Zeytin üreticisinin yüzü gülecek

Güneydoğu Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜNEYDOĞUBİRLİK), zeytinin kaliteli üretimini ve modern zeytinyağı tesisleri kurulmasını sağlayarak hem üreticisine daha fazla para kazandıracak hem de bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacak.

cumhuriyet.com.tr

GÜNEYDOĞUBİRLİK, AB Bölgesel Rekabet Edebilirlik Programı kapsamında, 2 milyon 351 bin 620 Avro'luk ''Güney ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Üretilen Zeytinyağlarının Kalite Özelliklerine Göre Ayrılması, Uygun Koşullarda Depolanması ve Yağ Sanayinin Kullanımına Hazır Hale Getirilmesi Projesi'' ile hibe almaya hak kazandı.

Proje sayesinde, zeytin üreticiliğinin anavatanı sayılan Güneydoğu'da zeytinciliğin daha kaliteli üretimi, modern zeytin sıkma tesisleri ve zeytinyağı depolama alanları, analiz laboratuvarları kurulacak. Sektörde istihdam sayısı artırılacak, yeni girişimciler kazandırılacak ve Avrupa'ya ihracat kapısı açılacak.

GÜNEYDOĞUBİRLİK Genel Müdürü Ahmet Adalı, Türkiye ile AB arasında deva eden Mali İşbirliği Sürecinde Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) çerçevesinde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca yürütülen ''Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı'' kapsamında proje teklif çağrısına çıkıldığını anımsattı. Adalı, ''Toplam bütçesi 76 milyon avro olan proje teklif çağrısı, 16 Ocak 2009'da kapandı ve hedef bölgemizde yer alan ilgili tarafların yoğun ilgisi sonucu toplam bütçesi yaklaşık 1,7 milyar avro olan 532 adet proje önerisi Bakanlığa sunuldu. Bunların içinde sadece 47 proje hibe almaya hak kazandı'' dedi.


"Bölge zeytinciliğine 5 trilyon kaynak"

Türkiye'deki tüm birlikler arasında sadece GÜNEYDOĞUBİRLİK'in projesinin hibe aldığını bildiren Adalı, şunları söyledi:
''GÜNEYDOĞUBİRLİK olarak, AB Bölgesel Rekabet Edebilirlik Programı kapsamında zeytinyağı sanayisinin istediği ham maddeyi temin etmek suretiyle dünya piyasalarında rekabet gücünü artırarak, sosyo-ekonomik açıdan zayıf bölge üreticilerinin durumlarının iyileştirilmesine katkıda bulunmak, sektörde istihdamı artırmak, bölgemizde yeni girişimciliği artırmak ve bölgenin kalkınmasını sağlamak amacıyla hazırladığımız 2,351,620 Avro bütçesi ile 'Güney ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Üretilen Zeytinyağlarının Kalite Özelliklerine Göre Ayrılması, Uygun Koşullarda Depolanması ve Yağ Sanayinin Kullanımına Hazır Hale Getirilmesi Projesi' ile hibe almaya hak kazandık. Projenin tamamına hibe aldık, hibenin yüzde 75'ini AB, yüzde 25'ini de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı karşılayacak. 5 trilyonluk bir kaynağı bölge sanayisine sunuyoruz. Bu, bölgemiz açısından çok önemli.''

Devletin, bölgede zeytin dikimini teşvik ettiğine işaret eden Adalı, ''Teşvik kapsamında milyonlarca adet zeytin dikildi. Ama, bölgemizde bu kadar üretime müsait ne fiziki altyapı ne teknoloji var. Biz, buna hazırlık yaptık'' dedi.


"Avrupa'ya ihracat fırsatı"

Proje kapsamında, modern zeytin sıkma tesisleri ve zeytinyağı depolama alanları oluşturulacağı, analiz laboratuvarları kurulacağını belirten Ahmet Adalı, şu anda bölgede zeytin üretimi ve zeytinyağı sanayiciliğinin çok sağlıklı olmayan koşullarda yapıldığı için ürünün kalitesinin düştüğünü ve üreticinin gelir kaybı olduğuna işaret etti.

Bölgede organik zeytin üreticiliği yapıldığını belirten Adalı, ''Biz, krom tanklarda depolayacağız. Vatandaşlar ürünlerini koyabilecek ve buradan sanayici alım yapabilecek. Sağlıklı işleme-depolama alanlarının oluşturulması, halkın daha kaliteli zeytinyağı yemesinin yanında ihracata da imkan verecek. Bölgeden daha çok Orta Doğu ülkelerine ihracat yapılıyor. Projemiz sayesinde Avrupa'ya ihracatın kapısı açılacak. Zeytin, önümüzdeki 2-3 yıl içinde bölgenin en önemli tarımsal ürünü haline gelecek'' bilgisini verdi.