Zamanlama ‘manidar’

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın 17 Aralık sürecinde gözaltına alınan oğlu Oğuz Bayraktar’ın da arasında bulunduğu 60 kişi hakkında verilen takipsizlik kararının ardından gözler pazartesi günü 4 eski bakanla ilgili görüşülecek soruşturma önergelerine çevrildi.

Emine Kaplan / Cumhuriyet

 Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın 17 Aralık sürecinde gözaltına alınan oğlu Oğuz Bayraktar’ın da arasında bulunduğu 60 kişi hakkında verilen takipsizlik kararının ardından gözler pazartesi günü 4 eski bakanla ilgili görüşülecek soruşturma önergelerine çevrildi. AKP yönetimi, takipsizlik kararıyla ilgili olarak hukuki bir değerlendirme yapılacağını, bunun soruşturma önergesine nasıl bir etkisi olacağının tartışılacağını belirtti. Soruşturma önergesinde tek oylama yapılmasını planlayan AKP yönetiminin, takipsizlik kararı sonrasında ayrı ayrı oylama yoluna da gidebileceği belirtiliyor. Ayrı oylama yapılması durumunda oylamaların gizli olması nedeniyle Bayraktar ile ilgili komisyon kurulmayabileceği kaydediliyor.

AKP, CHP’nin çağrısı üzerine Meclis’in 19 Mart’ta Meclis’in olağanüstü toplandığı gün eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan,eski AB Bakanı Egemen Bağış ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’la ilgili soruşturma önergesi vermişti. Önergede, bakanlarla ilgili tüm suçlamaların yer almaması “AKP, soruşturmak değil aklamak istiyor” eleştirilerine neden olmuştu. AKP, önergeleri 24 Nisan’da TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesini planlamış, ancak daha sonra sürpriz bir çıkış yaparak “tüm iddiaların araştırılması ve soruşturulması” gerekçesiyle önergeyi tüm suçlamalar yer alacak şekilde yenileyerek TBMM Başkanlığı’na sunmuştu. Yenilenmiş önergenin önce 2 Mayıs’ta görüşüleceği belirtilmiş, ancak 1 Mayıs’ın tatil olması nedeniyle görüşmelerin 5 Mayıs Pazartesi günü yapılması yönünde karar alınmıştı.

AKP ve CHP’nin soruşturma önergelerinin görüşülmesine 3 gün kala Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Oğuz Bayraktar, Ali Ağaoğlu ve Rıza Sarraf’ın da aralarında bulunduğu 60 kişi hakkında 17 Aralık’ta başlatılan yolsuzluk soruşturmasında takipsizlik kararı geldi. AKP’nin önergesinde Bayraktar’la ilgili olarak, rüşvet karşılığı bazı imar planlarını onayladığı ve imara aykırı olmasına karşın bazı projelere göz yumduğu iddialarının araştırılması gerektiği belirtiliyor.

AKP’de takipsizlik kararının 5 Mayıs’ta görüşülecek soruşturma önergesine etkileri konusunda hukuki değerlendirme yapılıyor. Kararın TBMM’de verilmiş bir soruşturma önergesinin düşmesi gibi bir sonuç yaratmayacağına dikkat çeken parti yöneticileri, “Ancak bunun psikolojik etkileri olacaktır. Takipsizlik kararıyla bakanla ilgili iddialar da düşmüş oluyor. Bu durum hakkında soruşturma komisyonu kurulmasına engel bir durum değil. Ancak milletvekilleri, takipsizlik kararı sonrasında haksız yere bir komisyon kurulmasını istemeyebilir ve bu yönde oy kullanabilir. Gizli oylama olacağı için konu tamamen milletvekillerinin takdirine bağlı” görüşünü dile getirdi. Bazı parti yöneticileri ise, eski bakanların Yüce Divan’da aklanmak istediklerini, bu nedenle takipsizlik kararına karşın 4 bakanla ilgili soruşturma komisyonu kurulması gerektiğini, ancak buna milletvekillerinin karar vereceğini belirtti.

TBMM Genel Kurulu’nda alınan karar gereği pazartesi günü önce AKP’nin önergesi görüşülecek ve tek komisyon için 4 bakan hakkında tek oylama yapılacak. AKP’nin önergesinin ardından ise CHP’nin 4 eski bakanla ilgili verdiği 4 ayrı soruşturma önergesi ele alınacak. AKP’nin önergesinin görüşmelerinde 4 bakanla ilgili tek oylama yapılması durumunda ya 4 bakanla ilgili soruşturma komisyonu kurulmaması ya da kurulması yönünde bir karar çıkacak. Ancak takipsizlik kararının ardından AKP’nin önergesinin görüşmelerinde her bakan için ayrı oylama yapılması yoluna da gidilebileceği kaydediliyor. AKP yönetimi, bir süredir komisyonun kurulacağı yönünde açıklama yapıyor. Takipsizlik kararına karşın soruşturma komisyonunun kurulması durumunda AKP’nin “Takipsizliğe rağmen komisyon kuruldu. Bu partimizin yolsuzluklar konusunda gösterdiği tavrın ne kadar samimi olduğunu ortaya koyuyor” propagandası yapacağına dikkat çekiliyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan, pazartesi sabahı soruşturma önergelerinin görüşülmesi öncesinde AKP milletvekilleriyle bir araya gelerek oylamalarda izlenecek tavır konusunda bilgilendirme yapacak.