Zehir zemberek açıklama... Yargıya Venedik’ten uyarı
Venedik Komisyonu’ndan Türkiye hakkında zehir zemberek açıklama.
Duygu Güvenç/CumhuriyetTürkiye’nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nin anayasa hukukunda öncü grubu olan Venedik Komisyonu, 17- 25 Aralık savcılarının kararlarını “Yasal ve geçerli” olarak tanımlarken gazeteci Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca ile ilgili tahliye kararı veren hâkimlerin kararlarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) içtihatlarıyla uyumlu olduğunu belirtti. Venedik Komisyonu, MİT TIR’larını soruşturdukları için görevden alınan savcıların ise “silah taşındığı iddiasıyla” TIR’ları durdurduğunu ve arattığını belirtti ve tüm kararların geri alınmasını istedi. Komisyon, 2010’da Türkiye’nin hukukun üstünlüğü yönünde attığı adımların da tersine döndüğünü belirtti.
Her yıl haziran ayında genel kurul toplantısını yapan Venedik Konmisyonu, Türkiye ile ilgili ilginç ve gecikmiş bir açıklama yaptı. Bu adımı atmak için seçimlerin bitmesinin beklendiği öğrenilirken yapılan komisyon açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“Venedik Komisyonu yargıçlar hakkında böylesi önlemlerin ancak uygunsuz nedenlerle tarafsız davranmadıkları hakkında yeterli kanıt olduğunda alınabileceğini vurgular. Venedik Komisyonu HSYK’nin hâkim ve savcılara yönelik, karara bağlanmamış durumlarla ilgili acil ve doğrudan karar almasından özellikle endişelidir. HSYK’nin bu kararı hukukun üstünlüğü temel ilkeleri ile çelişkilidir.”
2010 adımları tersine döndü
Venedik Komisyonu 15 Şubat 2014’te HSYK yasasında yapılan düzenleme ile bakanın Konsey’deki yetkilerinin arttırıldığını not ettiğini belirtirken kararında şu ifadelere yer veriyor:
“Bu adım 2010’da anayasal referandum ile sağlanan olumlu adımları tersine çevirmiştir. Bu düzenlemelerin birçoğu Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesine karşın bu karar öncesinde Adalet Bakanı Yüksek Konsey’de yönetici durumunda olan birçok görevliyi yer değiştirmiş ve Konsey üyelerini diğer bürolara atamıştır. Kararları geriye dönük işlemediği için, Anayasa Mahkemesi’nin kararından bu yana bu kararlar (yer değiştirme) tersine çevrilmemiştir. Tarif edilen bu olaylar açıkça Türkiye’de yargı bağımsızlığı için yeterli güvence olmadığını gösterir.”
Bağımsızlık için beklenen 5 adım Venedik Komisyonu, Avrupa Konseyi Başkanı’nı durumu izlemeye çağırırken Türk yetkililerin atması istenen adımları da şöyle sıraladı * Hâkim ve savcılar ile ilgili tedbirleri yeniden gözden geçirin. * HSYK ile ilgili kanunu yeniden gözden geçirin. * HSYK Kanunu, yürütme gücünün etkisini azaltacak şekilde yeniden düzenleyin. * HSYK’nin devam eden davalara müdahalesini yasaklayın. * Mahkemelerin yeniden yapılandırılması dışında, hâkimlere istekleri dışında atama olmayacağına dair yasal ve anayasal güvenceler sağlayın. |