Zararlı yazılım sayısı 50 milyona çıkacak
Uluslararası antivirüs kuruluşu ESET, zararlı yazılım sayısının 2011'de 50 milyon adede çıkmasının beklendiğini, en büyük saldırıların ise Facebook, Twitter gibi sosyal platformlara ve taşınabilir cihazlara yönelik olacağının öngörüldüğünü duyurdu.
cumhuriyet.com.trBuna göre, virüslü birçok bilgisayarın aynı anda tek bir amaca yönelik uzaktan yönetilmesi ile oluşturulan grup (Botnetler), 2011 yılında da büyümeye devam edecek. İndeks zehirlemesi olarak da adlandırılan ve "Kara Şapkalı Arama Motoru Optimizasyonu" olarak nitelendirilen arama sonuçlarının manipüle edilmesi de yükselen bir tehdit. Özellikle sosyal medya kullanımı, arama sırasında trafiğin zararlı siteler üzerinden yönlendirilmesine yönelik geniş bir alan sunuyor.
Facebook, Twitter gibi sosyal platformların yanı sıra Google, Yahoo, Bing gibi popüler arama motorlarına yönelik sosyal mühendislik saldırıları da artacak. ESET uzmanlarına göre, Facebook, "neyin paylaşılıp neyin paylaşılmaması" gerektiğini müşterilerinin sorumluluğuna bırakmaya devam ederse, hastalıktan çok belirtileri tedavi etmeye devam edecek.
"Akıllı telefonlar hedefte, dolandırıcılık saldırıları sürecek"
ESET uzmanlarına göre, internet bağlantılı akıllı telefonlara yönelik tehditlerde yoğunlaşma olacak. Yüklenen uygulamaları ciddi şekilde kontrol eden markaların cihazları zararlı yazılım saldırılarına da daha az maruz kalacak. Yine de dolandırıcılık içeren sosyal mühendislik saldırıları devam edecek. Öte yandan 2010 yılında "bilinen" bulaşıcı örnek sayısının 40 milyon olarak belirlendiğini aktaran ESET uzmanları, 2011 yılı içerisinde bu sayının "iyimser" bir tahminle 50 milyonu geçmesini bekliyor.
Zararlı yazılımlar ile savaşan güvenlik yazılımı üreticilerinin ise zararlı yazılım inceleme işlemlerini giderek bulut-tabanlı alanlara kaydıracağını belirten ESET uzmanları, şu değerlendirmede bulundu:
"2010'da 'bilinen' bulaşıcı örnek sayısı 40 milyon olarak belirlendi. 2011 yılı içerisinde bu sayının 50 milyonu geçeceğini öngörebiliriz. Aslında bu rakamlar oldukça iyimser fakat, gerçek rakamlara ulaşmak, firmaların sayma yöntemleri arasındaki farklılıklar ve kopyaların ayıklanabilmesi için gerekli zaman gibi zorlu nedenleri ile imkânsız gibi görünüyor."