Zeytin üreticinin yüzünü güldürüyor

Osmaniye'de yaklaşık 97 bin 703 dekar alanda üretimi gerçekleştirilen zeytinde yüksek rekoltenin, çiftçilerin yüzünü güldürdüğü bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, engebeli, kıraç ve tarla tarımının ekonomik yapılamadığı alanların, zeytin üretimi açısından değerlendirilmesi konusunda çalışma yapıldığını söyledi. İl genelinde son 10 yılda zeytin üretim alanlarında 8,5 kat artış olduğunu belirten Sağlam, yaklaşık 97 bin 703 dekar alanda başlanan hasat dönemindeki rekoltenin yüksek olduğunu kaydetti.

Üretilen zeytinden yılda 7 bin ton civarında zeytinyağı elde edildiğini ifade eden Sağlam, ''Zeytin, daha çok kıraç ve sulanamayan meyilli arazilerde yetiştirilir. Bu alanların değerlendirilmesi, zeytinin çok yönlü sanayi ürünlerinin ham maddesi, adaptasyon yeteneğinin yüksek, alternatif bitkilere göre üretim maliyetlerinin düşük olması, üreticilerin de diğer ürünlere göre daha fazla gelir elde etmesi sonucu son yıllarda Osmaniye'deki üretim alanlarının yaygınlaşmasını sağladı'' dedi.

Osmaniye'de 2 milyon 105 bin zeytin ağacı bulunduğunu, bu ağaçların bir milyon 16 bin adedinin meyve verdiğini belirten Sağlam, 35 bin ton zeytin üretiminin yapılmasının beklendiğini söyledi. Sağlam, üretilen zeytinlerin 28 bin tonunun yağlık, kalanının ise sofralık olarak değerlendirileceğini bildirdi.

Yapılacak çalışmalarla 2015 yılına kadar zeytin üretim alanlarının 120 bin dekara çıkartılmasının hedeflendiğini ifade eden Sağlam, şöyle konuştu: ''İlimizde kayıtlı 10 zeytinyağı işleme tesisi bulunuyor. Ayrıca bir de kayıtlı zeytin salamura tesisi mevcut. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan 'Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı' gereğince, ekonomik yatırımlar kapsamında 6 zeytinyağı ve bir zeytin salamura tesisine toplam 1 milyon 400 lira hibe desteği verildi. Yine bu program gereğince makine ve ekipman desteği kapsamında bahçe işleme ve bakımında kullanılan tarım alet ve ekipmanı olarak bahçe el traktörü, ilaçlama makinesi ve zeytin hasat makinelerine yüzde 50 hibe desteği verilmektedir.''