Zehir gemisi yolda
Kuito adlı radyoaktif atık yüklü gemi, söküm için rotasını Türkiye’ye çevirdi. Şu anda Bodrum’un güneyinde, uluslararası sularla Yunanistan karasuları arasında seyreden geminin, Aliağa’daki gemi söküm tesislerine gelmek için Türk karasularına girmemesi için mücadele başlatıldı.
Hakan Dirik/ CumhuriyetÇevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, radyoaktif atıkların Türkiye’ye girmesinin yasak olduğunu belirterek hükümeti görevini yapmaya çağırdı. Bozoğlu, “Türkiye, kimsenin arka bahçesi ya da çöplüğü değildir” diye konuştu.
Otopan olayı...
Geçen yıllarda “Otopan” adlı gemi de tehlikeli atıklarıyla Aliağa’ya doğru yola çıkmış, ancak başlatılan kampanyayla Türkiye’ye sokulmamıştı. Otopan, Hollanda’da “temizlendikten” sonra Aliağa’ya gelebilmişti. Benzer biçimde şimdi de Kuito, rotayı Aliağa’ya çevirdi. Edinilen bilgiye göre Kuito, Angola’da günlük 100 bin varil petrol işleme kapasitesiyle çalışıyordu. 2013 yılında hazırlanan bir rapora göre, normalin 5 katı radyoaktif madde içerdiği ortaya çıkan tanker, söküm için Aliağa’ya doğru yola çıktı. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, geminin tehlike saçtığını belirterek “durdurun” çağrısında bulundu.
Beş kat daha tehlikeli
Geminin Türk karasularına girmesi durumunda geri dönülemez bir durum oluşacağını belirten Bozoğlu, İzmir Gaziemir’de nükleer atık bulunan kurşun fabrikasını anımsatarak şunları söyledi:
“Gaziemir’deki nükleer atıkların da benzer biçimde gemiyle Türkiye’ye sokulduğunu düşünüyoruz. Hukukçularımızın yaptığı araştırmaya göre bu gemide normalin 5 katı radyoaktif atık madde ve tehlikeli atık bulunuyor. Hatta, gemiden dumanların tütmeye devam ettiği duyumunu alıyoruz. Biz aldığımız ihbarı değerlendiriyoruz. Bakanlık, daha derinlemesine inceleme yapmalıdır”.
Aliağa’daki Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği yetkilileri ise iddiaları yalanladı. Ancak kamuoyuna “daha sonra” ve “yazılı” olarak bilgilendireceklerini duyurdu.