Zamanın içinde değişen işlevler
Galata bankerlerinin bankası bugün otel lobisi, kasaları ise anahtarlık olarak kullanılıyor, 300 yıllık hamamda ise kına geceleri yapılıyor.
Nurduran DumanEski bir bankanın kasasında oturup çayınızı yudumluyor, kahvenizin keyfini çıkarıyorsunuz. Sonra da temsili külhanbeyinin harladığı ateşle ısıtılan göbek taşında gelsin hamam sefası. Mümkün mü? Hikâyenin içinde hikâyeler yaşayarak gelecekteki hikâyenin parçası olmak? Bunun için, 1856-1890 arasında 19. yüzyılın önde gelen bankerleri tarafından inşa ettirildiği bilinen “Baltazzi Han”ın içinden komşu bina “Tarihi Çeşme Hamamı”na geçmeniz yeterli. Daha doğrusu, Bankalar Caddesi’nde şimdi iki binayı da bünyesinde toplamış olarak hizmet veren “The Galata Istanbul Hotel MGallery”nin içindeki üç yüz yıllık taşlarla döşeli tünelden yürümeniz ya da asansörü kullanmanız. Otelin lobisi olan bu banka kasasının binasıyla birlikte hikâyesini ne şans ki takip edebiliyoruz. Hem de lobi alanından sergilenen geçmişten kalmış nesnelerle birlikte. Ağır mı ağır ana kasa kapısının da sergilendiği alanda, eşyaların emanet edildiği kiminin anahtarı olan kutu kasalar ise kim bilir ne hikâyeler anlatıyorlar, işitebilsek...
‘ANILAR MİSAFİRLERLE YAŞIYOR’
Mimarisiyle klasik Osmanlı hanlarından yazıhane hanlarına geçiş özelliği taşıyan neo-klasik bir yapı olan Baltazzi Han, La Turquie gazetesine de ev sahipliği yapmış; bir dönem Agopyan Han olarak da anılmış; I. Dünya Savaşı sonuna kadar Deutsche Orient Bankası, 1940’lı yılların sonunda ise Banca Commerciale İtalya’nın şubesi ve 1976 yılına kadar İtalyan Bankası olarak hizmet vermiş. İstelyo Film Yapım şirketinin de aynı zamanlarda han içinde yer aldığı, İstanbul ile ilgili çekilmiş siyah beyaz filmlerin Baltazzi Han’dan yayıldığı bilinmekte.
Şimdinin otelinin avlusunda bulunan Tarihi Çeşme Hamamı ise 300 yıl önce Kaptan-ı Derya Kaymak Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiş. Tek giriş kapılı, harem selamlık yerine odacıklarla ayrılmış hamam için tarihteki ilk karma hamam olduğu söylenmekte. Otel binası satın alındıktan sonra, yıkık dökük olduğu halde fark edilen ve ayrıca satın alınıp yenilenen hamam, günümüzde gelin hamamı sefaları dahil “suyun iyiliği geleneği”ni sürdürmekte. Avludaki temsili külhanbeyi hamam ateşini harlarken, üstündeki açık alana yerleştirilmiş hamam yalaklarında güvercinler oynaşıyor. Geçmiş yaşama yapılmış bir mimari aşıya, şimdiki zaman ile doğanın yanıt verişi. Zaten şimdiki zaman da doğa da biz ona bir verince on yüz bin geri vermiyor mu? Eski hamam yalaklarında suyla oynaşan güvercinlerin neşesi de bir buğday başağının dolu ekin verişi gibi yankı uyandırıyor dimağınızda yanlarından geçerken. The Galata Istanbul Hotel MGallery Pazarlama Müdürü Beste Öztopal, amaçlarını “Tarih boyunca birçok hatıraya ev sahipliği yapmış bu binanın hikâyesi, konuklarımıza yaşattığımız anlar sayesinde yazılmaya devam ediyor. En büyük amacımız bu tarih dolu binanın anılarını misafirlerimizle yaşatmaya devam ederken, geleceğe de onlarla birlikte yaşanmış anılar taşımak” diyerek açıklıyor. Bu iyi ki kurtarılmış hamamın giriş alanındaki çift katlı “ılıklık” edebiyat, kültür sanat söyleşileri için pek uygun. Belki ileride orada “hamam söyleşileri” diye etkinlikler düzenlenir de yazılması devam eden hikâyenin kıymetli bir parçası haline gelir, kim bilir? Önermesi bizden.