"Zarar tüketicinin sırtına yükseliyor"

Tüketici Örgütleri Federasyonu'nun hazırladığı "Hak Arama Süreci ve Yaşanan Sorunlar" raporunda, "GDO'ları kesinlikle reddeden, Biyoçeşitliliğimize sahip çıkan, biyogüvenlik kanunu zaman geçirilmeden çıkarılmalıdır" denildi.

cumhuriyet.com.tr

TÖF 2009 yılını kapsayan "Hak Arama Süreci ve Yaşanan Sorunlar" Raporunu yayınladı. Raporu değerlendiren TÖF Genel Başkanı Fuat Engin, elektrik, doğalgaz, su, ulaşım gibi tüketicinin temel ihtiyaçlarına bir yıldan daha az bir zamanda yüzde 60-70'i aşan oranlarda zam yapıldığına dikkat çekti. Kamu kuruluşlarının adil vergi toplamak yerine, dolaylı vergiler ve yüksek oranlı zamlarının tüketicileri mağdur ettiğini öne süren Engin, 2009 yılında tüketici sorunlarının başında yasa ve hukuk ihlallerinin geldiğini işaret etti. Engin, kamusal hizmetler ağırlıklı olmak üzere zam yağmurunun, bankalar, kredi kartı ve tüketici kredisi sorunlarının, telekomünikasyon ve bankacılık sektöründe yaşanan sorunların devam ettiğini ifade etti.

 

Biyolojik korsanlık

Raporda, genetik yapısı değiştirilen tohumlar ve ürünlerin patentlendiğine dikkat çekilerek, "Doğada bulunan genler için verilen diğer tüm patentler meşru değildir. Bunun adı biyolojik korsanlıktır" denildi. GDO'lu tarımın kendi dışındaki tüm tarım yöntemlerini ve özellikle de geleneksel tarım ile ekolojik tarımı yok eden totaliter bir teknik olduğu belirtilen Raporda, bu nedenlerle de; GDO'ların, GDO'lu gıda maddeler ile yemlerin Türkiye'ye girişinin serbest bırakılmaması gerektiği savunuldu. Raporda, "GDO'lu tarımın önü açılmamalıdır. Yerli gen kaynaklarımızın korunması, geliştirilmesi ve ıslah çalışmaları yapılmalı, yerli tohumculuk sektörünün oluşturulması için politikalar üretilmelidir. TBMM de bulunan Biyogüvenlik yasa tasarısı eser miktarda da olsa GDO'ların kullanımına izin vermemelidir. GDO'ları kesinlikle reddeden, Biyoçeşitliliğimize sahip çıkan, Biyogüvenlik kanunu zaman geçirilmeden çıkarılmalıdır" denildi.

 

Merkez Bankası ve BDDK sorumlu

Raporda, bankaların yasalara ve hukuka aykırı uygulamaları nedeniyle ödenemeyen kredi kartı borçlarının sorumlularından birinin, fahiş faiz oranı belirleyen Merkez Bankası, diğerinin ise yasaları ihlal, tüketicileri istismar eden bankaların tüm haksız uygulamaları karşısında düzenleme ve denetleme görevlerini yerine getirmeyen ve "üç maymunu oynayan" BDDK olduğu iddia edildi.

 

Yüksek vergi oranları

Türkiye'nin yüzde 56.3 oranında uygulanan dolaylı vergiler ile telekomünikasyonda dünyanın en yüksek vergi ödenen birkaç ülkesinden biri olduğu kaydedilen açıklamada, birçok gelişmiş veya gelişmekte olan ülkede vergilendirme oranının ortalama yüzde 17 olduğu ifade edildi. Raporda, "Ev ve işyeri telefonlarına uygulanan yüksek orandaki sabit ücretlerin alınmasına devam edilmekte olup, GSM şirketlerinin uyguladığı sabit ücret 2-2,50 TL iken, sabit telefonda alınan sabit ücret tutarı 14-15 TL dır. Yapılan kampanyalarda yeterli ve açık bilgilendirmeler yapılmaması, kampanyalarla verilen taahhütlerin yerine getirilmemesi, sözleşme yapılmaması veya verilmemesi nedeniyle kampanya koşullarının tek yanlı olarak sık sık değiştirilmesi, bir kampanyanın süresi dolmadan kaldırılması nedeniyle tüketici yurttaşın haksız uygulamalara karşı yaptığı tüm itirazlar sonuçsuz kalmaktadır" denildi.

 

ADSL'de sabit telefon zorunluluğu

Rekabet Kurulunun 19 Şubat'ta aldığı kararla, ADSL bağlantısı için sabit telefon hattı olmasının zorunlu tutulmasının yasaya aykırı olduğuna karar verdiği belirtilen Raporda, bu haksız uygulamanın hala devam etmekte olduğu kaydedildi.

Ekonomik krize rağmen Türk Telekom A.Ş.'nin net karının 2009 yılında yüzde 5 artarak 1.8 milyar liraya çıktığı belirtilen raporda hizmet sektörünün yaşanan sorunların bedelini vatandaşa ödettiği savunuldu.