
"ÇIKTIK AMA ARTIK İŞİMİZ YOK"
İşçilerden İsa Çoban ise, "Biz buradan çıktık ama artık işimiz yok. Biz ekmek parası için yeraltındaydık. Gamaların üzerinde yattık. Çok kötü bir süreçti. Battaniyelere sarıldık. Emniyet müdürünün verdiği ekmek ve şekerli suyla ayakta durduk. Biz yetkililerden iş imkanı istiyoruz" diye konuştu.
İŞÇİLER İLE AİLELER ARASINDA DUYGUSAL ANLAR
Her gün ocak önüne gelerek eyleme destek veren 60 yaşındaki Emine Kuru, ocaktan çıkan oğlu Mustafa Kuru’ya sarılarak gözyaşı döktü. Eşi ve kızına sarılarak hasret gideren Mustafa Kuru'da gözyaşlarını tutamadı. İçerde zor günler geçirdiklerini ve yaptıkları görüşme sonrası eylemi bitirme kararı aldıklarını söyleyen Kuru, tüm işçilere 'Geçmiş olsun' dileklerini letti.
'Ayağınıza kadar geldik' diyen kayyıma: Paranı da al git, satılmış köpek
Açlık grevindeki maden işçileri taleplerini açıkladı
Madenci annesi isyan etti: Tayyip nerede, başbakan nerede? Daha oy moy yok!