Zengin ülkeler sınıfta kaldı
Dünyanın en yoksul ülkelerinin bir kısmının açlıkla mücadele konusunda önemli ilerleme kaydettiği, ancak bazı zengin ülkelerin bu konuda gerilediği bildirildi.
cumhuriyet.com.trUluslararası yoksullukla mücadele kurumu ActionAid'in BM Dünya Gıda Günü dolayısıyla yayımladığı raporda, gelişmekte olan ülkelerden Brezilya ve Çin, bu konuda kaydettiği ilerleme dolayısıyla övülürken, Hindistan eleştirildi.
100 üzerinden değerlendirme yapıldığında 63 puanla ilk sırada yer alan Brezilya'nın çocuklar arasında yetersiz beslenmeyi 6 yılda yüzde 73 oranında azalttığı, ikinci sıradaki Çin'de de 10 yılda açların sayısının 58 milyon azaldığı belirtildi.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin 9 puanla son sırada yer aldığı listede 33 puanla yine son sıralarda yer alan Hindistan'da ise 1990'ların ortalarından bu yana açların sayısının 30 milyon arttığı ifade edildi.
ActionAid, 50 ülkedeki incelemelerinden sonra yayımladığı raporda gelişmiş ülkelerdeki durumu da değerlendirdi.
Gelişmiş ülkeler sıralamasında birinciliği, küresel açlıkla mücadelede en çok çabayı sarf ettiği vurgulanan Lüksemburg aldı.
Bu ülkeler arasında son sırada Yeni Zelanda yer alırken, ABD'de sondan ikinci oldu.
ActionAid siyaset direktörü Anne Jellema, açlık konusunda ilerleme kaydedilmesini belirleyici unsurun zenginlik değil, devletin rolü olduğunu belirtti.
Her 6 saniyede bir bir çocuğun açlıktan öldüğünü söyleyen Jellema, ancak hükümetlerin kararlı olması halinde bu durumun üstesinden kolaylıkla gelinebileceğini vurguladı.