Zayıflama ilaçlarına dikkat
Türk Eczacıları Birliği, obeziteyle mücadelede konunun uzmanı hekim tarafından tavsiye edilmemiş ve eczaneden alınmamış zayıflama ilaçlarına itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.
cumhuriyet.com.trTürk Eczacıları Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, birliğin de gözlemci üyesi olduğu Avrupa Birliği Eczacılık Grubu'nun (PGEU) obeziteyi ülkelerin gündemine taşımak amacıyla 22 Mayısı ''Obezite ile Mücadele Günü'' ilan ettiği belirtildi.
Obezitenin son 20 yıldır tüm dünyada ''salgın hastalık gibi yayıldığı'' ifade edilen açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre, obezite yüzünden her yıl 2,6 milyon kişinin yaşamını yitirdiği vurgulandı.
Ölüm nedenlerinde sigaradan sonra ikinci sırada yer alan obezitenin, ömrü ortalama 10 yıl kısalttığı belirtilen açıklamada, kalp krizinden kansere, diyabete kadar birçok hastalığa neden olan obezitenin, nüfusunun yüzde 15'ini obezlerin oluşturduğu Türkiye'de de ciddi sorun olduğu bildirildi.
Açıklamada, DSÖ'nün, obezite tehlikesine dikkati çekmek için yaptığı araştırmaya göre, 2015 yılında 15 yaş ve üzeri kilolu insan sayısının 2,3 milyara, obez sayısının ise 700 milyona ulaşmasının beklendiği ifade edildi.
''Türkiye için de tehdit"
Obezitenin, dünyada olduğu kadar Türkiye için de büyük tehdit oluşturduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Türk Obezite Vakfının yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de yaşayanların yüzde 19'u fazla kilolu, yüzde 15,6'sı ise obez. 30 yaşın üzerindekilerde kilo ve obezite sorunu daha sık görülüyor. Kentli kadınların yüzde 27'si, kırsal alandaki kadınların yüzde 30'u, kentli erkeklerin yüzde 8'i, kırsal alandaki erkeklerin de yüzde 10,4'ü bu hastalıktan mustarip. Araştırmada ayrıca bu kişilerin sadece yüzde 5'inin doktora başvurduğu, diğerlerinin ise piyasada kontrolsüzce satılan, hem etkileri belirsiz hem de sakıncalı sonuçlar ortaya çıkarabilecek zayıflama haplarından medet umdukları vurgulanıyor.''
Obeziteyle mücadelede, konunun uzmanı hekim tarafından tavsiye edilmemiş ve eczaneden alınmamış zayıflama ilaçlarına kesinlikle itibar edilmemesi gerektiği bildirilen açıklamada, şöyle devam edildi:
''Zayıflatıcı ilaçlar, doktor kontrolünde kullanılmadığı takdirde, kullanılan diğer ilaçlar veya alınan besinlerle tehlikeli etkileşmeler gösterebilir, hastanın hayatını tehdit edecek derecede ciddi kardiyovasküler yan etkiler ortaya çıkarabilir. İçerdikleri maddeler Sağlık Bakanlığından onaylanmamış, bu nedenle tam bilinmeyen ve öngörülemeyecek metabolik ve psikolojik bozukluklara yol açabilecek, özellikle aktarlarda satılan hap ve 'zayıflama çayı' diye tabir edilen bu tür karışımların asla satın alınmaması gerekiyor.''
Birliğin, bu tür ürünlerin kontrolsüz şekilde kullanılmasına şiddetle karşı olduğu belirtilen açıklamada, ''Biz eczacılar, dünyanın gündeminde olan bu hastalık konusunda gerek ilgili bakanlıkların gerek sivil toplum örgütlerinin, gerekse bilim çevrelerinin birlikte hareket etmesi gerektiği düşüncesindeyiz'' ifadesine yer verildi.