Zehir izni
Sözünü tutmayan 13 kömürlü termik santrala ek süre verilecek.
cumhuriyet.com.trTürkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) tüm siyasi partilerin ortak kararıyla geri çekilen 13 kömürlü termik santrala “havayı kirletme izni” dördüncü kez gündemde. Bu santrallar 2013’ten beri çevre yatırımlarını gerçekleştirme taahhütlerini yerine getirmiyor. Teklif yasalaşırsa Türkiye’nin en eski santralları Haziran 2022 yılına kadar havayı kirletmeye devam edebilecek.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 1 Kasım’da yapılan toplantısında “havayı kirletme izni” olarak nitelendirilen madde yeniden görüşüldü ve Meclis Genel Kurulu’na sunulmak üzere kabul edildi. Maddeye göre, insan sağlığına ve çevreye zarar verdiği halde bugüne kadar gerekli yatırımları yapıp önlemleri almadığı için önümüzdeki yıl başında kapatılması gereken 2’si kamuya 11’i özel sektöre ait 13 termik santrala 2.5 yıl daha ek süre verilecek. Bu santrallara daha önce de 3 yıl ek süre verilmişti.
‘SÖZÜNÜZÜ TUTUN’
Temiz Hava Hakkı Platformu koordinatörü Buket Atlı “Sağlık ve doğa koruma alanında çalışan 16 sivil toplum kuruluşunun adına, Temiz Hava Hakkı Platformu olarak bu santralların çevre izinleri olmadan çalışmaması, havayı kirletmeye devam etmemesi için karar vericilere çağrıda bulunuyoruz. TBMM’deki tüm siyasi partilerin temiz hava hakkını talep eden yüz binlerce insana, bu santrallara ilişkin 14 Şubat 2019’da verdikleri sözü istisnasız bir şekilde yerine getirmelerini ve havayı kirletme tasarısını kabul etmemelerini talep ediyoruz” diye konuştu.
SAĞLIK, İKİ YIL DAHA BEKLEMEZ
Temiz Hava Hakkı Platform üyesi ve Türk Tabipleri Birliği Temsilcisi Doç. Dr. Gamze Varol da “Bu karar, bahsi geçen termik santralların bulunduğu illerde, başta solunum rahatsızlıkları olmak üzere kanser dahil birçok hastalığın ve erken ölümlerin önüne geçmek için atılan önemli bir adım. Sağlık, iki yıl daha beklemez dedik, kazandık. Yetkililerin hava kirliliği konusundaki hassasiyetinin devam etmesini ve hava kirliliğine neden olan kaynakların en aza indirilmesini istiyoruz” dedi.
13 KİRLİ SANTRAL
1 Çanakkale / 18 Mart Çanakkale
2 Kahramanmaraş / Afşin Elbistan A
3 Kütahya / Tunçbilek
4 Kütahya / Seyitömer
5 Manisa / Soma
6 Sivas / Kangal
7 Zonguldak / Çatalağzı
8 Ankara / Çayırhan
9 Muğla / Yeniköy
10 Muğla / Kemerköy
11 Bursa / Orhaneli
12 Kahramanmaraş / Afşin Elbistan B
13 Muğla/ Yatağan
Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından hazırlanan “Kara Rapor” adlı çalışmaya göre, en eski santrallardan Afşin Elbistan’ın bulunduğu Kahramanmaraş, yüzde 25,1’le, hava kirliliğine bağlı ölümlerin yüzde olarak en fazla olduğu ikinci il. Yedi santralın bulunduğu Zonguldak’ta ise 2018’de yapılan ölçümler, PM10 değerlerinin DSÖ’nün sınır değerlerinin üç katı olduğunu ortaya koymuştu.